Helsingissä Bulevardilla Balderin sali täyttyi iloisesta ja touhukkaasta 36 hengen vapaaehtoisjoukosta 18.1.14, kun toteutettiin Tarinateatteri Kapriisin hyväntekeväisyystapahtuma ”Päiväkirjamerkintöjä” Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeen hyväksi.

Yhteistyöhanke parhaimmillaan

Tapahtuma oli upea yhteistyöhanke erilaisten osaajien halusta tehdä hyvää. Paikalla oli Tarinateatteri Kapriisin näyttelijät, muusikot ja ohjaaja. Valo- ja äänitekniikan hoitivat Omnian opiskelijat vapaaehtoisten ammattilaisten kanssa. Sairaan Hyvät Hoitajat eli hoitotyön ammattilaisten hyväntekeväisyysporukka organisoi ja toteutti tapahtuman buffetin. Myös Balderin sali oli lähtenyt mukaan yhteistyöhön. Joukkoon mahtui lisäksi 36 muuta vapaaehtoista.

Olen pikkukeskonen vuosimallia 1961

Itselleni Lastensairaala on tuttu paikka jo lapsuudestani. Olen pikkukeskonen vuosimallia 1961. Olen aloittanut kasvuni 1350 g ja 35 cm mitoilla. Lastenklinikan tehohoidossa ja lastenosastolla minusta kasvoi sitkeä, määrätietoinen ja toiveikas ihminen. Myöhemmin toinen tyttäristämme on ollut sairaalan potilaana. Itse kuulun Sairaan Hyviin Hoitajiin ja olen Tarinateatteri Kapriisin näyttelijä. Haluni tehdä hyvää uuden lastensairaalan hyväksi innoitti kokoamaan yhteen kaikki upeat vapaaehtoiset ja upean yleisön.

Yleisö saapui paikalle tukemaan hanketta

Yleisöä saapui paikalle tunti ennen esityksen alkua. Oli naapureita, ystäviä, lasten kerho- ja koulukavereiden vanhempia, työkavereita puolisoineen, sukulaisia ystävineen ja tarinateatteriystäviä toisista ryhmistä. Yhteistyöasiakkaita Kapriisin edellisiltä keikoilta, ja niitä jotka halusivat auttaa Uusi Lastensairaala 2017 -hanketta.

Odottava tunnelma kasvaa

Kauniit, ystävällisesti hymyilevät Sairaan Hyvät Hoitajat vastaanottivat yleisön ja toivottivat heidät tervetulleeksi. Buffetista levisi houkutteleva kahvin ja vastapaistettujen vehnäpullien tuoksu. Taustalla huilistiduo soitteli kepeää kevätmusiikkia. Ilmapiiri kahviossa ja eteisessä oli iloinen, jännittynyt ja odottava. Samanaikaisesti Kapriisin positiivisen energiset ja odottavat näyttelijät virittelivät itseään esiintymisvireyteen.

Kapriisi on tarinateatteri – mutta mikä se tarkoittaa?

Tarinateatteri Kapriisi on helsinkiläinen tarinateatteriryhmä, joka on perustettu vuonna 2000. Kapriisin löytää ryhmän nettisivuilta ja Facebook-sivuilta. Tarinateatteri on improvisaatioteatterin muoto, jossa tarinat tuo lavalle paikalla oleva yleisö. Näyttelijät ovat yleisön palveluksessa, heidän tarinoitaan varten. Tarkoitus on saada yleisön luottamus, uskallus ja halu kertoa itselle merkityksellisiä hetkiä, tuokiokuvia ja kokemuksia omasta elämästään. Teatteriryhmä, ohjaaja ja muusikko tuottavat improvisaatio- ja tarinateatterin eri tekniikoiden avulla näkyväksi tarinankertojan tarinan.

Puolet yleisöstä ensikertalaisia

”Päiväkirjamerkintöjä”-esitykseen oli houkuteltu 100 hengen yleisö. Puolet yleisöstä oli tarinateatterissa ensimmäistä kertaa. Tilanne ilahdutti teatterin tekijöitä. Tilanne antoi haasteen Kapriisille lämmittää yleisö ja luotsata ilta toivottuun suuntaan, eli nauttimaan tarinankerronnan mystiikasta.

Tarinateatterin jännittävä taika

Tarinat, joita lavalla nähtiin, luotiin yleisön ja näyttelijöiden yhteistyössä. Tarinateatterin jännittävyys ja taika syntyy juuri tästä ennalta-arvaamattomuudesta ja kirjoittamattomista ratkaisuista, joita näyttelijät lavalla synnyttävät. Tässä ja nyt. Kertojan tarina saa näyttämollä uudenlaisen muodon liikkeistä, äänistä ja uusista näkökulmista. Tarinateatterissa kunnioitetaan yleisön tarinoita.

Syntyminen, rakkaus ja elämä

”Päiväkirjamerkintöjä”-esityksessä tarinankertojien käsiä nousi yleisön joukosta innokkaasti. Tarinoita lavalle saatiin ripeään tahtiin.

Tarinoissa kuljettiin hetkittäin ajallisesti menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden välillä. Kuultiin tarinoita elämän tärkeistä hetkistä: syntymisestä, rakkaudesta, yhdessä eletystä elämästä. Toivosta ja toivottomuudesta vaikeina ja hyvinä aikoina. Huolenpidosta, välittämisestä ja ystävyydestä. Siitä miten ihminen kaipaa kokemusta tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi. Tarpeesta olla yhdessä ja yksin.

Tarina herättää kyyneleet ja naurut

Nähtiin kuinka tarina muuttuu näyttelijän kehossa liikkeeksi ja ääneksi. Miten kerrotut vuorovaikutustilanteet näyttäytyvät lavalla kohtaamisina ja ristiriitoina. Oli tarinoita jotka liikuttivat ihmiset kyyneliin tai iloisuudellaan saivat koko satapäisen yleisön riemukkaaseen nauruun.

Tapahtuma tuotti liki 3000 euroa

Yleisö oli intensiivisesti läsnäolevaa ja osallistuvaa. Oli yhdessä tekemisen iloa ja voimaa. Halua tehdä ja toteuttaa voimaannuttava tapahtuma hyvän asian puolesta. Päivän tuotto – liki 3000 euroa – tilitettiin lyhentämättömänä Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle.

Päivässä koettiin iloa, odotusta, onnen ja haikeuden hetkiä. Hulvattoman hauskaa tekemistä, ongelmanratkaisua, jännittävää tarinan kulkua ja yllättävät loppuratkaisut. Nautittiin lämpimistä leivonnaisista ja vahvasta kahvista.

Koettiin iloa tulla kuulluksi ja nähdyksi tarinassa ja tarinankertojana. Koettiin erilainen tapa osallistua hyväntekeväisyyteen näyttelijöinä ja tunnettiin kiitollisuutta kaikkia päivän mahdollistaneita kohtaan.

Kirjoittaja on Anne Laatunen, Tarinateatteri Kapriisin ja Sairaan Hyvät Hoitajat -hyväntekeväisyysporukan jäsen.