Aika parantaa useimmat lasten ruoka-allergiat.

Allergia on lapsuusiän yleisin krooninen sairaus, ja sen puhkeamista on vaikea ehkäistä.

Lapsilla maito, kananmunuat ja pähkinät ovat yleisimpiä allergioiden aiheuttajia. Myös kala, soija ja vehnä ovat tyypillisiä syntipukkeja.

Enää ei ajatella, että allergisoivia ruoka-aineita pitää varmuuden vuoksi karttaa. Ruoka-aineen täydellinen välttäminen ei yleensä hyödytä, jos allergia on lievä ja lapsi kasvaa hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tilanne on toinen, kun allergia on vaikea. Mutta vaikeidenkin allergioiden tunnistamiseen ja hoitoon vapautuu enemmän voimavaroja, jos yleinen sietokyky allergisoivia aineita kohtaan vahvistuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Allergian riskitekijät eivät viime aikoina ole lisääntyneet, mutta suojatekijöitä on vähemmän. Allergiaa lisäävät muun muassa korkea elintaso, runsaat antibioottihoidot, kaupunkiliikenteen pienhiukkaset ja passiivinen tupakointi.

Allergian puhkeamisen riskiä pienentävät muun muassa eläviä probiootteja sisältävä tilamaito, lapsuus maatilalla, karvainen lemmikki kotona ja perheen iso lapsiluku. Päiväkoti, jossa on paljon lapsia, ei toisaalta suojaa allergialta. Yli puoli vuotta kestävästä täysimetyksestä ei myöskään ole hyötyä allergian ehkäisyn kannalta.

Ruoka-allergia paranee

Lapsilla allergia ilmenee yleisimmin ihottumana ja suolisto-oireina. Nuhan ja astman kaltaiset hengitystieoireet ovat selvästi harvinaisempia.

Onkin tärkeää erottaa ihon ja suoliston normaali oireilu vaikeista allergiaoireista, jotka pitää tutkia ja hoitaa. Esimerkiksi lievä atooppinen ihottuma ei yleensä johdu ruoka-allergiasta. Sen sijaan vaikean ihottuman taustalla voi piillä ruoka. Allergiadiagnoosin tekee aina lääkäri.

Ruoka-allergian hoitona on perinteisesti ollut välttäminen, lääkitys tarpeen vaatiessa ja sietokyvyn odottaminen. Uusi, lupaava hoitomuoto on ruokasiedätys, jossa lapsi nauttii allergisoivaa ainetta hitaasti suurenevin annoksin. Siitä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimustietoa ja kokemusta. Paraikaa tutkitaan muun muassa vehnäsiedätystä.

Aika auttaa moniin lapsuusiän yliherkkyysoireisiin. Esimerkiksi vilja- ja kananmuna-allergiasta toivutaan yleensä leikki-ikään mennessä, ja 90 prosenttia maitoallergikoista on parantunut koulukään mennessä. Pähkinäyliherkkyys on yleensä pysyvä. Tavoitteena on, että koulun aloittava lapsi välttää vain sellaisia ruokia, joista on allergioita hoitavan lääkärin vahvistus.

Jokainen voi kotonaan toimia niin, ettei ainakaan lisää allergian vaaraa. On helppo parantaa ilman laatua lopettamalla tupakointi, siivoamalla miedoilla pesuaineilla ja jättämällä turhat tuoksut pois.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto/Oikea asenne allergiaan -seminaari, Yleislääkäri-lehti 5/2011

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla