Jos nukut liian vähän, väsyttää. Mutta väsy voi johtua muustakin kuin univajeesta.

Oletko väsynyt päivisin?

Jos taapero herättelee tai yöunesi ovat muuten liian lyhyet, väsymyksen syy on ilmiselvä. Mutta entäs jos kello kertoo, että unta kertyy riittävästi, mutta väsy painaa silti.

Tässä pari vähemmän ilmeistä syytä päivittäiseen väsymykseen.

1. Juot liian vähän.

Pienikin nestehukka voi väsyttää. Jos ihminen ei juo riittävästi, keskittymiskyky, koordinaatio ja reaktioaika heikkenevät.

2. Tarvitset liikuntaa ja ulkoilua.

Kevyt liikunta nostaa energiatasoja. Raitis ilma ja liikunta tehoavat myös pieneen päänsärkyyn.

3. Otit yömyssyn.

Vaikka lasillinen aluksi rentouttaakin, se häiritsee yöunta. Alkoholi lyhentää REM-unen määrää, ja vaikka nukuttuja tunteja kertyisikin, unen laatu on heikompaa.

4. Ruokarytmisi on mitä sattuu.

Väsymys voi johtua joko siitä, että saat päivän mittaan ruoasta liian vähän energiaa tai sitten siitä, että syöt kerralla liian isoja annoksia.

Syö aamulla aamupala, joka sisältää sekä hiilihydraatteja että proteiineja.

Älä syö lounaalla liian raskaasti. Vältä varsinkin runsashiilihydraattisia ruokia kuten esimerkiksi tuhtia lasagneannosta.

Välipalalla kannattaa vältellä sokeria: sokeri antaa kyllä nopean energiabuustin, mutta sen jälkeen voipumus iskee nopeasti.

Illalla on sitten hiilihydraattien vuoro, sillä hiilihydraatit rentouttavat ja unettavat.

5. Podet jotakin sairautta.

Joskus väsymys voi johtua jostakin perussairaudesta tai vitamiininpuutoksesta.

Tyypillisiä väsymystä aiheuttavia sairauksia ovat esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, allergia ja uniapnea. Väsymystä aiheuttavia sairauksia on lukuisia muitakin. Selittämätön väsymys vaatii käyntiä lääkärillä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.