Kuvasommittelu

Tekniikka luo vain puolet kuvasta. Kuvan sisältö ja valokuvaustapa ovat vähintään yhtä tärkeitä. Mitä tapahtuu, jos sijoitat lapsen hieman sivulle kuvan keskiosan sijaan? Voit myös kokeilla toista kuvakulmaa. Pienilläkin muutoksilla voi saada aivan uudenlaisen kuvan ja kertoa toisenlaisen tarinan. Siksi on tärkeää kokeilla erilaisia sommitelmia.

Valaistus

Valaistus vaikuttaa paljon kuvan tekniseen laatuun ja tunnelmaan. Vältän kuvaamista liian kirkkaassa auringonvalossa keskellä päivää, koska se luo ikäviä varjoja tai vastavaloa. Hakeudu sen sijaan varjoon – se voi tehdä ihmeitä kuvalle! Tärkeänä sääntönä voi muistaa, että valon pitäisi tulla selän takaa. Muutoin voit saada vastavalokuvia, joissa kohde jää tummaksi. Paras vinkkini muotokuvaukseen on sijoittaa lapsi ikkunan lähelle niin, että valo tulee kasvoille edestä tai sivulta. Ikkunan kautta tuleva valo luo usein pehmeitä ja kauniita kuvia.

Valotusaika

Valotusaika on luku, jonka näet etsimessä tai näytöllä vasemmalla puolella kuvauksen aikana, esimerkiksi 1/50 tai 50. Mitä valoisammissa oloissa kuvaat, sitä suurempia lukuja voit käyttää, eikä kuvista tule epätarkkoja. Suuri luku merkitsee lyhyttä valotusaikaa ja pieni luku pitkää valotusaikaa. Pitkä aika tai pieni luku heikossa valaistuksessa voi johtaa epätarkkoihin kuviin. Sytytä lamppu tai vaihda kameran ISO-lukua, niin saat nopeamman valotusajan. Jos käytät täysautomaattista ohjelmaa, kamera päättää valotusajan. Voit kuitenkin säätää aikaa manuaalisesti S-, Tv- tai M-ohjelmissa. Jos haluat pysäyttää nopean liikkeen, valitse nopea valotusaika. Jos taas haluat luoda liike-epätarkkuutta, valitse pitkä valotusaika. Muista, että valo on aina tärkeää. Liian lyhyt valotusaika voi johtaa liian tummaan kuvaan ja liian pitkä liian vaaleaan kuvaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

ISO

ISO-luku kertoo kennon valoherkkyydestä. Korkeammalla ISO-luvulla voi ottaa kuvia nopeammin heikossa valaistuksessa ilman salamaa ja siten välttää epätarkkuutta. Suuria ISO-lukuja käytettäessä kuvissa voi kuitenkin olla pikselöitymistä ja punakeltaisia sävyjä. ISO-lukua voi vaihtaa kameran valikosta, mutta siihen ei voi vaikuttaa täysautomaattisessa tilassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarkennusalue

Lyhyt tarkennusalue tarkoittaa sitä, että tarkennuskohde näkyy terävänä, mutta sen edessä ja takana olevat asiat epätarkkoina. Se näyttää usein tyylikkäältä esimerkiksi muotokuvissa. Tämän efektin luomiseksi käytetään A- tai Av-tilaa (kamerasta riippuen) ja valitaan matala aukkoarvo valitsimella. Aukkoarvo on luku, jonka näet etsimessä tai näytöllä oikealla puolella kuvauksen aikana, esimerkiksi 4.0 tai 4. Voit myös zoomata hieman enemmän tai mennä lähemmäksi kohdettasi, jolloin kohde täyttää suuren osan kuva-alasta. Jos haluat kuvan olevan terävä kauttaaltaan, valitse korkea aukkoarvo.

Tää artikkelisarja on harhaanjohtava. Tässä annetaan ymmärtää, että jo halvalla pokkarikameralla  voi saada uskomattoman hienoja kuvia, ja on oikein mallikuvat joka oppitunnin lopussa...joista suurin osa on otettu Canon EOS 5D Mark II:lla  (puoliammattilaistasoisella järjestelmäkameralla) ja kalliilla lasilla.
Sanasto on selitetty vähän sinnepäin, virheellisestikin paikoittain, niin ettei asiaa opetteleva välttämättä osaa soveltaa lukemaansa, vaan jumiutuu näihin ohjeisiin koska ei tiedä mitä on tekemässä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla