Kuva: Ville Kokkola
Kuva: Ville Kokkola

Pinjan ja Petruksen koulumatka vie joka päivä vähintään kaksi tuntia.

Eteisen valot leikkaavat hämärää, kun viidesluokkalainen Pinja Piirainen avaa kotinsa oven Kontiolahden Romppalassa. Kello on kymmentä yli seitsemän aamulla.

Pinja loikkii lammikoita väistellen pihalle odottamaan koulubussia. Kolmasluokkalainen pikkuveli Petrus tulee samaan bussiin. Sisarukset nahistelevat ja nauravat.

Pikkubussin valot vilkkuvat puiden takaa. Kuljettaja Kauko Leppänen saa reippaat huomenet. Pinja suuntaa takapenkkiin, se on paras paikka. Petrus asettuu etupenkkiin kaverinsa viereen.

Koululle on neljätoista kilometriä. Pinja ja Petrus ovat koululaisten pitkänmatkalaisia: niitä, jotka asuvat yli viiden kilometrin päässä koulustaan, ja jotka saavat kotikunnaltaan koulukyydin. Matkasta tekee pitkän sen viemä aika.

Se on ihan liki pisintä, jonka laki alakoululaiselle sallii. Pinjan ja Petruksen koulumatkat vievät joka päivä yli kaksi tuntia.

Jokaisen koulupäivänsä aloittaa bussissa 120 000 lasta. Eniten pitkiä koulumatkoja tekeviä lapsia asuu juuri täällä, Itä-Suomessa.

Kännykkä valaisee Pinjan kasvot, kun hän vilkaisee puhelimen ruutua.

Petrus yrittää tehdä ennätystään Angry Birdsissä. Lapset ovat hiljaa, ääntä pitävät vain kännykät. Kattovalot loistavat sinisinä. Matkaa on takana vartti, ja koulu alkaa tunnin päästä.

Pitkät koulumatkat yleistyvät, kun kunnat sulkevat kouluja. Viidessätoista vuodessa koulujen määrä on laskenut yli kolmanneksen. Se pidentää koululaisten päiviä. Moni viettää bussissa arkipäivinä kaksi tuntia, jopa kolme.

Matkat venyvät, kun kunnat yhdistävät kyytejä. Lasten koulumatkat kestävät helposti pidempään kuin aikuisten matka töihin.

Pinja laittaa päähänsä kuulokkeet ja alkaa kuunnella kännykällään musiikkia Deezeristä. Petruksen kännykkä toitottaa musiikkia vähä vähältä kovempaa. Pikkubussi kääntyy pikkutielle.

– Tuossa asuu mun paras kaveri. Niillä on lampaita ja hevosia, Pinja osoittaa.

Ulkona tulee valoisaa, niin valoisaa kuin pilvisenä alkutalven päivänä vain voi. Kahdeksan minuutin kuluttua nousee aurinko, ja lapset ovat olleet matkalla reilut puoli tuntia.

Bussissa on lämmin. T-paita riittäisi, mutta lapset eivät luovu takeistaan tai pipoistaan.

Koulukyytien yhdistäminen ja pitkät koulukyydit voivat olla kunnalle näennäisesti edullisempia kuin pienten koulujen ylläpitäminen. Mutta pitkien koulumatkojen vaikutuksista lapsiin ei ole tutkimuksia.

Ainakin pitkä bussimatka väsyttää lapsia, sanovat Pinjan ja Petruksen vanhemmat.

– Koulukyyti pidentää lasten päivää. Talvella lapset lähtevät ja palaavat kotiin pimeän aikaan, isä Risto Piirainen sanoo.

Koulu alkaa joka päivä samaan aikaan, mutta koulupäivän pituus vaihtelee.

Tänään, pitkänä päivänä, kyyti kotiin lähtee puoli kahdelta.

Lasten kotimatka menee aamukyytiä nopeammin, alle tunnissa. Kaikki lapset eivät tule kyydillä kotiin, joten lenkki on lyhyempi.

Kännykkäpeli jatkuu etupenkissä.

– Nyt on yksi possu enemmän!

Yksi matkalainen nojaa päätä ikkunaan. On yhä hiljaista, ja lasten silmät painuvat kiinni. Pitkiä räpäyksiä. Pidempiä.

Kauko laittaa vilkun vasempaan ja kääntää bussin taas pikkutielle. Taas kyytiläisiä. Huomenta! Huomenta!

Auto heijaa niljaisella pikkutiellä aavistuksen. Pikkutien lammikoista heijastuu jo enemmän valoa. Pinja laittaa puhelimen pois.

– Nyt on niin kova tärinä, että ei voi pelata. Oli 93 prosenttia ja piti lopettaa, etupenkki tiedottaa.

Oja tulee taas hetkeksi lähelle, ja kyytiin neljä lasta.

– Kuusi tai seitsemän tulee vielä, pojat laskevat.

Bussi ajaa jo läheltä koulua, mutta jatkaa taas kierrostaan. Kaikki on haettava ennen kuin ketään voi jättää kyydistä. Alakoululaiset eivät voi jäädä koululle ilman valvontaa.

Isommat lapset eivät tahdo enää bussiin. Pinjan ja Petruksen yhdeksäsluokkalainen isoveli Nikolai menee mieluummin vanhempien kyydillä ja odottaa koululla puolitoista tuntia.

Puheensorina yltyy, kello lähestyy kahdeksaa.

– Ootko ikinä katsonut sellaista ohjelmaa kuin Alligaattorin metsästäjät? Alligaattoria piti ampua neljästi, ennen kuin se kuoli. Se oli hyvä ohjelma! pojat puhuvat.

Pinja kurkottaa paikaltaan keskikäytävälle ja katsoo penkkien välistä horisonttiin. Se on vanha konsti matkapahoinvointiin.

Vapaat penkit vähenevät. Etupenkillä nahistellaan leikisti.

– Kerran kun tapeltiin, joku laittoi siitä kuvan nettiin!

Taas kaksi matkustajaa lisää.

Mäntymetsään, bussikyydin päähän lähimmästä koulusta, on noussut hienoja taloja.

Ja taas, stoppi. Kauko pysäyttää bussin yllättäen. Hän nousee paikaltaan ja kiertää bussin.

– Hyvä. Kaikilla on turvavyö kiinni.

Matka jatkuu. Auto kerää kierroksia ylämäkeen. Matkustajista nousee aina enemmän ääntä, naurua, kiljahtelua, hihkumista.

Bussi lähestyy koulua ja ääni nousee, sanat puuroutuvat melumassaksi.

Auto pysähtyy Varparannan koulun pihaan kaksitoista minuuttia yli kahdeksan. Pinjan ja Petruksen matka on kestänyt paria minuuttia vaille tunnin. Odotus purkautuu pulinaksi, lapset nousevat penkkien takaa käytävälle.

– Me mennään ekana ulos!

– Ei saa avata turvavöitä vielä!

– Böö!

Lapset rynnivät ulos, kiittävät loikatessaan kyydistä. On vartti aikaa leikkiä.

Pihalla on hyvä olla. Ulkoilma tuntuu bussin lämmön jälkeen hyvältä.

Pinja lähtee juoksemaan kavereidensa luo. Odota! Oliko tämä ihan tavallinen koulumatka?

– No ei!

Miten se oli erilainen?

– Oli vähemmän melua. Eikä kukaan kertonut pissakakkajuttuja!

Pinja katoaa leikkeihin.Lasten nauru ei meinaa mahtua koulun pihaan.

14 kilometriä tunnissa, Kari Ahokas, Meidän Perhe 1/2015

Kuva: Ville Kokkola

– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä
– Olemme kehottaneet lapsia kertomaan, jos jokin netissä nähty asia herättää kysymyksiä tai ahdistusta, Sanna-äiti kertoo. Kuva: Panu Pälviä

– Lähtökohtaisesti luotan lapsiini, sanoo isä, joka ei koskaan ratsaa lastensa kännyköitä.

– En ostaisi lapsille huonoja urheiluvälineitäkään, sanoo kolmen lapsen isä Jukka

Siksi heidän perheessään kaikilla on vähintään keskihintaiset uutuuspuhelimet. Jukan mielestä sovellukset toimivat ja akku kestää niissä paremmin kuin vanhemmissa malleissa.

Jukka...

Rinteeseen pukeudutaan lämpimästi. Lasketteluvarusteita saa vuokrata melkein kaikista Suomen rinnekeskuksista.

Mitä päälle?

– Mieluummin liikaa kuin liian vähän vaatteita. Päällimmäiseksi kerrokseksi lapsille kannattaa valita toppaa, vaikka kuorivaatteet ovatkin nyt trendikkäitä, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Sukiksi valitaan pitkävartinen lämmin sukka. Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat, eikä koskaan perinteistä villasukkaa, koska villasukan kudos pyörii jalassa. Teollisesti kudottu pitkävartinen merinovillasukka käy. Pakkaskelillä sormet suojataan rukkasilla ja alushanskoilla. Sormikasrukkaset kannattaa pukea vasta kevään leudoilla ja aurinkoisilla keleillä.

Jalkaan laitetaan vain yhdet sukat. Paras on teollisesti kudottu tiivis ja pitkävartinen sukka.

– Kasvojen suojaus on tärkeää: huppuhattu päähän, puffi kasvojen eteen ja lasit päähän. Päähineen tulee mahtua kypärän alle. Ja muista aurinkolasit! Sohn-Rajamäki neuvoo.

Vanhemmat eivät Sohn-Rajamäen mukaan välttämättä aina ymmärrä, että lapsi tarvitsee aikuista enemmän kerroksia. Kun on kylmä, kerrospukeutuminen suojaa pakkaselta. Kertakäyttöisiä hanskaan sujautettavia kädenlämmittimiä voi käyttää oikein kylmillä ilmoilla, mutta ne eivät korvaa kunnon vaatetusta.

Kuravaatteet eivät kuuluu rinteeseen edes plussakelillä: ne ovat turvallisuusriski laskettelurinteessä liukkaan pintansa takia.


Varusteet voi vuokrata – muista kypärä!

Mono on varusteista tärkein. Sen pitää istua jalkaan kuin sukka. Jos talvikenkä on kokoa 30, niin monon kooksi valitaan koko 28–29, koska sen pitää olla jämpti. 

– Lapsilla ei ole vielä kovin vahva lihaksisto, joten tukevat ja istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa, Sohn-Rajamäki kertoo.

Hyvin  istuvat monot helpottavat suksen kääntämistä ja hallintaa.

Suksien pitäisi olla oikean mittaiset, liian pitkillä tai lyhyillä suksilla on hankala laskea. Oikeanmittainen suksi ylettyy leuan alueelle. Alle kouluikäiset ja aloittelijat eivät kaipaa vielä sauvoja.

Kypärä suojaa isoimmilta vammoilta tehokkaasti. Laskettelukypärät ovat nykyään kevyitä, ne eivät vaimenna ympäristön ääniä ja lämmittävät päätä mukavasti. Pakollinen kypärä ei edelleenkään laskiessa ole, mutta erittäin suotava. Suomessa ja monissa kohteissa maailmallakin alle 7-vuotiaat hiihtävät kypärä päässä ilmaiseksi vanhempien seuraksi.  

– Kun lapsi tottuu käyttämään kypärää, hän laskee kypärän kanssa vanhempanakin. Meillä hiihdonopettajilla on kypärän suhteen täyspakko: opettamaan ei ole asiaa ilman kypärää, Sohn-Rajamäki painottaa.

Rinnekeskusten välivuokraamoista vuokrattavat välineet ovat laadultaan nykyaikaisia ja turvallisia. Toki mikään ei estä ostamasta välineitä omaksi, jos lapsi viihtyy hyvin rinteessä.

– Muutamissa rinnekeskuksissa voi välineet vuokrata koko kaudeksi, jolloin ei tarvitse stressata jälleenmyyntiä ja lapsella on aina käytössä oikeankokoiset välineet.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.