Jos nukut liian vähän, väsyttää. Mutta väsy voi johtua muustakin kuin univajeesta.

Oletko väsynyt päivisin?

Jos taapero herättelee tai yöunesi ovat muuten liian lyhyet, väsymyksen syy on ilmiselvä. Mutta entäs jos kello kertoo, että unta kertyy riittävästi, mutta väsy painaa silti.

Tässä pari vähemmän ilmeistä syytä päivittäiseen väsymykseen.

1. Juot liian vähän.

Pienikin nestehukka voi väsyttää. Jos ihminen ei juo riittävästi, keskittymiskyky, koordinaatio ja reaktioaika heikkenevät.

2. Tarvitset liikuntaa ja ulkoilua.

Kevyt liikunta nostaa energiatasoja. Raitis ilma ja liikunta tehoavat myös pieneen päänsärkyyn.

3. Otit yömyssyn.

Vaikka lasillinen aluksi rentouttaakin, se häiritsee yöunta. Alkoholi lyhentää REM-unen määrää, ja vaikka nukuttuja tunteja kertyisikin, unen laatu on heikompaa.

4. Ruokarytmisi on mitä sattuu.

Väsymys voi johtua joko siitä, että saat päivän mittaan ruoasta liian vähän energiaa tai sitten siitä, että syöt kerralla liian isoja annoksia.

Syö aamulla aamupala, joka sisältää sekä hiilihydraatteja että proteiineja.

Älä syö lounaalla liian raskaasti. Vältä varsinkin runsashiilihydraattisia ruokia kuten esimerkiksi tuhtia lasagneannosta.

Välipalalla kannattaa vältellä sokeria: sokeri antaa kyllä nopean energiabuustin, mutta sen jälkeen voipumus iskee nopeasti.

Illalla on sitten hiilihydraattien vuoro, sillä hiilihydraatit rentouttavat ja unettavat.

5. Podet jotakin sairautta.

Joskus väsymys voi johtua jostakin perussairaudesta tai vitamiininpuutoksesta.

Tyypillisiä väsymystä aiheuttavia sairauksia ovat esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, allergia ja uniapnea. Väsymystä aiheuttavia sairauksia on lukuisia muitakin. Selittämätön väsymys vaatii käyntiä lääkärillä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näyttelijä John Stamos ja hänen kihlattunsa Caitlin McHugh, 31 eivät ole vielä paljastaneet tulevan lapsen sukupuolta. 

Muun muassa Teho-osasto ja Full House -sarjoista tuttu näyttelijä kertoo People-lehden haastattelussa, että hän oli ehtinyt menettää toivonsa isäksi tulon suhteen. Avioero pitkäaikaisesta kumppanista Rebecca Romijnista vuonna 2005 sekä Stamoksen oman äidin kuolema vuonna 2014 pahensivat Stamoksen päihdeongelmaa, jonka tähti selätti vasta viime vuonna vieroituksen avulla. 

– Olen odottanut isäksi tuloa kauan. Mutta ensin minun piti selvittää asioita itseni kanssa, Stamos kertoi.

Nyt kuitenkin Stamoksen elämässä kääntyy uusi sivu, kun kauan odotettu esikoinen syntyy ensi vuonna. Onnelliset vanhemmat eivät halua vielä paljastaa vauvan sukupuolta, mutta Stamos uskoo tietävänsä, millainen isä hänestä tulee:

– Aion olla hauska isä! Olenhan harjoitellut jo kauan, Stamos kertoo haastattelussa viitaten roolihahmoonsa Full House -sarjassa, jossa näyttelijä auttaa leskeksi jäänyttä päähenkilöä tämän lasten hoidossa. 

 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nordean tutkimuksen mukaan keskimääräinen säästösumma lapselle on 30 euroa kuukaudessa.

Jo kolme neljästä suomalaisvanhemmasta laittaa rahaa säästöön lapsiaan varten, selviää Nordean teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on huomannut, että lapsille säästämisestä on tullut viime vuosina eräänlainen uusi välttämättömyys.

– 30 vuotta sitten oli epätavallista, että vanhemmat avustivat kotoa muuttanutta lastaan vuokranmaksussa. Nykyään ajatellaan, että on sopimatonta heittää lapsi omilleen, Wilska sanoo Meidän Perheen haastattelussa.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan suomalaisvanhemmat Nordean kyselyssä. Suurin osa säästää lapsen tulevaisuutta varten. Yleisin syy olla säästämättä lapselle on se, ettei rahaa saa säästettyä, vaikka haluaisi. Heistä, jotka eivät vielä säästäneet lapsilleen, moni aikoi aloittaa säästämisen myöhemmin. Vain hyvin harva ilmoitti, ettei pidä säästämistä tarpeellisena.

Keskimääräinen säästösumma on 30 euroa kuukaudessa, ja tyypillisimmin se laitetaan säästötilille. Rahastoihin säästää joka viides, ja osakkeisiin vain neljä prosenttia vastaajista.

 

Kysely

Onko lasten tulevaisuutta varten säästäminen mielestäsi tarpeellista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.