Teinillä tekemisen puutetta – ehdota näitä!

1 Tee taulu lempibiisistäsi. Kirjoita sen sanat (lähes kaikki löytyvät nykyään netistä) kauniisti paperille, koristele miten haluat ja kehystä koko komeus. Biisin sijaan voit myös kirjoittaa tauluun unohtumattoman repliikin lempileffastasi, lempisitaatin ihailemaltasi ihmiseltä tai parhaan kohdan lempikirjastasi.

2 Kuvaa itsesi. Ota kuukauden ajan joka päivä samaan aikaan valokuva itsestäsi. Pistä kuvat aikajärjestykseen.
Tee niistä seinällesi kollaasi, laita ne laatikkoon tai teetä niistä juliste.

3 Kirjoita ikävuotesi paperille alkaen nollasta ja päätyen nykyiseen ikääsi. Kirjoita jokaisen numeron kohdalle yksi asia, jonka muistat kyseisestä vuodesta.

4 Tee elämäkerta. Kirjoita muistelmasi! Liitä kunkin iän kohdalle valokuvia siltä ajalta.

5 Onko kaverillasi vaikeaa? Suunnittele hänelle unohtumaton yllätys! Laita pieneen laatikkoon kaikkea mahdollista, minkä ajattelet ilahduttavan häntä: lehdestä leikkaamiasi juttuja, runoja, herkkuja, itse tehtyä taidetta, valokuvia kaveristasi, lempimusaa cd:lle poltettuna... Pakkaa laatikko persoonallisesti, piilota se kaverisi huoneeseen tai koululaukkuun, jätä se hänen kotinsa ulko-ovelle tai vie postilaatikkoon.

6 Kirjoita kirje itsellesi kymmenen vuoden päähän. Mitä haluat muistaa nykyisestä elämästäsi, asuinpaikastasi ja ystävistäsi? Millaiseksi kuvittelet tulevaisuutesi kymmenen vuoden päästä? Minkä arvelet olevan toisin, ja onko asioita, joiden et toivo muuttuneen miksikään? Sulje kirjeesi kuoreen ja kirjoita kuoren päälle, minkä ikäisenä olet sen kirjoittanut ja minkä ikäisenä saat sen avata. Voit myös tallettaa kirjekuoreen valokuvia tai muita pieniä muistoja nykyhetkestä. Piilota se varmaan paikkaan ja muista avata kymmenen vuoden päästä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.