Sauli Niinistö, 69, ja Jenni Haukio, 40, saavat lapsen helmikuussa 2018. Paavo ja Päivi Lipposen kuopus syntyi samana vuonna kuin Paavo täytti 59 ja Päivi 33 vuotta. Mick Jagger sai lapsen viime vuoden joulukuussa ollessaan 74-vuotias. Halle Berry synnytti kuopuksensa 47-vuotiaana. Kuvat: Antti Hämäläinen, Joonas Salo, Jenniina Nurminen, Mvphotos.
Sauli Niinistö, 69, ja Jenni Haukio, 40, saavat lapsen helmikuussa 2018. Paavo ja Päivi Lipposen kuopus syntyi samana vuonna kuin Paavo täytti 59 ja Päivi 33 vuotta. Mick Jagger sai lapsen viime vuoden joulukuussa ollessaan 74-vuotias. Halle Berry synnytti kuopuksensa 47-vuotiaana. Kuvat: Antti Hämäläinen, Joonas Salo, Jenniina Nurminen, Mvphotos.

Presidentti Sauli Niinistön, 69, ja Jenni Haukion, 40, vauvauutinen kirvoitti mediassa ja somessa keskustelua myös vanhempien iästä.

Milloin on vanhemmiksi aikovien parasta ennen -päiväys? Jo kauan on tiedetty, että raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskit lisääntyvät äidin ikääntyessä. Myös isän korkea ikä voi lisätä lapsen todennäköisyyttä periä tiettyjä sairauksia. Mutta asia ei ole ollenkaan niin yksioikoinen.

Monessa mielessä lapsen saaminen vähän kypsemmällä iällä on eduksi, myös lapselle. Näin kertovat tutkimukset.

1. Yli 30-vuotiaana äidiksi tulleet kasvattavat lapsiaan oikeudenmukaisemmin kuin nuoremmat. Tanskalaisen tutkimuksen mukaan heidän lapsillaan on alle 15-vuotiaana vähemmän käytökseen, sosiaalisuuteen ja tunteidenkäsittelyyn liittyviä ongelmia. Tutkijat arvelevat tuloksen liittyvän siihen, että henkinen kypsyys lisää äidin joustavuutta ja vähentää tarvetta kasvattaa lasta kurittamalla.

2. Iäkäs isä voi ennustaa lapselle pitkää ikää. Tämä liittyy solujen telomeereihin, jotka suojaavat kromosomien päitä vanhenemiselta. Yleensä telomeerit lyhenevät solun ikääntyessä, mutta siittiöiden telomeerit toimivat päinvastoin. Siksi myöhemmällä iällä isäksi tulevien miesten lapset perivät pidempiä telomeereja kuin nuorempien isien, selvisi yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkimuksessa.

3. Vanhempana äidiksi tulleiden lapset ovat terveempiä, kertoo brittiläinen tutkimus. Aineistossa oli yli 30 000 lapsen kehitykseen ja terveyteen liittyviä tietoja. Tulosten mukaan vanhempien äitien lapsille sattui vähemmän tapahturmia ja he tarvitsivat vähemmän sairaalahoitoa. Heillä oli myös parempi rokotuskattavuus. Lisäksi lasten kielellinen kehitys oli nopeampaa ja heillä oli vähemmän käytöksen ja tunne-elämän ongelmia. Äidin iän vaikutus näkyi  riippumatta perheen sosioekonomisesta taustasta.

4. Äidin ikä liittyy myös lapsen älykkyyteen, on havaittu toisessa brittiläistutkimuksessa. Sen mukaan lapsi suoriutuu paremmin kognitiivisia taitoja mittaavista testeistä, jos äiti on ollut lapsen syntyessä vähintään 35-vuotias. Kognitiiviset taidot tarkoittavat esimerkiksi muistiin, oppimiseen, havaitsemiseen, luovuuteen ja ongelmanratkaisuun liittyviä kykyjä. Äidin ikä ennusti huonompia taitoja lapselle vielä 1970-luvulla syntyneillä, kun taas 2000-luvulla äidin korkeamman iän vaikutus oli selvästi myönteinen.

Iän myötä unirytmi muuttuu. Ikääntyessä unen saaminen sekä unessa pysyminen voi vaikeutua. Yli 65-vuotiailla myös unen tarve vähenee, vaikkakaan ero ei ole kovin dramaattinen. Silti: kun miettii, ketkä valvovat aikaisin aamulla, vastaus on selvä, vauvat ja vanhukset. Ehkä tämä yhteinen mieltymys auttaa iäkkäitä isiä hoitamaan osuutensa valvomisista?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

  1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
  2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
  3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
  4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yksi vauvan vilpittömimmistä ihailijoista saattaa olla hänen isosisaruksensa.

Yhtä vauvakuvaa en koskaan väsy katselemaan: Muutaman viikon ikäinen kuopuksemme pötköttää piirua vaille kolmevuotiaan esikoisemme sylissä. Vauva pitää isosiskoa tiukasti pikkusormesta kiinni. Siinä on hyvä.

Kun itse vielä ihmettelin, kuka tämä pieni ja uusi oikein on, esikoinen otti vauvan saman tien omakseen. Hänestä kuoriutui isosisko ennen kuin minusta kahden äiti. Hän kylvetti, hoivasi ja lohdutti, esitteli vauvaa polleana tutuille ja tuntemattomille.

Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Itsehän unohdin kirjoittaa vauvan nimen onnittelukorttiin, kun lähdimme koko perhe syntymäpäiväjuhliin. Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Sydämeeni oli ryöpsähtänyt kertaheitolla hurjasti lisää rakkautta, mutta samalla sydän hieman nyrjähti. Esikoisen puolesta kirpaisi, sillä syliin ei joka hetki mahtunut yhtä paljon kuin sydämeen.

Onneksi oli myös isän ja isovanhempien syli. Isompikin sai vielä olla pieni.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle. Ehkä niinkin. Kieltämättä toivoin, että lapsillani olisi kasvussaan kaveri. Se rakkain ja raivostuttavin, jonka kanssa otetaan yhteen mutta jonka edestä ei ikinä paiskaisi ovea kiinni iäksi.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle.

Pikku hiljaa kädet alkavat riittää kahdenkin äitinä. Sitä huomaa kasvavansa lahjomattomaksi erotuomariksi, muistaa tuoda reissusta kaksi täsmälleen samanlaista tuliaista. Mittaa automaattisesti jälkkärit grammalleen yhtä suuriksi. Sylissäkin pysyy kaksi yhtä aikaa.

Kun siskokset kikattavat omille jutuilleen ja pusuttelevat toisilleen hyvän yön halit, sydämessä ei voisi enempää lämpöä tunteakaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 12/17

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.