Väsynyt ilme piristyy muutamalla nopsalla konstilla. Jos meikkaat, ota käyttöön.

1. Panosta ihoon

Hyvä meikkipohja on kaiken a ja o. Levitä kasvoille ensin päivävoide ja anna sen imeytyä hetki.

Levitä sen jälkeen iholle pohjustusvoidetta. Jos ihosi kiiltelee herkästi, valitse mattapintainen voide, jos taas kaipaat tervettä hehkua, valitse valoa heijastava voide. Olen kirjoittanut aiemmin pohjustusvoiteista täällä.

Jos ihosi on normaalikuntoinen, valitse arkikäyttöön mahdollisimman kevyt meikkivoide. Päivänvalossa paksu meikkipohja näyttää ankealta, varsinkin jos sävy ei ole täysin oman ihonvärin mukainen. Ei haittaa, vaikka pienet virheet kuultavat meikkivoiteen alta.

Jos mustat silmänaluset kiusaavat, käytä silmien alla vielä peite- tai valovoidetta.

2. Käytä ripsentaivuttimia

Jos ripsissäsi on hiukkasenkaan pituutta, käytä ennen maskaran levittämistä ripsentaivuttimia. Taivuttamiseen ei kulu aikaa kuin muutama sekunti, mutta kauniisti kaartuvat ripset avartavat katsetta kummasti.

Taivuttimien laadussa on eroja. Itselläni on Shiseidon klassikot, ammattilaiset kehuvat myös Shu Uemuran taivuttimia.

Jos ripsesi ovat piikkisuorat eivätkä tunnu pysyvän kaarevina koko päivää, käytä vedenkestävää ripsiväriä. Se pitää ripset paremmin kuosissa.

3. Käytä poskipunaa

Tämä on ehdoton: poskipuna. Pelkkä meikkipohja ilman poskipunaa tekee kasvoista vahamaiset ja elottomat. Varsinkin talvella kasvot kaipaavat kipeästi poskipunan tuomaa väriä. Kodin Kuvalehden videolla meikkitaiteilija Suvi Miinala opastaa levittämään poskipunan oikein.

+ Käytä huulipunaa

Poskipunaa käytän arkimeikissänikin aina, mutta huulipuna tuntuu liioittelulta. Minulla on ohuet huulet, ja puna saa ne näyttämään vielä ohuemmilta.

Ehkä pitäisi kuitenkin antaa huulipunalle mahdollisuus. Anna sinäkin, etenkin jos huulesi ovat vähintään normaalipaksuiset. Talvenkalpaa olemusta piristää varsinkin raikas peruspunainen. Me ohuthuuliset vältämme tummia sävyjä.

Lue lisää Hyvää päivää -palstan juttuja:

Naisen viikset – nyppiä vai ei?

Kuivasampoota vai vehnäjauhoa?

Marianne Rautanen on Meidän Perhe -lehden toimitussihteeri, jolla on keittiönkaapissa seitsemän pussia pähkinöitä ja joka yrittää sinnikkäästi löytää kosmeettisen avun mustiin silmänalusiin.

– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.