Sunnuntaina on aika vaientaa sisäinen kriitikko, Katri Jaalamaa kirjoittaa. Kuva: <span class="photographer">Satu Kemppainen</span>
Sunnuntaina on aika vaientaa sisäinen kriitikko, Katri Jaalamaa kirjoittaa. Kuva: Satu Kemppainen

Toivon lapsillenikin taitoa huomata ne hetket, jolloin on syytä ihan vain nauttia. Miksi en itse taipuisi samaan?

Minulla on onni ja ilo viettää äitienpäivää kolmen lapsen äitinä. Äitienpäivänä annan mielelläni kiitosta ja kunniaa lähipiirini naisille, mutta minulle äitinä päivä on ollut aina vähän vaikea.

Tiedän edellisvuosista jo tämän: Kun lapset ryntäävät sunnuntaiaamuna sänkyyn, jossa olen teeskennellyt nukkuvaa, tulee taas kyynel silmään. Kiitollisuudesta, onnesta – ja vähän myös syyllisyydestä: Kuka onkaan tämä äideistä parhain ja ihanin, jota he juhlivat? 

Äitienpäivän sanomassa on tuulahdus ajalta, jolloin ainoa asia, joka äitimyyttiin mahtui, oli täydellisyys. Siihen koen sopivani huonosti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mieleen nousevat ne miljoonat hetket, jolloin olen ollut kaikkea muuta kuin täydellinen.

Kun tavaan äitienpäiväkorteista kuopuksen hellyttäviä kirjaimia ja ihailen isosiskojen askarteluja, mieleen nousevat ne miljoonat hetket, jolloin olen ollut kaikkea muuta kuin täydellinen. Eikö lapsi muista, miten taas hermostuin ihan turhasta? Motkotin ympäri lojuvista tavaroista? Ärähdin, kun olisi pitänyt ottaa syliin?

Tekee mieli olla kuin Siskonpedin marttyyriäiti: Ei tartte vaivaa nähä mun takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siksi olen kehittänyt ajatuksen, jolla saan vaiennettua sisäisen kriitikkoni. Muistutan itseäni, että oikeastaan päivässä ei ole kyse minusta. On kyse lapsistani, jotka ansaitsevat saada juhlia äitiään. Jos heille on tärkeää kokea äitinsä olevan maailman paras, ei minulla todellakaan ole oikeutta viedä sitä heiltä.

Lapset ansaitsevat myös nähdä, että osaan äitinä asettua juhlittavaksi ja olla itsestäni ja perheestäni ylpeä. Ottaa kehut vastaan ja sanoa kiitos ilman mutinoita.

Sitä toivon heillekin elämässä: taitoa huomata ne hetket, jolloin on syytä ihan vain nauttia. Usein on.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla