Katso, mitä ruokakyselymme paljasti.

Perheissä porisee sangen usein äidin pata. Meidän Perheen ja Sagan yhteisessä ruoanlaittokyselyssä kävi ilmi, että äiti kokkaa eniten 60 prosentissa vastaajien perheistä.

Joka viidennessä perheessä äiti ja isä kokkaavat yhtä paljon. Vain joka seitsemännessä perheessä pääkokki on isä.

Reilu neljännes perheistä laittaa ruokaa lähes päivittäin niin, että kaikki kuitenkin osallistuvat jollain tavalla. Kolmasosa perheistä kokkaa yhdessä pääosin viikonloppuisin. Kahdessa perheessä kolmesta lapsille on etukäteen sovittuja keittiötehtäviä kuten astianpesukoneen tyhjennystä, pöydän kattamista tai ruoka-aineksien pilkkomista.

Keittiössä työnjakoja on monia. Näin kyselyyn vastanneet kertovat:

– 4-vuotias poikamme on innokas kokkaamaan ja leipomaan. Hän haluaa tehdä kaiken mahdollisen eli äiti auttaa ja kertoo, mitä tehdään, ja poikamme tekee, sekoittaa ja valmistaa.

– Äiti leipoo ja tekee arkiruoat. Isän bravuurina on pihvit. Lapset auttavat sopivissa pikkuhommissa ja leipovat.

– Perunamuusi on aina isän juttu. 

– Äiti tekee oikeastaan kaiken. Isä on viimeisen kymmenen vuoden aikana tehnyt kaksi kertaa keittoa, täyttänyt pari kertaa tiskikoneen ja keittänyt muutaman kerran kahvia ja teevettä sekä tehnyt kaakaota. Tekee sentään leipänsä itse – nykyään.

– Äiti ei tee oikeen mitään. Isä ostaa tarvikkeet ja valmistaa ruoat, lapset hääröö monesti mukana.

– Äiti hankkii tarpeet, ottaa esille välineet ja jakaa työtehtävät. Isä toimii ohjeiden mukaan, lapset auttavat.

– Äiti ja lapset tekevät ruoan ja leipovat. Isä grillaa.

– Äiti kokkaa, isä hyörii ympärillä ja nappailee kaikkea suuhunsa, ja lapsi auttaa äitiä parhaansa mukaan.

– Isä ei osaa kokata muuta kuin munia, joten isä kokkaa viikonloppuna sunnuntaiaamiaisen, eli paistaa munia.

– Äiti paistaa ja keittää, iskä maustaa ja lapset pilkkoo.

– Isä myös lämmittää arkisin äidin etukäteen keittämiä ruokia. 

– Äiti syö isän laittamaa ruokaa.

– Isän hommiksi jäävät pienemmät jutut, vaikka iltapala tai viikonloppuisin aamupala tai pihvien paisto.

– Äiti tekee kaiken, isä ei mitään. Lapset auttavat joskus.

– Äiti tekee kaiken, jollei erikseen kovalla äänellä ilmoita, ettei tee mitään. Siinä tapauksessa isä joko laittaa jotain itselleen mieleistä tai tuo valmiin ruoan.

– Äiti tekee kaikki. Jos sattuu käymään niin, että isä tekee ruoan, niin äiti joutuu kuitenkin siivoamaan jäljet. Lapset vielä niin pieniä, etteivät osallistu keittiöhommiin.

– Äiti tekee pääasiassa kaiken arkipäivinä, viikonloppuisin isä auttaa pilkkomisessa.

– Äiti tekee ruoan silloin tällöin, isä eniten koska pitää siitä. Pääruoka on siis yleensä hänen kontollaan, äiti avustaa enimmäkseen salaatissa tai vastaavassa. Lapset yleensä hääräilevät ja katselevat.

– Isä käy kaupassa, äiti kokkaa ja lapset tyhjentävät ja täyttävät astianpesukoneen.

– Isä kokkaa ja äiti siivoaa jäljet.

– Isä leipoo ja tekee esimerkiksi todella hyviä karjalanpiirakoita ja korvapuusteja. Isä tekee hyviä erilaisia vuokapiirakoita, kasvis-, kinkku- ja juustotäytteillä. Äiti valmistaa hyviä arki- ja juhlaruokia kanasta ja perunasta.

– Isä on hyvä tekemään ruokaa. Hän osaa maustaa. Äiti yleensä tekee hanttihommat eli esimerkiksi kuorii perunat.

– Isä tekee ruoan ja koittaa pitää äidin pois keittiöstä. Mikäli tiskiä on kertynyt, äiti voi suorittaa tiskauksen. Mutta jos äiti sattuu olemaan ruoanlaitossa mukana, isä on tarkkana kuin porkkana, kun äiti "vähän" maustaa ruokaa.

– Isä tekee yleensä meidän perheessä ruoan, äiti taas hoitaa mieluummin pyykit ja siivouksen. Lapset, 4- ja 5-vuotiaat pojat, taas kattavat ja siivoavat ruokapöydän.

– Isi tekee kaiken, koska osaa parhaiten.

– Kaikki tekee kaikkea.

– Kun isä laittaa ruokaa, äiti siivoaa jäljet. Kun äiti kokkaa, äiti myös siivoaa. Lapset kattavat pöydän ja korjaavat omat astiansa tiskialtaaseen.

– Kun kaikki ovat kotona, koitetaan kokata yhdessä. Muuten ruuat tekee se, joka on kotona.   

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.