1. Miten lasten hiuksia tulisi pestä ja hoitaa?
Kuten aikuistenkin hiuksia. Ihan taaperoille kannattaa valita hellävaraisimpia sampoita ja hoitoaineita. Hajusteettomat ja väriaineettomat tuotteet ovat lapsille parhaita. Lastenshampoina myytävät tuotteet eivät välttämättä ole aina hellävaraisia, sillä niissä saattaa olla lapsille suunniteltua vain värikäs pakkaus ja houkuttava tuoksu.

2. Miten usein hiuksia kannattaa pestä?
Pesutarve vaihtelee. Jos lapsi liikkuu ja harrastaa paljon, myös hiuksia voi joutua pesemään enemmän. Muuten kolmen päivän välein tai harvemminkin riittää hyvin. Joskus pärjää pelkällä vesipesulla.

3. Miten kesyttää takut hiuksista?
Kevyet jätettävät hoitoaineet toimivat hyvin lasten takkuuntuviin hiuksiin. Ne auttavat samalla myös sähköisyyteen.

4. Milloin lapsen hiuksia voi värjätä?
Hiusvärit saattavat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita, ja nuorena aloitettu hiusten värjääminen lisää allergisten reaktioiden riskiä. Siksi hiusvärejä ei nykysuositusten mukaan suositella alle 16-vuotiaille. Lue lisää Turvallisuus ja kemikaalikaalivirasto Tukesin sivuilta.

5. Miten usein hiukset tulisi leikata?
Myös lasten hiukset kannattaa leikata säännöllisesti niin ne pysyvät hyväkuntoisina. Lyhyet hiukset täytyy leikata jopa kuukausittain, jotta ne säilyttävät mallinsa, pitkiin riittää parin kuukauden väli.

6. Voiko muotoilutuotteita käyttää?
Ihan pienimmille ei suositella muotoilutuotteita. Yli kymmenvuotiaat voivat laittaa muotoilutuotteita vaikkapa juhliin.

7. Miten hennot ”vauvahiukset” saa vahvistumaan?
Ne vahvistuvat itsestään iän myötä. Usein hiukset tulevat vahvemman tuntuisiksi, kun ne leikataan hieman lyhyemmiksi.

8. Miten karstan saa pois?
Levitetään yöksi päänahkaan vauvaöljyä ja harjataan se pehmeällä harjalla aamulla pois. Myös hellävaraiset hoitonaamiot auttavat.

9. Jos lapsella on hilsettä, voiko hiuksia pestä aikuisten hilseshampoilla?
Aikuisten hilseshampoot eivät sovi lapsille, sillä ne ovat usein vahvoja kemikaaleja. Lapsilla on harvoin oikeaa hilsettä, kuivaan päänahkaan auttaa myös kosteuttava hoitoaine.

10. Vinkkejä lasten kampauksiin?
Erilaisilla hiuskoristeilla ja koruilla voi helposti tehdä erilaisia kampauksia. Lasten liukkaat hiukset tarvitsevat kuitenkin melko tukevan kiinnityksen. Kauniin kampauksen saa, kun laittaa pitkiin, kosteisiin hiuksiin illalla ranskanletin ja avaa sen aamulla sormilla kammaten. Kiharoiden päälle suihkaus hajustamatonta hiuslakkaa ja kampaus on valmis. Myös niskaan kiinnitettävä toispuoleinen, tupeerattu poninhäntä on helppo ja nopea tehdä. Kun poninhännän hiukset on tupeerattu, sidotaan iso rusetti ponnarin ympärille.

Vinkit antoivat trendikoordinaattori, kampaaja Mikko Vainio, SKT-GROUP Oy, ja kampaaja-meikkaaja Miia Hakkarainen, Studio Mitoro.

Riikka Hollo, Meidän Perhe 8/2008.

Korjattu 18.4.2013: hiusten värjäämisen alaikäraja muutettu 10 vuodesta 16 vuoteen.

Vierailija

10 kysymystä lasten hiuksista

Veljenpoika ei anatanut leikata omia hiuksiaan, kun siskollakin on pitkät ja sedällään (toisella veljelläni).... En itse edes ymmärrä mikä juttu on siinä että tytöillä on pitkät hiukset ja pojilla lyhyet. Meillä oli kaikilla sisaruksista lyhyet hiukset, vaihtelevalla mallilla, kun kiharaan on vaikeaa mitään tarkkaa saadakkaan
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Niki Strbian

Luot tulevaan vauvaasi tunnesuhteen jo raskausaikana ajattelemalla vain ajattelemalla häntä. 

Positiivinen raskaustesti sysää liikkeelle käsittämättömän määrän muutoksia: Fyysiset muutokset näkyvät päällepäin, mutta niiden rinnalla myös raskaana olevan mieli alkaa myllertää.

Psyykkisistä muutoksista olennaisimpiin lukeutuu mielikuvaprosessi: raskaana oleva alkaa vähitellen ajatella vauvaa persoonana sekä kuvitella itseään juuri tämän vauvan vanhempana.

Raskauden alussa vauvaa saattaa vielä olla vaikeaa kuvitella, mutta vatsan kasvaessa vanhempien toiveet, odotukset, ristiriidat ja kohtuvauvan havainnointi elävöittävät ajatuksia. Onko vauva liikkuvainen vai rauhallinen? Millaista vauvalla on masussa juuri nyt? Saako hän puolisosi kauniit hiukset tai sinun temperamenttisi? Minkälainen tyyppi hänestä tulee?

Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, tuntuu hän syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Ollessani seitsemännellä raskausviikolla esikoisestani, matkustin Yhdysvaltoihin. Palatessani halusin tulevalle vauvalleni konkreettisen muiston ensimmäisestä yhteisestä reissustamme. Koin oloni vähän pöhköksi, mutta samalla riemukkaaksi valitessani hänelle pehmolelua hyvin huolellisesti. Käsimatkatavaroissa käteni kulkeutui tämän tästä koskettamaan sitä. Kuvittelin vauvani nukkumaan se kainalossaan. Se oli ihanaa!

Haaveilu ja mielikuvittelu herättää tunteita ja raivaa vauvalle tilaa vanhemman mieleen, tehden vauvan kokemuksellisesti hieman todemmaksi – tunteet vauvaa kohtaan alkavat syttyä. Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, tuntuu hän syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Korostunut menettämisen pelko tai yllätysraskaus saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Yllätysraskaus, kuormittava elämäntilanne tai masennus ovat sellaisia tekijöitä, jolloin vauvan elävöittämiseen mieleen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Korostunut menettämisen pelkokin saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Kun eläydyt vauvan oloon, välität hänelle turvallista kiintymystä. Kohtuvauva saa mielikuvissa olla erillinen yksilö, jolla omia tarpeita, haluja ja toiveita. Tasapainoiset unelmat ja suunnitelmat edistävät tunnesuhdetta ja herättävät vanhemman herkkyyden lasta kohtaan. Siitä seuraa vauvan synnyttyä hyvää vuorovaikutusta.

Oma esikoisvauvani on jo 13-vuotias. Yhdysvalloista tuotu pehmo majailee hänen huoneessaan kuitenkin edelleen. Se lienee äidille tärkeämpi muisto, kun lapsi ymmärtääkään.

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Moni mies herää tasa-arvon tärkeyteen tyttärensä myötä. Justin Trudeau perustelee, miksi se on myös poikien vanhempien asia.

Kanadan pääministeri, Justin Trudeau, 45, ihastuttaa mielipiteillään. Muun muassa kirjallisuutta ja kasvatustieteitä opiskellut Trudeau on puhunut esimerkiksi tiukemman ilmastopolitiikan ja tuloeroja tasaavan verotuksen puolesta sekä marssinut perheensä kanssa Pride-kulkueessa. Kun Trudeau valittiin pääministeriksi vuonna 2015, hallitukseen nousi ensimmäistä kertaa tasamäärä naisia ja miehiä.

Nyt häntä on jälleen kerran erityinen syy ihailla, nimittäin kasvattajana ja vanhempana. Trudeau kertoo MarieClaire.com-sivustolle kirjoittamaan esseessä kasvattavansa pojistaan Xavierista, 9, ja Hadrienista, 3, feministejä ja perustelee, miksi.

Tyttöjen tsemppaaminen ei riitä

Trudeau kertoo, että isänä, poikana, aviomiehenä ja kansalaisena hän joutuu todistamaan epätasa-arvoa ja haasteita, joita maailman tytöt ja naiset kohtaavat joka päivä. Siksi hän haluaa opettaa tyttärelleen Ella-Gracelle, 8, että hän riittää ja on arvokas omana itsenään. Trudeaun vaimo, Sophie Grégoire Trudeau, sai hänet ymmärtämään, että se ei ole vielä tarpeeksi. Sen lisäksi pitää opettaa poikia.

Trudeau toivoo, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen sekä heille että muille.

Justin Trudeau kertoo ymmärtäneensä, että pojilla on valta ja vastuu muuttaa seksistinen yhteiskuntamme. Hän kirjoittaa toivovansa, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen paitsi heille, myös ympäröiville ihmisille. Hän haluaa poikiensa olevan ylpeitä feministejä, jotka puolustavat sitä, mikä on oikein.

Lopulta feminismissä ei ole kyse vain naisten ja miesten tasa-arvosta, vaan siitä, että kaikilla on samat oikeudet ja vapaudet, Trudeau huomauttaa.

Suomessa ysiluokkalaiset saivat feminismikirjan

Trudeaun lailla moni mies on tyttären myötä havahtunut huomaamaan sen, millaisia oletuksia tyttöyteen ja naiseuteen kuuluu.

Kahden tyttären isä kertoo vauva.fin jutussa ottavansa tasa-arvon nyt eri tavalla tosissaan kuin ennen lapsia.

– Olen miettinyt monta kertaa, miten joskus kerron tytöille, että joidenkin miesten mielestä on ihan ok käyttäytyä naisia kohtaan halveksivasti ja että sitä ei tarvitse sietää, että heitä ei tarvitse kuunnella, eikä ainakaan uskoa. 

Meillä on jo kasvamassa suomalainen ikäpolvi, jotka eivät ehkä kaikki ole feministejä, mutta ovat ainakin saaneet mahdollisuuden kuulla, mistä on kyse. Suomessa kaikille ysiluokkalaisille jaettiin viime keväänä Chimamanda Ngozi Adichien essee Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. Kirjalahjoitus kuului valtakunnalliseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on synnyttää monimuotoista keskustelua tasa-arvosta.

– Adichi painottaa, että vaikka tytöt ja pojat ovat biologisesti erilaisia, heidän täytyy saada valita elämänsä itse. Kenenkään ei tule tehdä itsestään pienempää tai rajumpaa kuin on, jotta olisi hyväksytty. -- Moni aikuinenkin voisi saada kirjasta ajateltavaa, tuottaja Hanna-Mari Arosilta kirjoittaa esseestä vauva.fissä. 

Kysely

Kasvatatko pojastasi feministiä?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.