Näkeekö koululaisesi riittävän hyvin? Seuraa näitä merkkejä.

1. Toistuva päänsärky voi olla oire lähinäön vaikeuksista. Lapsi voi myös hieroa silmiään.

2. Television katselu hyvin läheltä. Syynä voi olla se, että lapsi ei näe kauempaa riittävän hyvin.

3. Lapsi on haluton lukemaan tai tekemään muita tarkkaa näköä vaativia puuhia – miten sujuvat piirtäminen tai askartelu? Työskentely on uuvuttavaa, jos ei näe kunnolla.

4. Muut lukemiseen ja tekstin hahmottamiseen liittyvät ongelmat: Lapsi hakee lukukohtaa uudelleen tai käyttää sormea apuna tekstin seuraamisessa. Lapsi saattaa myös kallistella päätään tai yrittää lukea vain toisella silmällä. Myös peilikuvavirheet kuten ilo-oli tai virheet pikkusanojen lukemisessa voivat kieliä näköongelmista.

5. Keskittyminen on hankalaa. Huono näkö voi vaikuttaa myös lapsen keskittymiskykyyn. Jos ei oikein näe taululle esimerkiksi luokassa, ei opetusta ehkä kiinnosta seuratakaan.

6. Kömpelyys voi kertoa silmien huonosta yhteistoiminnasta. Syvyyden ja etäisyyksien hahmottaminen voi olla silloin hankalaa.

Lähteet: Silmäasema Fennica ja Instrumentarium

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.