Jos vanhemman riittämättömyyden tunne ottaa arjessa vallan, vaarana on että lapsen tarpeet jäävät huomiotta.

Miksi vanhemmuus on nykyään niin kuormittavaa? Nykyvanhemman jatkuva riittämättömyyden tunne koostuu väsymyksestä ja syyllisyydestä sekä ajan puutteesta, selviää Mannerheimin Lastensuojeluliiton tekemästä Vanhemman ääni -kyselystä. Vastauksista selviää, että riittämättömyyden taustalla on myös perheen sisältä ja ulkoa tulevia odotuksia sekä yhteiskunnan asettamia vaatimuksia.

Suunnittelija Anna-Maija Okker Mannerheimin lastensuojeluliitosta kertoo, että kyselyyn vastanneista vanhemmista lähes kaikki tunsivat, että jatkuva väsymys vaivaa heitä joko paljon tai jonkin verran. Vanhempia uuvuttaa myös jatkuva läsnäolon paine. Vanhemmat kokevat, ettei heillä ole tarpeeksi aikaa perheelle, lapselle ja kodille. 

Myös muiden arvosteleva puhe tai tuntemattomalta kadulla saatu yksittäinen negatiivinen palaute saattaa lisätä riittämättömyyden tunnetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos lataa odotukset korkealle, ei ehkä huomaa perhe-elämän tärkeitä hetkiä. 

Kaiken tämän kukkuraksi myös vanhempi itse saattaa ruokkia omaa riittämättömyyden tunnettaan sellaisen vanhemmuuden tavoittelulla, joka tuntuu itsestä vieraalle tai vaikealle saavuttaa. Jos lataa omat odotuksensa vanhemmuudestaan tosi korkealle, ei ehkä huomaa perhe-elämästään hyviä ja tärkeitä hetkiä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos puoliso tekee matkatyötä ja lapsella on sairauskierre päällä, ei koti voi olla siistinä, olivat omat, puolison tai vaikkapa sukulaisten odotukset sitten mitä tahansa, Okker sanoo.

– Ja vaikka tekisi vain riittävän, arki täyttyy välttämättömyyksistä, joita on yksinkertaisesti liikaa. Ne synnyttävät syyllisyyttä ja riittämättömyyttä. 

Okker kehottaa vanhempia suhtautumaan esimerkiksi kasvatusohjeisiin niin, että vanhempi on oman lapsensa paras asiantuntija. Tarjolla olevista neuvoista kannattaa ottaa käyttöön ne, jotka helpottavat oman perheen arkea. 

– Ei yhtäkään kasvatusopasta tai -artikkelia ole räätälöity juuri sinun perheellesi, siksi niistä ei kannata syyllistyä.


Täydellistä vanhempaa ei ole

Pieni määrä riittämättömyyden tunnetta voi Okkerin mielestä olla myös hyvä asia. Se voi motivoida vanhempaa toimimaan lapsensa parhaaksi. 

– Riittämättömyys on myös se voima, joka saa vanhemman suojelemaan lasta sekä ottamaan hänet tosissaan ja omana itsenään, Okker kertoo.

Joskus riittämättömyyden tunteet saattavat laskea omanarvontunnetta. Vanhempi saattaa jopa ajatella, ettei ansaitse vanhemmuutta, vaikka tekisi kaiken oikein. Monista vanhemmista tuntuu myös, etteivät he saa ansaitsemaansa arvoa yhteiskunnan silmissä. 

– Vaikka vanhemmuushan on yksi tärkeimpiä tehtäviä. 

On tärkeää antaa muille vanhemmille myönteistä palautetta onnistumisista. 

Okkerin mukaan meidän kaikkien kannattaa ruokkia hyvää vanhemmuuspuhetta: on tärkeää antaa muille vanhemmille myönteistä palautetta nimenomaan vanhemmuudessa onnistumisista. 

–  Kun ei tässä vanhemmuudessa kukaan pysty olemaan täydellinen: elämässä on huolia, töitä, talousvaikeuksia ja ikäviä yllätyksiä, ja siksi energiaa on jaettava vanhemmuuden ja elämän muiden vaatimusten kesken joka päivä.

Riittämättömyydestä puhuminen on iso vanhemmuusteko

Jos riittämättömyys todella kuormittaa, ahdistaa, uuvuttaa ja vaikuttaa itsetuntoon, olisi tärkeää saada puhua asiasta jonkun kanssa. Kuuntelija voi olla ammattiauttaja tai itselle läheinen ihminen.

–  Hyvä tuki ja apu tarkoittaa konkreettisesti sitä, että jos vanhemmalla on uniongelmainen vauva, ongelmaa ei pitäisi vähätellä tai mitätöidä sanomalla, että “niin, no vauvat eivät nuku” tai “se on normaalia vauvaperhearkea”, Okker sanoo. 

Jos uupumus ja itsensä arvottomaksi kokeminen ottaa arjessa vallan, vanhemman saattaa olla vaikeaa nähdä lapsen tarpeet. Siten lapsen tarpeet saattavat jääda oikeastikin taustalle. Hyvää vanhemmuutta on se, että uskaltaa ottaa riittämättömyyden tunteensa puheeksi.

– Vanhempi ei ole huono, kun kertoo ajatuksiaan ja tunteitaan. Näistä tunteista kertominen on sen sijaan iso vanhemmusteko.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla