sport
Mitä isommaksi lapset kasvavat, sitä helpompi heidän kanssaan on harrastaa yhdessä. Kuva: iStockphoto
Mitä isommaksi lapset kasvavat, sitä helpompi heidän kanssaan on harrastaa yhdessä. Kuva: iStockphoto

Kuskaat lapsia liikkumaan, mutta omat liikuntaharrastukset ovat hautautuneet jonnekin perheenpyörityksen jalkoihin? Näin saat niistä uuden otteen!

1. ”Vapaa-aikani menee lasteni kuskaamiseen harrastuksesta toiseen ja jalkapallokentän laidalla odottelemiseen.”

Tämä aika kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Lähde kävelylle tai juoksemaan lapsen treenatessa. Jos liikkeelle lähtö yksin tuntuu haastavalta, sovi yhteislenkistä muiden vanhempien kanssa.

Kannattaa myös selvittää, onko lähellä esimerkiksi kuntosali tai uimahalli, jonne ehtisit. Urheilukenttien ympäristössä on usein myös kaikkien käyttöön tarkoitettuja kuntoilulaitteita, joissa ehdit tehdä oman treenin.

2. ”Puolisoni on usein poissa kotoa, enkä pääse lähtemään kotoa yksin.”

Voisitko ottaa lapset mukaan liikkumaan? Lähtekää yhdessä pyöräilemään tai hölkkää itse lasten pyöräillessä. Jos ulkoilet lasten kanssa muutenkin, hyödynnä piha tai puisto omaan liikuntahetkeen. Kuntopiiriin et tarvitse edes välineitä: kyykkää, punnerra tai hypi vaikka narua. 

Jos tuttavilla tai naapurustossa on lapsiperheitä, vuorotelkaa lasten hoitamisessa, jotta kotivastuilta vapautuu aikaa liikkumiselle.

Voisitko ottaa lapset mukaan liikkumaan? 

Varttikin on hyvä alku: ota esimerkiksi Pikku Kakkosen tai lasten iltapalan aikaan 15-minuuttinen, jonka aikana vaikka venyttelet tai teet keppijumpan kotona.

3. ”Olen jo pitkään suunnitellut aloittavani lenkkeilyn tai salitreenin, mutta en vain ole saanut aikaiseksi...”

Polkaise liikuntaharrastus käyntiin ystävän tai työporukan kanssa. Kun olet sopinut treenipäivät jonkun toisen kanssa, lähtemisen kynnys madaltuu.

Jos aloitat salitreenin, kannattaa hankkia personal trainerin laatima saliohjelma. Opit heti oikean tekniikan, ja treenaamisesta tulee turvallista ja mukavaa. Motivaatiota voi kasvattaa sekin, että maksat saamastasi valmennuksesta.

Kun olet sopinut treenipäivät jonkun toisen kanssa, lähtemisen kynnys madaltuu.

Myös pienet välitavoitteet motivoivat: aseta itsellesi esimerkiksi puolen vuoden päähän tavoite osallistua juoksutapahtumaan tai keventää tietty kilomäärä. 

Kun omat liikuntaharrastukset merkkaa kalenteriin, niistä on myös helpompi pitää kiinni. Tärkeintä on, että aloitat tänään etkä huomenna!

4. ”Työmatkoihin menee kaksi tuntia joka päivä.”

Pyöräile kaukaisemmalle bussipysäkille ja jätä pyörä sinne. Näin yhdistät työmatkaasi kevyen hyötyliikunnan. Voit myös jäädä pois aiemmalla pysäkillä ja kävellä loppumatkan. Kaikki liikunta on plussaa.

5. ”Aikaa olisi vain aamuvarhain, mutta en ole aamuihminen.”

Kokeile muuttaa rytmiäsi nyt keväällä, kun aamut ovat valoisia. Päätä jo illalla, että menet ajoissa nukkumaan ja heräät tavallista aikaisemmin. Valitse esimerkiksi pari aamua, joina nouset tavallista aikaisemmin. Laita treenivaatteet valmiiksi illalla, jotta niiden etsiminen ei hidasta aamulla.

Väsyneenä liikunnan hyvää tekevä vaikutus nollaantuu, joten yöunen määrä ei kuitenkaan saisi kärsiä aamuliikunnasta. Koeta nukkua noin kahdeksan tunnin yöunet.

Valitse pari aamua, joina nouset tavallista aikaisemmin.

Jatka aikaisempia herätyksiä sitkeästi noin kuukauden ajan, jotta niistä tulee tapa. Jos jaksat uutta rytmiä kolme kuukautta, huomaat aamuliikunnan hyödyt. Toisaalta, ole itsellesi armollinen. Ihmiset ovat luontaisesti aamu- tai illanvirkkuja, joten oman rytmin muuttaminen voi olla haasteellista.

6. ”Töiden jälkeen jaksan ainoastaan kaatua sohvalle loppuillaksi.”

Kokeile treenata heti aamusta ennen töitä tai lounasaikaan, jos mahdollista. Jos päiväsi eivät veny liian pitkiksi, mene salille suoraan töistä, jotta vältät nuupahduksen

Pienikin ponnistaminen ylös sohvan pohjalta tekee hyvää. Päätä lähteä vaikka vain 10–15 minuutin happihyppelylle illalla. Usein lenkki venähtääkin pidemmäksi, koska vaikeinta on itse lähteminen.

Jo vartin happihyppely on parempi kuin ei mitään ja virkistää paremmin kuin samanmittaiset torkut.

Vinkit antoi voimavaravalmentaja Iina Lempinen. Juttu on ilmestynyt Sport-lehdessä.

Vierailija

6 vinkkiä ruuhkavuosiin: näin otat aikaa liikunnalle

"Kokeile treenata heti aamusta ennen töitä tai lounasaikaan, jos mahdollista. Jos päiväsi eivät veny liian pitkiksi, mene salille suoraan töistä, jotta vältät nuupahduksen." Oikeasti?! Eiks ruuhkavuosiin kuulu ne lapset jotka pitää veivata sinne päivähoitoon ja hakea sieltä eikä haahuilla mennen tullen omille kuntosalireissuille? Ja lounastauolla - jos sellaista on aikaa pitää - ihmisen on tarkoitus syödä eikä mennä lenkille! Tää on taas näitä yhtä tyhjän kanssa vinkkilistoja.
Lue kommentti

Parhaimmillaan uusperhe tuo lasten elämään lisää rakastavia aikuisia, selvisi Meidän Perheen kyselystä.

Luottamusta molemmille

”Tulemme kaikki aikuiset hyvin toimeen. Saan kohdella toisen lasta kuin omaani ja siihen luotetaan. Se tuo rauhan äitipuolen rooliin.”

”Tyttäreni on ottanut mieheni "omakseen", pitää hänestä ja on erittäin kiintynyt häneen. On sanonut rakastavansa häntä kuten minua ja isäänsäkin.”

”On ollut ihanaa kun olen saanut miehen lapsien luottamuksen. Oma tyttöni sai yhteen muuton myötä kaksi sisarusta.”

Läheiset välit 

”Yhteiset höpsöttelyhetket. Kun koko porukka on kutituskilpailua tai tyynysotaa ja kaikki nauravat poskensa kramppiin. Minusta on ihanaa, kun puolisoni esiteini hakeutuu seuraani ja jutellaan tyttöjen juttuja. Ja on hellyttävää katsoa, kun oma pieneni osoittaa kiintymystä puolisolleni, halaa ujosti tai hipsuttaa partaa.”

”Kärsimme mieheni kanssa pitkään lapsettomuudesta, ja tuolloin ajattelin, että jos emme saa yhteisiä lapsia, niin onhan minulla nämä bonuslapset. Lapsettomuusvuodet vahvistivat suhdettani mieheni lapsiin.”

”Lapsi on saanut elämäänsä uusperheen kautta myös uudet isovanhemmat.”

”Mies puhuu molempien lapsista meidän lapsina.”

Parasta on yhteinen arki

”Kaikki aikuiset hoitavat kaikkia hommia, kun syödään yhteisestä jääkaapista – silloin kaikki muukin on yhteistä.”

”Arjen jakaminen ja toistemme tukeminen.”

”Elämäni mieheni ja tyttäreni kanssa on joka päivä ihanaa.”

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusperheen aikuiset muuttavat yhteiseen kotiin rakastumisen huumassa. Miten auttaa lapsia sopeutumaan uuteen arkeen?

1. Puhukaa toisillenne

Puhuminen on tärkeää kaikissa perheissä, mutta etenkin uusperheissä, joissa on paljon liikkuvia osia. Keskustelut auttavat myös reiluuden ilmapiirin rakentamisessa.

2. Kuuntele lasta

Lapset eivät tietenkään tee päätöksiä aikuisten asioissa, mutta auttaa paljon, jos lasta kuunnellaan häntä koskevissa käytännön asioissa: esimerkiksi, millaisen sängyn hän haluaa uuteen yhteiseen kotiin. Kuuntelu on osa lapsen tunteiden huomioon ottamista.

3. Anna lapselle tilaa

Uusperheen aikuiset muuttavat yhteiseen kotiin rakastumisen huumassa. Lapsi ei usein ole asiasta yhtä innoissaan. Lasta ei voi pakottaa tykkäämään uusista perheenjäsenistä, vaan tutustumiselle on annettava aikaa.

4. Tehkää asioita yhdessä

Koko perheen yhteiset harrastukset tai vaikka yhteinen iltapalahetki auttavat parantamaan yhteenkuuluvuuden tunnetta perheessä.

Neuvot antoi pari- ja perheterapeutti Kirsi Heikinheimo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.