Sauli Niinistön, 69, ja Jenni Haukion, 40, poikavauva syntyi helmikuussa 2018. Paavo ja Päivi Lipposen kuopus syntyi samana vuonna kuin Paavo täytti 59 ja Päivi 33 vuotta. Mick Jagger sai lapsen viime vuoden joulukuussa ollessaan 74-vuotias. Halle Berry synnytti kuopuksensa 47-vuotiaana. Kuvat: Antti Hämäläinen, Joonas Salo, Jenniina Nurminen, Mvphotos.
Sauli Niinistön, 69, ja Jenni Haukion, 40, poikavauva syntyi helmikuussa 2018. Paavo ja Päivi Lipposen kuopus syntyi samana vuonna kuin Paavo täytti 59 ja Päivi 33 vuotta. Mick Jagger sai lapsen viime vuoden joulukuussa ollessaan 74-vuotias. Halle Berry synnytti kuopuksensa 47-vuotiaana. Kuvat: Antti Hämäläinen, Joonas Salo, Jenniina Nurminen, Mvphotos.

Presidentti Sauli Niinistön, 69, ja Jenni Haukion, 40, poika syntyi 2. helmikuuta. Raskausuutinen kirvoitti syksyllä mediassa ja somessa keskustelua myös vanhempien iästä.

Milloin on vanhemmiksi aikovien parasta ennen -päiväys? Jo kauan on tiedetty, että raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskit lisääntyvät äidin ikääntyessä. Myös isän korkea ikä voi lisätä lapsen todennäköisyyttä periä tiettyjä sairauksia. Mutta asia ei ole ollenkaan niin yksioikoinen.

Monessa mielessä lapsen saaminen vähän kypsemmällä iällä on eduksi, myös lapselle. Näin kertovat tutkimukset.

1. Yli 30-vuotiaana äidiksi tulleet kasvattavat lapsiaan oikeudenmukaisemmin kuin nuoremmat. Tanskalaisen tutkimuksen mukaan heidän lapsillaan on alle 15-vuotiaana vähemmän käytökseen, sosiaalisuuteen ja tunteidenkäsittelyyn liittyviä ongelmia. Tutkijat arvelevat tuloksen liittyvän siihen, että henkinen kypsyys lisää äidin joustavuutta ja vähentää tarvetta kasvattaa lasta kurittamalla.

2. Iäkäs isä voi ennustaa lapselle pitkää ikää. Tämä liittyy solujen telomeereihin, jotka suojaavat kromosomien päitä vanhenemiselta. Yleensä telomeerit lyhenevät solun ikääntyessä, mutta siittiöiden telomeerit toimivat päinvastoin. Siksi myöhemmällä iällä isäksi tulevien miesten lapset perivät pidempiä telomeereja kuin nuorempien isien, selvisi yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkimuksessa.

3. Vanhempana äidiksi tulleiden lapset ovat terveempiä, kertoo brittiläinen tutkimus. Aineistossa oli yli 30 000 lapsen kehitykseen ja terveyteen liittyviä tietoja. Tulosten mukaan vanhempien äitien lapsille sattui vähemmän tapahturmia ja he tarvitsivat vähemmän sairaalahoitoa. Heillä oli myös parempi rokotuskattavuus. Lisäksi lasten kielellinen kehitys oli nopeampaa ja heillä oli vähemmän käytöksen ja tunne-elämän ongelmia. Äidin iän vaikutus näkyi  riippumatta perheen sosioekonomisesta taustasta.

4. Äidin ikä liittyy myös lapsen älykkyyteen, on havaittu toisessa brittiläistutkimuksessa. Sen mukaan lapsi suoriutuu paremmin kognitiivisia taitoja mittaavista testeistä, jos äiti on ollut lapsen syntyessä vähintään 35-vuotias. Kognitiiviset taidot tarkoittavat esimerkiksi muistiin, oppimiseen, havaitsemiseen, luovuuteen ja ongelmanratkaisuun liittyviä kykyjä. Äidin ikä ennusti huonompia taitoja lapselle vielä 1970-luvulla syntyneillä, kun taas 2000-luvulla äidin korkeamman iän vaikutus oli selvästi myönteinen.

Iän myötä unirytmi muuttuu. Ikääntyessä unen saaminen sekä unessa pysyminen voi vaikeutua. Yli 65-vuotiailla myös unen tarve vähenee, vaikkakaan ero ei ole kovin dramaattinen. Silti: kun miettii, ketkä valvovat aikaisin aamulla, vastaus on selvä, vauvat ja vanhukset. Ehkä tämä yhteinen mieltymys auttaa iäkkäitä isiä hoitamaan osuutensa valvomisista?

Juttuun päivitetty tieto Sauli Niinistön ja Jenni Haukion vauvan syntymästä 2.2.2018.

Vierailija

4 syytä, miksi iäkkäämpi äiti ja isä ovat mainio juttu

Parrakas nainen kirjoitti: Omasta kokemuksesta voin kertoa, että esikoiseni oli erittäin kiitollinen siitä, että vanhempansa olivat nuorimmat vanhempainillassa. Seurustelin joskus naisen kanssa, joka häpesi äitiään, joka oli saanut lapsensa nelikymppisenä. Mene ja tiedä. Kiitollinen siitä, että hänellä oli teinivanhemmat?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Helppoa kuin mikä: sekoita ainekset ja jätä yöksi värjäytymään.

Pääsiäismunien värjäämiseen tarvitset väriaineen lisäksi suolaa ja etikkaa, jotka auttavat väriä kiinnittymään kananmunankuoren pintaan.  

Tee näin:

Keitä kananmunat ensin koviksi. Voit myös laittaa raa'an kananmunan kiehumaan samaan aikaan värjäysaineen kanssa, mutta silloin väri jää haaleammaksi. Syvän tuloksen saat, kun jätät kananmunat värjäytymään yöksi jääkaappiin.

Voit käyttää värjäyskippoina vaikkapa juomalaseja. Kaada nestettä päälle sen verran, että muna peittyy kokonaan.

Vihreä – käytä pinaattia

 • 1 dl pakastepinaattia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää pinaatti ja suola. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Siivilöi ja anna jäähtyä. Lisää etikka ja kaada kippoon kananmunan päälle. 

Ruskea onnistuu kahvilla

 • 3 rkl kahvinporoja tai pikakahvia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kahvi. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle ja jätä värjäytymään.  

Keltainen lähtee kurkumasta

 • 3 rkl kurkumaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kurkuma. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle.

Punainen – pelkkä punajuuriliemi riittää

 • 2 dl etikkapunajuuren lientä
 • Kaada liemi lasiin kananmunan päälle. Anna värjäytyä. 

Sininen syntyy mustikoista

 • 3 dl mustikoita
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää mustikat ja suola. Anna kiehua 10 minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada astiaan kananmunan päälle ja anna värjäytyä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.