Kolme vinkkiä kotiäidin lounaaksi.

Perheeseen syntyy toinen lapsi ja kotona häärii touhukas leikki-ikäinen. Yhtäkkiä imetät ympäri vuorokauden, vaihdat vaippoja ja hoivailet isompaa sisarusta.

Oma ruokailu typistyy keksipaketteihin, suklaarasioihin ja voileipiin. Helppoa makeaa kuluu valtavasti, sillä se lohduttaa ja piristää katkonaisten öiden väsyttämää äitiä. Kukaan ei jaksa väsyneenä noudattaa kovaa itsekuria.

Äitikavereiden kanssa on myös kiva kahvitella, ja uhmaikäinenkin ilahtuu ja rauhoittuu, kun saa pullan käteensä. Terveellisin, mihin kykenet, on omena. Appelsiinin kuoriminen on jo liian työlästä.

Iltaan mennessä olo on sumea ja nälkä hirmuinen. Heittäydyt miltei minkä tahansa ruuan ja jälkiruokien kimppuun – ja ihmettelet, miksi ennen raskautta käytetyt housut eivät vielä vuodenkaan kuluttua mene kiinni. Itse asiassa verkkareista ja muista kuminauhavyötäröisistä housuista on tullut vakioasusi. Ja raskaushousuthan ovat aika hyvän näköiset, eikö niin?

Ratkaisu:

Syö oikeaa ruokaa. Samassa ajassa, jonka käytät voileivän tekoon, teet terveellisen ja maukkaan annoksen itsellesi. Nyt on aika unohtaa slow food, ruokahifistely ja muu hienostelu edes hetkeksi: kunnon ruokaa saat vähemmälläkin vaivalla. Alenna rimaa reilusti.

Huomaat, että sumea olo kirkastuu, kun syöt kunnolla.

Tässä kolme ehdotusta, jotka eivät vaadi pitkiä kypsennyksiä tai haudutuksia. Nämä on helppo tehdä sopivana hetkenä ja säilyttää jääkaapissa. Ne voi myös syödä helposti haarukalla, toinen käsi on vapaana muihin hommiin. Kaikkia on myös helppo muunnella, ja niiden aineksia voi säilyttää kotona valmiina. Herkkuja ei tarvitse unohtaa kokonaan: siirrät ne vain sivurooliin.

1) Pinattimunakas. Tarvitset 3 tai 4 kananmunaa, pussillisen pakastepinaattia ja esimerkiksi fetajuustoa. Munakas on hyvää myös ilman sitä. Syö täysjyväleivän kanssa (tai näkkileivän, jos et ole ehtinyt kauppaan). Kananmunat kypsyvät niin nopeasti, että tämän ehdit tehdä, vaikka vauva olisi kärsimätön ja uhmaikäinen kitisisi vieressä.

2) Pastasalaatti. Keitä täysjyväpasta edellisenä päivänä tai pyydä puolisoa keittämään, jos pelkäät, että unohdat kattilan hellalle vaipanvaihto- ja nukutuspuuhissa. Sekoita pastan joukkoon pussillinen mieleisiäsi pakastevihanneksia (kiehauta ne nopeasti ohjeen mukaan tai lisää ne pastan keitinveteen loppuvaiheessa). Pakastevihannekset ovat nopeakäyttöisyytensä takia ykkösvalinta nyt, niitähän ei tarvitse kuoria ja pilkkoa. Mausta oliiviöljyllä, makusi mukaisella etikalla ja sillä juustoraasteella, jota jääkaapista löytyy. Voit lisätä sekaan esimerkiksi valmiiksi keitettyjä kikherneitä tai syödä salaatin lisukkeena sardiinia tai tonnikalaa. Näin salaatti on vielä täyttävämpi.

3) Tonnikalasalaatti. Sekoita purkillinen tonnikalaa purkilliseen valkoisia säilykepapuja (tai muita papuja tai kikherneitä). Lisää pilkottua punasipulia ja tomaatteja, loraus oliiviöljyä ja tilkka sitruunamehua. Jos kotona on vihreää salaattia tai sopivia yrttejä, niitä voi heittää sekaan, mutta salaatti on hyvän makuinen näinkin.

Pidä aina keittiössäsi muun muassa näitä aineksia, joita yhdistelemällä saat nopeasti täysipainoista syötävää:

- kananmunia
- pakastevihanneksia ja -marjoja
- pakastettua kalaa, etenkin lohta
- pähkinöitä
- säilykepapuja tai -kikherneitä
- kaurahiutaleita, tummaa riisiä, kvinoaa, täysjyväpastaa

Tämän helpommaksi kotiäidin lounasmenyy ei tule!

Ruokavinkkejä äideille annettiin helmikuun Fit Pregnancy -lehdessä.
 

Vierailija

Äiti, näin syöt liiat kilot pois

En sais nuita ruokia alas vaikka kirveelläkään.. Kananmunia en voi allergian takia syödä, enkä myöskään kalaa..joten vaihtoehdoksi jää makarooni-vihannes systeemi mikä kuulostaa erittäin kuivalta korkeintaan opiskelijan halppis valinnalta. Tässäpä parempi vinkki niille jotka eivät ehdi sen suuremmin kokkailemaan: Valmista kerralla jättiannos ruokaa kun teet ruokaa niin kaikki voivat syödä eilistä päivällistä vielä lounaaksi seuraavana päivänä. Näin minä kerään itselleni pari tuntia aikaa vain...
Lue kommentti
Moi! Mitä te teette? Kuva: iStockphoto

”Kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista vain seiso siellä”, kolmen lapsen äiti tunnustaa.

”Nyt ymmärrän, mistä pimeässä ja peiton alla -myytti on lähtöisin. Lapsiperheestä”, kertoi 39-vuotias kahden lapsen äiti sen jälkeen, kun hänen nuorimmaisensa tassutti vanhempien makuuhuoneeseen kesken seksin.

Sen jälkeen ei tehnyt enää mieli pitää valoja päällä. 

Seksi pikkulapsiaikanakin on kuitenkin mahdollista, vaikkakin harvoin kovin spontaania. Kun arki ja ylimääräiset silmäparit kotona asettavat rajoituksensa aikuisten keskinäiselle kanssakäymiselle, tarvitaan vinkkejä heiltä, jotka asiasta tietävät: pienten lasten vanhemmilta. 

1. Tarjoa ruutuaikaa. 

”Kun lapsemme olivat pienempiä, heidät sai tehokkaasti naulittua puoleksi tunniksi ruudun ääreen pistämällä Muumit pyörimään. Edelleen, kun kuulen ohjelman tunnusmusiikin, mieli vaeltaa seksiin.” Nainen, 28, kolme lasta

2. Luota lukkoon.

”Lukittava makkarin ovi on ihan ehdoton. Lapsetkin tietävät, että äiti ja isä laittavat välillä oven lukkoon, kun haluavat jutella rauhassa keskenään.” Nainen, 37, kolme lasta

3. Mene saunaan. Tai ”saunaan”.

”Kylpyhuoneen ovessa on lukko, joten lasten hereillä ollessa harrastamme seksiä siellä. Ilmoitamme menevämme kahdestaan päiväsaunaan – tai vain 'satumme' yhtä aikaa suihkuun. Kun laittaa suihkun täysillä valumaan, ei tarvitse olla edes ihan hipihiljaa.” Nainen, 38, kaksi lasta 

4. Muista kuuloetäisyys.

”Seksiä harrastetaan vain, kun lapset ovat nukkumassa, ja silloinkin eri kerroksessa kuin lastenhuone on. Portaiden narahtelu paljastaa yössä vaeltelijat, joten meille jää aina aikaa teeskennellä, että katseltiin tässä vain telkkaria… Se toimii, jos kylpytakki on käden ulottuvilla.” Nainen, 38, kaksi lasta

5. Odota iltaan.

”Minun on vaikea antautua seksin vietäväksi, jos lapset katsovat seinän takana Pikku Kakkosta. Se tunne, että lapset saattavat tulla koska vain, ei kiihota. Siksi meillä on seksiä lähinnä iltaisin lasten jo nukkuessa tai jos lapset eivät ole jostain syystä kotona. Iltaisinkin kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista seiso siellä tuijottamassa häkeltyneenä.

Ikimuistoisimmat kokemukset liittyvät siihen, kun melkein laukeamisen hetkellä lapsen kuulee oksentavan viereisessä huoneessa. Lapsiperheessä todella mennään tunnelmasta toiseen sekunnissa.” Nainen, 42, kolme lasta

Vierailija

Naiset kertovat: Mene ”saunomaan” ja 4 muuta keinoa, miten seksi pikkulapsiperheessä onnistuu varmimmin

Meillä on neljä lasta, nyt jo koululaisia ja teini-ikäisiä. Heidän ollessaan pieniä harrastimme mm. naapureiden kanssa "vaihtokauppoja" eli lähetimme lapset naapuriin tai he omansa vastavuoroisesti meille. Siinä tunnissa jolloin vauva ja taapero päiväunilla sekä isot lapset naapurissa ehti nauttia vähän pidemmälläkin kaavalla. Toinen suosikki oli viikonloppuaamujen lastenohjelmat. Lapset istuivat kuin nakutettuna television äärellä puolisen tuntia. Siinä hiljaa peiton alla lusikka-asennossa...
Lue kommentti
Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Kuva: Satu Kemppainen.

Miksi taaperoimetys aiheuttaa hämmennystä ja hävettää?

Olen imettänyt kolmesti. Kaikki kolme lasta ovat saaneet maitoa myös muualta kuin rinnoistani. En suunnitellut imetysteni pituutta tai tapaa. Jokaisen lapsen imetyksestä olen oppinut jotakin.

Ensimmäisen lapsen kanssa, voi taivas, yli kymmenen vuotta sitten, imetys oli kamalaa. Suihkin suihkutisseillä maitoa kahvilassa vieraisiin pöytiin. Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Rinnat paisuivat liiasta pumppauksesta äärirajoille. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken. Myönnän, että sulkeuduin vauva-aikana kotiin, koska en halunnut yleisöä maitosodalleni. Sota kesti lähes vuoden, ja olin onnellinen, kun se loppui.

Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken.

Toisen lapsen kanssa osasin laittaa tissini kuriin ajoissa. Kun imetys ei ollut jatkuvaa taistelua, se todella oli käsittämättömän vaivatonta. Yhtäkkiä imettäminen puistonpenkillä, appiukon vieressä tai vaikka lätkämatsissa tuntui helpolta. Silti imetin tätä lasta lyhyemmän ajan kuin esikoista, vain kahdeksan kuukautta, koska lapsi itse halusi niin. Ja minäkin halusin.

Kolmas lapseni ryömi heti synnytyksen jälkeen rinnalleni. Hän rakasti olla rinnalla, ja minä rakastin vain katsella häntä. Yhtäkkiä minulla ei ollut kiire minnekään. En huomannut mitään rasittavia tiheän imun kausia, vaan antauduin imetykselle. Olin valmis tasaamaan hengitykseni, rentoutumaan. Kuin huomaamatta lapseni täytti vuoden, ja hups, olinkin taaperoimettäjä.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Olenko se todella minä?

En ollut koskaan ajatellut imetyksen maksimipituutta, mutta en nähnyt itseäni taaperoimettäjänä. Lapsi oli täyttänyt maagisen yhden vuoden, ja yhtäkkiä leppoisa imetyshetki vaihtui salakähmäiseen pälyilyyn. Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Rajoittaako tämä vapauttani? Miksi en osaa lopettaa?

Kun joku kysyi, että imetinkö vielä, vastasin kaarrellen, että juu, mutta lopettelemassa ollaan, on tuo lapsi vain vähän tissin perään. Oikeasti me molemmat olimme tissin perään. Olimme koukussa hetkeen, jossa saatoimme unohtaa päiväkodin, työt ja vanhempien sisarusten käninän, ja vain tuijottaa toisiamme, olla lähellä. Toki poika saattoi olla koukussa itse tuotteeseenkin.

Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Miksi en osaa lopettaa?

Minusta oli tullut kaappi-imettäjä. Niin syvään minussa oli kirjoitettu, että taaperoimetys on jotenkin outoa. Tunnen edelleen sitä kohtaan ristiriitaa. Mikä saa minut ajattelemaan niin? THL:n imetyssuositus on vuosi ja WHO:n kaksi vuotta. Kukaan ei kauhistellut tai pilkannut, vaikka imetin taaperoa.

Jokaisella meillä on omanlaisensa äiti-identiteetti. Lapsen kasvatus ja siihen liittyvät valinnat ovat jatkuvaa identiteetin vahvistamista. Taaperoimetys ei kuulunut minun identiteettihorisonttiini, ja oli siksi kipukohta.

Tiedän, etten ole ainoa kaapissa imettänyt. Tiedän äitejä, jotka kipuilevat pitkäksi venyneen imetyksen kanssa kuukausia, koska omat ja ulkopuolen odotukset ovat ristiriidassa. Ja sitten tiedän äitejä, jotka pystypäin imettävät tai ovat imettämättä juuri niin kauan tai vähän aikaa kuin itseä ja lasta huvittaa. Te olette esikuviani!

Mutta meille epävarmoille äideille sanoisin: Imetystaipaleesi pituus on sinun oma, yksityinen asiasi. Siinä ei ole mitään hävettävää.