Kuvat
Panu Pälviä
Jos oma äitiys uuvuttaa, ratkaisu ei ole ikävän kommentin naputtelu toisen äidin somekanavalle. Sen sijaan kannattaa kysyä, miten toinen jaksaa ja mistä hän ammentaa voimia äitiyteensä, tuottaja Sanna Huolman kirjoittaa.
Jos oma äitiys uuvuttaa, ratkaisu ei ole ikävän kommentin naputtelu toisen äidin somekanavalle. Sen sijaan kannattaa kysyä, miten toinen jaksaa ja mistä hän ammentaa voimia äitiyteensä, tuottaja Sanna Huolman kirjoittaa.

Saiko Rita Niemi-Manninen someryöpyn osakseen, koska on energinen ja hyvinvoiva osittaisimettäjä? Ihanko oikeasti, naiset?

Iloinen, hyvinvoivan näköinen äiti, joka jakaa somessa imetyskuvia ja kertoo avoimesti, että antaa vauvalleen silloin tällöin myös äidinmaidon korviketta.

Tämä oli muille somessa viihtyville äideille liikaa.

Rita Niemi-Manninen kertoo luopuneensa tehtävästään Imetyksen tuki ry:n imetysvaikuttajana, koska on saanut osakseen rankkaa arvostelua. Rita kertoo Instagramissa saaneensa arvostelua, koska ei ole täysimettäjä vaan antaa vauvalleen korviketta. Kritiikkiä tulee hänen imetysmotivaatiostaan ja siitä, että Rita näyttää hyvinvoivalta ja sporttiselta ja on kiinnostunut omasta hyvinvoinnistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisin sanoen hän sai someryöpyn osakseen, koska on energinen ja hyvinvoiva osittaisimettäjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihanko oikeasti, naiset?

Ritan saamassa ryöpytyksessä puhuu epäilemättä kateus. Olemme kohta 2020-luvulla, mutta vieläkään äiti ei ilmeisesti saa sanoa, että huolehtii myös omasta jaksamisestaan. Rita kertoo somessa viettävänsä treffi-iltoja miehensä Aki Mannisen kanssa, treenaavansa ja jopa palanneensa osittain personal trainerin ja ryhmäliikuntavastaavan työhönsä, vaikka on nelikuisen vauvan äiti.

Rita on puhunut Vauva.fin jutussa suoraan siitä, että suurin yllätys äitiydessä on ollut se, kuinka riippuvainen vauva on äidistä. Tästä jokainen äiti lienee samaa mieltä.

Ritan valitsema osittaisimetys on yksi tapa ruokkia vauvaa. Vauva saa äidinmaidon lisäksi korviketta, joten myös häntä hoitava isä ja kylään tuleva isoäiti pystyvät syöttämään häntä. Äiti saa hengähdyshetken, kohta taas imetysvuoron.

Paras palkinto vauvan hoidosta on tyytyväinen lapsi – ei se, imettääkö pidempään tai paremmin kuin joku toinen äiti.

On hienoa, että Rita puhuu imetykseen liittyvistä huolistaan ja epävarmuuksistaan. Hän ei väitä, että hänen tekemänsä ratkaisut sopisivat kaikille tai esitä neuvoja muille.

Rita on kaikkien äitien asialla, mutta mitä tekevät äidit? Haukkuvat hänet. Lyttäämisen takia somessa on nyt yksi imetyksen puolestapuhuja vähemmän. Rita perustelee Instagramissa luopumista imetysvaikuttajan tittelistä sillä, ettei kaipaa äitien kilpajuoksua elämäänsä.

Tätä jokaisen Ritaa arvostelleen on hyvä miettiä: Miksi imetys tai mikään vauvanhoitoon liittyvä olisi kilpailu? Ei ole itseltä pois, että toinen äiti tekee erilaisen ratkaisun kuin itse tekisi. Paras palkinto vauvan hoidosta on tyytyväinen lapsi – ei se, imettääkö pidempään tai paremmin kuin joku toinen äiti.

Jos oma äitiys uuvuttaa, ratkaisu ei ole ikävän kommentin naputtelu toisen äidin somekanavalle. Sen sijaan kannattaa kysyä, miten toinen jaksaa ja mistä hän ammentaa voimia äitiyteensä. Pyytää apua, kysyä keinoja. Tunnustaa, että välillä väsyttää.

Ihan jokaisen äidin pitäisi olla kiinnostunut omasta hyvinvoinnistaan. Uni, terveellinen ruoka ja itselle sopiva liikunta ovat erityisen tärkeitä imettävälle äidille. Jos ne ovat omalla kohdalla haave vain, syy ei ole Ritan.

Imetys on yksi niistä asioista äitiydessä, jotka haastavat opettelemaan, jaksamaan ja venymään aivan eri tavalla kuin mikään aiemmin. Ennen kaikkea imetys on jokaisen äidin ihan oma asia.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
kritiikki täällä palstalla mielestäni enimmäkseen oli että antoi väärää tietoa, että pulloa vaan kehiin monta desiä niin johan lapsi hiljenee.
Siis antoi väärää anopin tietoa eteenpäin. Lisäksi ei näyttänyt kuulleen tiheän imun kaudesta, josta pitäisi kaikkia äitejä informoida.
Ja jos ei jaksa imettää niin sitten ei jaksa ja voi ottaa pullon avuksi. Mutta osittaisimetys onkin vielä vaikeampaa kuin pelkkä imetys/pulloruokinta.
Kaikkien pitäisi lukea väestöliiton pullonpyörittäjien opas (googlatkaa, hyvä!) sekä imetys.fi sivustot läpi ennenkuin lähtee pulloruokintaan.
Äidinmaito on parhain ruoka ihmislapselle.

Etkö tajua, ettei hän ollut mikään asiantuntija tai neuvoja?! Tavallinen äiti imettämässä parhaimpansa mukaan mutta positiivisella otteella. Kyllä jos kaikkien imettäjien tekniikkaa aletaan syynämään nii varmasti löytyy virheitä ja vääriä uskomuksia, miten homma pitäsi tehdä.

Vierailija

Juuri noin.
Olen itse palautunut kahdesta raskaudesta tosi nopeasti lähtöpainoon ja näyttänyt pian siltä kuin en olisi lasta tehnytkään vaikka nukkuminen oli sitå sun tätå ja vauvanhoito näännyttävää. Tämä oli sitten monen muun äidin mielestå väärin ja minulle oltiin kateellisia ja ilkeitä.
En käsitä miksi me naiset emme voi olla toistemme puolella? Meillä naisilla pitää olla lupa valita itse eri vaihtoehdoista itselle paras ja toimivin eikä toisen valinta ja toiminta ole väärin vaikka se olisi eri kuin se jonka joku toinen nainen valitsi.
Meillä pitåä olla oikeita vaihtoehtoja joista valita.
Maailman tyhmin ihninen on nainen joka ei tajua pitää kaikkien naisten puolta ja ei tajua puolustaa naistenoikeuksia.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla