DIY Helppotekoiseen kenkähyllyyn mahtuu monta kenkäparia.

Kun halutaan maksimoida säilytystila ja saada kengät siistiin järjestykseen, kannattaa hylly nikkaroida itse mittojen mukaan. Yksinkertaiseen ja helppotekoiseen kenkähyllyyn mahtuu monta kenkäparia.

Eteistä sisustettaessa ei aina osata huomioida sitä, että tilassa pitäisi pystyä säilyttämään ulkovaatteiden lisäksi myös kenkiä. Pienet, monesti vain reilun neliömetrin kokoiset tuulikaapit ovat niin ahtaita, ettei lattialle mahdu kovinkaan montaa kenkäparia. Kengät olisi kuitenkin hyvä säilyttää lähellä ulko-ovea, jotta lika ja kosteus ei kulkeutuisi eteistä pidemmälle asuintiloihin.

Kun tilaa on vähän, se kannattaa käyttää mahdollisimman hyvin hyödyksi. Pienen eteisen mittoihin sopivan kenkähyllyn löytäminen valmiina on hankala homma, mutta mieleisen hyllykön saa nopeasti nikkaroimalla. Itsetehdyn kenkähyllyn voi myös viimeistellä mieleisekseen joko maalaamalla tai värillisellä lakkakerroksella.

Toimi näin:

Kenkähyllyä varten hankittiin rautakaupasta puuvalmista mäntyliimapuulevyä, jonka paksuus on 18 millimetriä. Levyt leikkautettiin mittojen mukaan jo rautakaupassa; leikkuupalvelu maksoi 6 euroa. Levyn syvyys on 300 millimetriä, joka on sopiva hyllysyvyys suurien miesten kenkien säilytykseen.

Kenkähyllyn alin taso päätettiin tehdä alumiiniputkista, joiden sisään laitettiin 12 millimetriä paksua kierretankoa.

Hyllykkö kootaan muotoonsa kulmaraudoilla, jotka ovat kooltaan 60 x 15 millimetriä.

Hyllykön tekeminen aloitettiin poraamalla seinälevyjen alareunaan reiät kierretankoja varten. Terä on kooltaan 12 millimetriä.

Kokoaminen aloitettiin kiinnittämällä hyllykön seinälevyihin kulmaraudat. Hyllyjen levyt mitoitettiin niin, että väliin jää 20 senttimetriä tilaa kengille.

Ruuveiksi valittiin 3,5 x 17 uppokantaiset yleisruuvit. Kulmarautojen rei'issä on ruuvin kannoille sopivat syvennykset, joten ruuvit saadaan senkattua eli kannat upotettua kulmaraudan tasoon. Ruuvit kierretään tiukasti kiinni, mutta lyhyttä ruuvia ei saa kiertää liian tiukkaan, koska silloin puu murtuu.

Kaapin reunojen ylimmät kulmaraudat kannattelevat hyllykön kansitasoa, minkä vuoksi ne kiinnitettiin aivan liimapuulevyn ylälaitaan.

Hyllykkö kootaan ylhäältä alaspäin ja pidetään tässä vaiheessa ylös-alaisin. Ensimmäisenä kiinnitetään kansilevy ja sitten hyllyt siten, että ylin hylly laitetaan paikoilleen ensimmäiseksi. Tavanomaisella akkuporakoneella ruuveja ei mahdu kiertämään aivan kohtisuoraan hyllyjen väleissä, mutta pieni ruuvinväännin auttaa asiassa.

Kansilevy on jätetty noin kuusi senttimetriä hyllylevyä pidemmäksi. Kasaus sujuu helposti, kun hyllyjen kannakkeet ovat valmiiksi juuri oikeilla paikoillaan.

Lopuksi pujotetaan paikoilleen kierretangot sekä alumiiniputket.

Kierretankojen päät lukitaan umpimuttereilla.

Sivujen alareunaan kiinnitetään naulaamalla metallitassut, jotka kohottavat hyllykköä noin senttimetrin verran irti lattiapinnasta. Tassut estävät lattialla olevan veden imeytymisen liimapuuhun.

Hyllykön korkeus on 1000 millimetriä, leveys 500 ja syvyys 300 millimetriä. Siinä on kolme puuhyllyä ja putkihylly. Hyllyt voidaan asentaa myös vinoon. Putkihylly on suunniteltu kosteiden ja kuraisten kenkien kuivaukseen ja säilytykseen. Takaseinästä hyllykkö jätettiin avonaiseksi, jotta ilma kiertää. Koska takaseinää rakennetta jäykistävä takaseinä puuttuu, hyllykkö pitää kiinnittää seinään. Liimapuulevyn pinta viimeisteltiin pirteän turkoosin siniseksi Tikkurilan vesiohenteisella Kiva-kalustelakalla.

Mitä tarvitaan ja mitä maksaa?

•    5 liimapuulevyä, koko 1000 x 300 x 18 mm, 25 euroa
•    Levyjen katkaisu mittojen mukaan rautakaupassa, 6 euroa
•    Yleisruuveja, 4 euroa
•    Kulmaraudat, 16 kpl,  9 euroa
•    Umpimuttereita, 3 euroa
•    Alumiiniputki, 5 euroa
•    Kierretanko, 2 kpl, 8 euroa
•    Metallitassut, 3 euroa
•    Kiva-kalustelakka sävytettynä, 25 euroa
•    Vaahtomuovisivellin, 3 euroa
Kaikki yhteensä: 91 Euroa