Ihan tavalliset, ruuhkavuosiaan elävät perheenäidit saattavat kärsiä salatusta, lähes tabun kaltaisesta häpeästä – väkivaltaisesta käytöksestä. On myös äitejä, jotka eivät ymmärrä käyttäytyvänsä väkivaltaisesti, koska mököttämistä tai tavaroiden heittelyä ei ehkä ajatella väkivallaksi.

Nainen saattaa elää aikuisikään asti pystyen hillitsemään ja peittämään aggressiiviset tunteensa. Usein äidiksitulo on niin suuri murros elämässä, että se laukaisee varhaislapsuuden osattomuuden tai näkymättömyyden kokemukset, ja ne purskahtavat ulos väsymyksen ja stressin saattelemana väkivaltaisena käytöksenä.

Raivon ja vihan tunteet saattoivat olla lapsuudenkodissa kiellettyjä, ja oma lapsi synnyttää voimattomuuden kokemuksia, jotka tuovat pintaan nuo tukahdetut ja käsittelemättömät tunteet.

Vauvan Aihe Vapaa -palsta on täynnä nimettömiä tunnustuksia naisten väkivallasta:
”Löin juuri lastani”
”Mitä nyt? Auttakaa.”
”Ihan kauhee olo. Löin lastani nyrkillä poskeen.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Moni ei tiedä toimivansa väkivaltaisesti

Tyypillinen avunhakija on pienten lasten äiti, joka huomaa esimerkiksi pukevansa eteisessä esikoiselle kuravaatteita liian rajuin ottein päälle, kun samaan aikaan vauva itkee vaunuissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ei ole hyväksi kenellekään, jos mittarit paukuttavat punaisella kokoa ajan. Se ei ole hyväksi itselle eikä perheelle, ja silloin tulee helposti ylilyöntejä, Ehkäisevän väkivaltatyön vastaava Hanna Kommeri kertoo.

Myös henkinen väkivalta, tavaroiden heitteleminen ja raivoaminen on väkivaltaista käytöstä. Moni ei ymmärrä, että jopa mököttäminen on yksi henkisen väkivallan muoto. Henkistä väkivaltaa ovat myös esimerkiksi sanallinen loukkaaminen, nöyryyttäminen ja halveksinta, syyllistäminen ja manipulointi.  

Kommeri kannustaa hakemaan apua heti, kun huomaa käyttäytyneensä väärin. Sekin riittää, että pelkää tekevänsä jotain tai on huolissaan omista tunteistaan. 

Myös tavaroiden heitteleminen ja raivoaminen on väkivaltaista käytöstä.

Naiset painivat väkivaltaisen käytöksen lisäksi monenlaisten pelkojen, syyllisyyden ja häpeän kanssa: Uskallanko kertoa ongelmastani? Jos haen apua, mitä tapahtuu? aiheuttaako se lastensuojeluimoituksen? Hajoaako perheeni? Leimataanko minut? 

– Väkivalta on yleinen ilmiö. Se on ihan tavallista, tavallisempaa kuin uskoisikaan, Kommeri sanoo.

Moni ei tiedä toimivansa väkivaltaisesti, vaikka toimiikin. Ihminen on potentiaalinen väkivallantekijä, etenkin jos on itse lapsena tullut kaltoin kohdelluksi. 

Ihan tavallisia naisia

Maria Akatemiassa on tehty Demeter-työtä eli ennalta ehkäisevää perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyötä, jossa on erikoistuttu naisen henkisen ja fyysisen väkivallan dynamiikkaan jo 14 vuotta. Heille naisen väkivalta ei ole uusi ilmiö. Vuosien aikana apua on annettu yli 1000:lle naiselle. Väkivalta on aina ollut myös osa naiseutta, vaikkakin usein salattu, olemattomaksi vaiettu osa.

– Työskentelyn avulla olen päässyt ongelmieni ytimeen ja pystynyt ylläpitämään väkivallattomuutta. Ymmärrän, mistä väkivaltaisuuteni johtuu. Olen oppinut ottamaan vastuuta omista teoistani ja elämästäni, kertoo eräs Demeter-työstä avun saanut nainen. 

Demeter-työhön tulevat naiset ovat ihan tavallisia naisia. Ihmiset saattavat kuvitella, että väkivaltaisesti käyttäytyvä nainen on esimerkiksi naisvanki tai päihteidenkäyttäjä, mutta aivan tavalliset naiset ottavat meihin yhteyttä.

– Huoli on suuri silloin, kun sama asia tapahtuu ja aggressiot nousevat pintaan päivittäin. Kun huomaa, että raivostuu lapselle kohtuuttoman suuresti lapsen tekoon nähden, Hanna Kommeri kertoo.  

Hae apua!

Kommeri painottaa, että vaikka väkivaltaa ei hyväksytä, työmuodosta apua hakevaa ei tuomita. Työntekijä on aina ihmisen puolella, väkivaltaa vastaan – yhdessä. Naiset kokevat suurta helpotusta, kun väkivallasta saa kertoa jollekin. Heitä autetaan ottamaan vastuu omista tunteistaan ja teoistaan.  

– Pitää hakea rohkeasti apua, jotta väkivallan sijaan voi saada oman elämänsä hyvistä asioista kiinni, ja oppia väkivallatonta tapaa elää hankalimmissakin tilanteissa. Koska kun satutat toista, satutat aina myös itseäsi.

Naiset tulevat palveluun soittamalla Avoimeen linjaan, joka on auttava puhelin naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. Sen jälkeen naiset ohjautuvat yksilökeskusteluihin ja ammatillisesti ohjattuun vertaisryhmään. Työskentely on luottamuksellista ja maksutonta. 

Avoin linja on auttava naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa päivystää tiistaisin ja torstaisin klo 16-18 ja perjantaisin klo 12-14 puhelinnumerossa 09 7562 2260. 
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla