Laula lapselle, ohjaa ja ihaile häntä. Kymmenen vinkin avulla vahvistat leikki-ikäisen itsetuntoa.

 Pelaa silmäpeliä

Keskittymiskyvyn kehitys alkaa jo vauvaiässä, kun vauva ja vanhempi katsovat toisiaan ja juttelevat silmillään. Tiiviiseen katsekontaktiin tottunut vauva oppii seuraamaan vanhemman katsetta.

Silmiin katsomisesta kannattaa tehdä perheen tapa pienestä pitäen. Hyvässä katsekontaktissa vanhempi ja lapsi ovat vahvemmin läsnä toisilleen ja viestit kulkevat paremmin perille.

Luo selkeä ympäristö

Ennakoitava päivärytmi vahvistaa keskittymiskykyä. Kun arki on säännönmukaista, lapsi ei joudu tarkkailemaan kaiken aikaa, mitä ympärillä seuraavaksi tapahtuu.

Kun lapsen pitää keskittyä, poista turhat ärsykkeet: sulje televisio ja kerää lelut pois. Täydellinen hiljaisuus häiritsee monia lapsia, silloin taustalle voi laittaa soimaan hiljaista, sanatonta musiikkia.

Tarjoa musiikkia

Musiikin kuuntelulla, laulamisella ja soittamisella on merkittävä vaikutus keskittymiskykyyn. Musiikkia harrastavilla leikki-ikäisillä on hyvin tarkka kuulo. He ovat selvästi ikäisiään edellä tarkkaavaisuuden taidoissa. Myös vieraan kielen lausuminen ja kuullun ymmärtäminen on heille yleensä helpompaa.

Laula siirtymälauluja

Lapsen leikeille pitäisi antaa paljon aikaa ja rauhaa. Joskus puuhat täytyy kuitenkin lopettaa. Se tuntuu touhuihinsa täysillä keskittyneestä lapsesta kurjalta.

Ennen vanhemmilla ja lastenhoitajilla oli tapana laulaa lapsille siirtymälauluja, jotka tuovat iloa ja lempeyttä leikkien lopettamiseen. ?Ratiritiralla?, ?Missä on peukalo...? ja ?Popsi, popsi porkkanaa? ovat vanhoja, rakkaita siirtymälauluja. Lisää siirtymätilanteisiin sopivia lauluja voit kysellä lastenhoitajilta ja kerho-ohjaajilta.

Lue satuja

Satuhetki on lämmin, tunnerikas yhdessäolon hetki. Sen aikana lapsi rauhoittuu kuuntelemaan tarinaa. Kaikkein rikastuttavin on satuhetki, jonka aikana pysähdytään pohtimaan kertomusta ja katselemaan kuvia kaikessa rauhassa.

Ruoki motivaatiota

Lapsi innostuu siitä, mikä on kivaa. Usein lapsen motivointi helpottaa hankalaa tilannetta: ?Pue reippaasti, Laura varmaan jo odottaa, milloin tulet tarhaan.?

Kehut ja kannustus ruokkivat motivaatiota. Ihaile ja tuuleta, kun ulkohaalari menee hienosti päälle. Sen kunniaksi voidaan liimata kiva tarra lapsen tarratauluun. 

Kunnioita yöunia

Päivän aikana opitut taidot tallentuvat pysyvästi muistiin seuraavan yön syvässä unessa. Jos uni on kevyttä ja katkeilevaa, oppiminen ei onnistu. Unen laatu ja keskittymiskyky ovat tutkimusten mukaan selvästi yhteydessä toisiinsa.

Silitä ihoa

Runsaalla silittelyllä ja hieronnalla on tutkitusti lasta rauhoittava sekä keskittymiskykyä parantava vaikutus.

Ohjaa kädestä pitäen

Lapselle ei kannata jankuttaa lukemattomia kertoja samasta asiasta. Jos viesti ei mene perille kahden sanomisen jälkeen, ota lasta kädestä kiinni ja tehkää annettu tehtävä yhdessä.

Lapsi oppii, että viimeistään kahden sanomisen jälkeen tehtävä on joka tapauksessa hoidettava. Vältä sättimistä ja syyllistämistä. Kehu ja kiitä lasta, vaikka homma olisikin hoidettu kädestä pitäen.

Ihaile!

Ihaile niitä hetkiä, kun lapsi keskittyy leikkiinsä ja antaa mielikuvituksen lentää. Järjestä onnistumisen elämyksiä.

Ota lapsi mukaan monivaiheisiin puuhiin, joissa tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Tehkää yhdessä pullataikina, odottakaa sen kohoamista, leipokaa, paistakaa ja nauttikaa!

Lähde: Meidän Perhe

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla