Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kuva: Panu Pälviä

Vanhemmuus on identiteettikriisin paikka, mutta myös valtava mahdollisuus tutustua itseensä uudelleen.

Kun jäin ensimmäiselle äitiyslomalleni, vilkas ja sosiaalinen työ vaihtui hiljaiseen ja verkkaiseen hengailuun kotona. Vauvan kanssa oli loputtomasti aikaa kuunnella omia ajatuksiaan, ja se oli yhtäkkiä outoa, jopa pelottavaa.

Kuka oikeastaan olin? Mitä elämältäni halusin? Ja oliko sillä enää mitään väliä, kun olin yhtäkkiä niin täysin jotakuta toista varten?

Enpä siinä vaiheessa vielä tiennyt, kuinka monta kertaa tulevina vuosina kaipaisin hiljaisuutta ja omien ajatusteni tavoittamista. Enkä sitäkään, etten ollut yksin mietteineni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsen syntymä on tutkitusti yksi elämän stressaavimmista murroskohdista – niin toivottu asia kuin se olisikin. Se herättää ajatuksia paitsi uudesta roolista, myös suhteesta omiin vanhempiin, puolisoon ja itseen. Vähän kuin murrosikä, jossa pitää kuoriutua yhdestä elämänvaiheesta ihan toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuopuksen kanssa maltoin pysähtyä ja luottaa siihen, ettei minua tarvittu sillä hetkellä missään muualla sen enempää.

Viisi vuotta myöhemmin syntyneen kuopukseni kanssa olin vanhemmuuteni murrosiän jo läpikäynyt. Maltoin paremmin pysähtyä, tuijotella syvälle vauvan silmiin ja luottaa siihen, ettei minua tarvittu sillä hetkellä missään muualla sen enempää. Pysähtyessäni ajattelin omaakin elämääni kirkkaammin. Ja toisin kuin aikoinani pelkäsin, lasten myötä tavoitin lopulta itsenikin paremmin.

Vanhempi, pidä huolta itsestäsi

P.s. Uudistimme Vauva-lehden kuunnellen tarkasti tuoreita vanhempia ja vanhemmaksi aikovia, ja teimme lehden, josta on mahdollisimman paljon hyötyä, iloa ja inspiraatiota elämän ihanimmassa ja haastavimmassa vaiheessa.

Uudistuneessa Vauvassa kerromme tuoreimman, tutkitun tiedon odotuksesta sekä vauvan kasvusta ja kehityksestä, mutta jätämme tilaa myös äitiyden ja isyyden pohdinnoille. Mitä paremmin vanhempi voi ja ymmärtää itseään, sitä paremmin perhe-elämäkin sujuu.

Kurkistamme myös yhä useammin taaperoikään. Ja kun perheessä alkaa pikkulapsiaika, voit hypätä sisarlehtemme Meidän Perheen matkaan. Sen hyvässä seurassa jatkat pitkälle lasten teini-ikään.

Vauva-lehden pääkirjoitus 4/2019

Murrosiätön

Kuulostaapa ihanalta ja kaukaiselta, että vauvan kanssa olisi loputtomasti aikaa omille ajatuksille. Ellei sitten omilla ajatuksilla tarkoiteta: " miksi se itkee? Miksei se nuku koskaan? Mitä jos se ei olekaan koliikkia vaan vakavampaa?"

Mutt tuollainen vauvavuosi on varmasti mukava.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Millainen ihminen lukee lehteä nimeltä Meidän Perhe? Sekä kirjoitusvirhe että kielioppivirhe kahdessa sanassa, yhdessä nimessä. Antaa kuvan todella alaluokan lehdestä. Ja voihan ne aiheetkin kuvitella. Mikä voisi olla tylsempää?

Kuvittelitko, että äitinä olisit jotenkin kypsä ihmisenä?

Mitä ihmettä tuokin tarkoittaa?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla