Onko taas kiire ja vuorokaudessa liian vähän tunteja? Näillä vinkeillä pääset aikataulusi valtiattareksi.

Onko taas kiire ja vuorokaudessa liian vähän tunteja? Näillä vinkeillä pääset aikataulusi valtiattareksi.

 

 1. Listaa elämäsi elementit: mihin tärkeysjärjestykseen ne asettuvat, mistä voit tinkiä, mistä et. Teetkö jotain velvollisuudentunnosta, juuri nauttimatta? Keskity kolmeen, neljään tärkeimpään.
 2. Säästä tilaa yllätyksille. Joku viisas on sanonut, ettei koskaan pitäisi täyttää kalenteriaan enempää kuin 60-prosenttisesti, sillä elämä kuitenkin tarjoaa yllättäviä ja aikaavieviä käänteitä. Häviääkö elämästä jotain, kun se on tarkkaan suunniteltu?
 3. Kieltäydy ylimääräisistä, ei-välttämättömistä menoista. Työkaverien kanssa ehtii vielä juhlia ennen eläkettä.
 4. Kuvittele eläkepäiviä. Millaisia muistijälkiä haluat nykyisestä elämästäsi jäävän – työpaikalla raatamista vai perhearkea?
 5. Mieti, voitko rajoittaa työaikaasi esimerkiksi osittaisella hoitovapaalla. Jos et, pyri rauhoittamaan edes koti työnteolta. Älä kanna ylitöitä kotiin.
 6. Punnitse harrastuksesi: ovatko ne säännöllisiä ja tiukasti aikatauluun sidottuja? Helpottaisiko kiireen tuntua, jos vaihtaisit ne joustavasti organisoitaviin, vaikkapa lenkkeilyyn?
 7. Sovi rutiineista etukäteen. Jos olette tähän asti järjestäneet arjen jatkuvasti neuvotellen - kuka tänään käy kaupassa, kuka hakee lapset, milloin pääset töistä - voitte kenties säästää vähän aikaa ja vaivaa päättämällä juoksevista asioista vaikka viikon verran eteenpäin.
 8. Pakottaudu rauhoittamaan aikaa perheelle, jos taukoa touhottamiseen ei muuten tunnu löytyvän.
 9. Osta palveluja, esimerkiksi siivous, jos se on taloudellisesti mahdollista.
 10. Jätä tekemättä. Miksi muka pitäisi imuroida joka päivä?
 11. Järjestä lasten harrastukset kodin lähelle, ettei muutenkin vähäinen aika uppoaisi kuskaamiseen.
 12. Älä kadu valintaasi, mitä sitten päätätkin priorisoida. Ole läsnä, nauti elämästä.

Teksti: Lotta Tuohino, Meidän Perhe

Lue myös: Näin yhdistät perheen ja työn

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

 1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
 2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
 3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
 4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
 5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.