SÄILYTYS Tilaa tavaroille ja tekstiileille ei ole koskaan liikaa, olipa perhe tai asunto minkä kokoinen tahansa. Onneksi pieneenkin tilaan saadaan mahtumaan paljon, kun valitaan oikeat säilytysratkaisut.

Tilaa tavaroille ja tekstiileille ei ole koskaan liikaa, olipa perhe tai asunto minkä kokoinen tahansa. Kodissa arki sujuu paremmin ja huolettomasti, kun kaikille tavaroille vaatteista likapyykkiin ja harrastusvälineistä leluihin on olemassa toimivat säilytysratkaisut.

Säilytystilan tarve alkaa kodeissa jo heti eteisestä, jossa kengille, ulkovaatteille ja muille asusteille tulisi olla omat säilytyspaikat. Säilytyksen tulisi olla aina vaivatonta ja helppokäyttöistä, koska muuten tavarat jäävät helposti lojumaan niille kuulumattomille paikoille. Säilytysjärjestelmä voi olla toimiva, mutta huomaamaton – tai sillä voidaan korostaa ja täydentää kodin muuta sisustusta.

Haaveena pukeutumishuone

Vaatteidensäilytyksessä trendinä ovat suuret vaatehuoneet, pukeutumistilat ja niin kutsutut walk-in vaatehuoneet. Ajatus on kaunis ja varmasti myös toimiva, mutta todellisuudessa hyvin harvassa suomalaisessa kodissa on mahdollista varata vaatesäilytykselle tilaa kokonaisen huoneen verran. Hulppeat vaatehuoneet ovat yleistymässä uudisrakentamisessa, mutta vanhassa rakennuskannassa vaatesäilytys hoituu kompaktilla vaatehuoneella tai komeroilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tavanomaisessa uudisrakentamisessa suositaan liukuovikaapistoja niin makuuhuoneissa, kodinhoitohuoneessa kuin eteisessäkin. Jos tilaa riittää, kannattaa harkita erillisen pukeutumistilan rakentamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaapista liukuovikomeroon

Perinteisellä ovimekanismilla ja hyllyillä varustetut säilytyskomerot eivät ole nykyään kovinkaan suosittuja remontoijien ja uudisrakentajien keskuudessa. Jos sellaiset sattuu omistamaan, niidenkin käytettävyyttä voidaan optimoida. Kaappien sisään voidaan kiinnittää ulosvedettäviä koreja, joista tavaroiden ottaminen ja kaappiin laitto sujuu perinteisiä hyllyratkaisuja paremmin. Koreja liukukiskoineen on saatavissa eri leveyksillä ja myös korien syvyyksissä on useampia vaihtoehtoja. Kapeimmillaan koreja löytyy 25-senttimetrisinä ja leveimmillään 55-senttimetrisinä.

Säilytysjärjestelmät rakennetaan yhä useammin säilytystarpeen mukaan valituista hyllyistä, tangoista ja korijärjestelmistä. Räätälöity säilytysjärjestelmä kätketään yleensä kaapin rungon ja liukuovien taakse. Ovien materiaalivaihtoehtoina ovat kalustelevy, peili, lasi tai puu. Liukuovien etuna on, että ne eivät tarvitse juurikaan tilaa avautuakseen ja muodostavat samalla seinäkkeen, joka jäsentää tilaa. Liukuovimalleissa on valtava määrä erilaisia ovivaihtoehtoja. Niillä saadaan tarvittaessa luotua modernia, romanttista tai pelkistettyä ilmettä. Jos liikkeiden ovimallivaihtoehdot eivät miellytä, voi liukuoviin asennuttaa tavalliset valkoiset kalustelevyt, jotka voi maalata, tapetoida tai päällystää kankaalla mieleisekseen.

Hylly, kori vai tanko?

Liukuovikaapiston toimivuuden kannalta merkittävimmässä roolissa ovat  kaapin sisällä olevat säilytysratkaisut. Markkinoilla on useita eri vaihtoehtoja säilytysjärjestelmän kokoamiseen. Osa perustuu seinään kiinnitettäviin kiskoihin, joihin voidaan kannakkeiden varaan asentaa erilaisia hyllyjä ja lankakoreja.

Toinen tapa on koota metallirunkoihin kiinnittyviä koritelineitä rinnakkain ja päällekkäin. Näitä yhdistelemällä saadaan yksilöllinen säilytysjärjestelmä.  Koritelineiden väleihin voidaan kannattimilla kiinnittää myös vaatetankoja ja siten saada säilytystilaa henkareissa säilytettäville vaatteille.

Korit ovat helppokäyttöisiä, eivätkä ne kerää pölyä. Koreissa säilytettäviin vaatteisiin ei tule tunkkaista tuoksua, koska verkkomainen rakenne mahdollistaa hyvän ilmankierron. Koreissa säilytettävien sesonkivaatteiden vaihto sujuu helposti: puhtaat kesävaatteet voi siirtää varastoon koreissa ja tuoda talvivaatteet esiin omissa koreissaan.

Koreissa on muutamia eri vaihtoehtoja. Edullisin on suurisilmäinen, valkoiseksi maalattu teräslankakori, jota myydään muutaman korin ja runkorakenteen sisältävissä tuotepaketeissa rautakaupoissa ja sisustusliikkeissä. Elfan valikoimasta löytyvät tiheäsilmäiset Mesh-korit, joissa voidaan säilyttää myös pientavaraa, kuten värikyniä, legoja, pieniä työkaluja ja ompelutarvikkeita.

Matala 74-senttimetrinen peruskoripaketti valkoisena ja neljällä korilla maksaa noin 47 euroa. Korkea 104 senttimetriä korkea koripaketti on hinnaltaan noin 72 euroa. Runkoja voidaan pinota päällekkäin.

Avainsana on muunneltavuus

Nykyaikaisten säilytysjärjestelmien paras puoli on niiden muunneltavuus. Lapsiperheessä säilytystilan tarve on erilaista kuin nuorenparin ensiasunnossa tai senioritaloudessa. Hyllyjen, korien ja tankojen paikkoja voidaan helposti muuttaa käyttötarpeen vaihtuessa.

Säilytysjärjestelmien valmistajilla on tarjolla erikoisosia ja koreja muun muassa pienten lelujen, pyykkien ja siivoustarvikkeiden säilytykseen. Suoraan tai kaltevasti vinoon asennettavat kenkätelineet, housu- tai solmioripustin, lehtiteline ja pieni sivukori viimeistelevät säilytysratkaisun. Jopa autotalliin tai varastoon sijoitettaville autonrenkaille on omat ripustuskannakkeet. Korijärjestelmiin on lisäksi tarjolla kansilevy, korinpysäytin, nimilaput ja korin runkoon kiinnitettävät telinepyörät, jotka lisäävät säilytysjärjestelmän helppokäyttöisyyttä.

Vaatetankoja voidaan tarvittaessa asentaa kaappiin kahteen tasoon. Näin saadaan lisää tankotilaa paidoille tai lasten vaatesäilytykseen.  Toimivan likapyykkikaapin saa, kun tavallisen tason alla olevaan alakaappiin kiinnittää kaksi kiskojärjestelmää koreineen. Näin likapyykin lajittelu sujuu nopeasti ja pyykit ovat pesukoneen lähellä, mutta piilossa kaapinoven takana. 

Säilytysjärjestelmiä ja liukuovikaapistoja:

Ikea, www.ikea.com
Inaria, www.inaria.fi
Kirena, www.kirena.fi
Mirror Line Oy, www.mirrorline.fi
Oy Elfa Finland Ab, www.elfa.com
Oy Stirpe Ab, www.stirpe.com
Softroll, www.softroll.fi
Sovella Oy, www.sovella.fi
Tank Indoor Oy, www.tankindoor.com

Ohuita kehysovia ja uusia ovimateriaaleja

 

Kirena on tuonut markkinoille uudenlaisia liukuovimalleja. Niissä yhdistetään erilaisia materiaaleja, kuten kiveä, kuviolasia, kuviolevyä tai erilaisia lasidesign-malleja. Näin ovet ovat yhä tärkeämmässä roolissa tilan sisustusta suunniteltaessa. Uusien ovimallien perustana on Unique-kehysprofiili, joka on muotoiltu minimalistiseksi ja ajattomaksi. Kehystä saa alumiinin- ja shampanjanvärisenä sekä valkoisena Oven maksimileveys on 140 senttimetriä. Uutuuksia ovat myös pinta-asennettavat vetimet liukuoviin sekä pelkistetyt valaisinmallit kaapistoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla