2-vuotias nauttii jo suunnattomasti ikäistensä seurasta, eikä vain äidin kanssa olemisesta.  Kuva: iStockphoto
2-vuotias nauttii jo suunnattomasti ikäistensä seurasta, eikä vain äidin kanssa olemisesta. Kuva: iStockphoto

Ystäväni oli ennen rento ja huoleton, mutta lapsen saatuaan hän on ollut todella ylisuojelevainen. Miten voisin auttaa ystävääni, ettei hän mökkihöperöidy lapsen kanssa totaalisesti?

Hyvä ystäväni on 2-vuotiaan pojan äiti, kuten olen itsekin. Tapaamme melko usein. Ystäväni oli ennen rento, kiva ja huoleton, mutta kun hän sai lapsen, kaikki muuttui. Kanssakäyminen on muuttunut vaikeammaksi, koska ystäväni on todella ylisuojelevainen. Hän meni aivan lukkoon, kun poikaa tönäistiin tahattomasti pihaleikeissä ja halusi lähteä heti kotiin.

Muutenkin ystäväni viihtyy lapsen kanssa kotona, eikä halua olla ihmisten ilmoilla. Hän vastaa kaikkiin ehdotuksiini, että ”Niilo” voisi pelätä sitä tai se on ”Niilolle” kyllä liikaa.


Psykologi Essi Juvakka vastaa:

On hienoa, että yrität auttaa ystävääsi, joka haluaa mielestäsi suojella liikaa lastaan kaikelta pahalta. Kaikelta suojeleminen ei ole mahdollista, ja jokaisen lapsen on hyvä kohdata myös normaaleja kolhuja, jotta hänestä kasvaa pärjäävä tyyppi. Jos äiti aina pehmentää kaikki töyssyt, on lapsi kykenemätön pitämään puoliaan viimeistään päivähoidon tai koulun isossa lapsiryhmässä.

Ystäväsi saa toki viettää aikaansa rauhallisesti myös kotona, mutta kannusta häntä mukaan leikkipuistoon ja vaikka kerhotoimintaan. 2-vuotias nauttii jo suunnattomasti ikäistensä seurasta, eikä vain äidin kanssa olemisesta. Moni kiukkukin jää kokematta, kun lapsi saa omia kavereita. Ole kuitenkin hienovarainen, ettei ystäväsi koe puuttumistasi arvosteluna äitiydelleen.

Jäin myös miettimään, millainen lapsuus ystävälläsi on itsellään ollut. Haluaako hän ehkä korvata pojalleen jotain, mistä on itse jäänyt paitsi? Tai oliko hän kenties ujo tyttö, joka ei osannut pitää puoliaan ja olisi aina tarvinnut äidin avuksi (mutta apua ei koskaan tullut)? Oma vanhemmuus saattaa herättää ylivoimakkaan suojelutarpeen: elämäni rakkaimmalle pienokaiselle ei saa tapahtua mitään pahaa!

On normaalia, että äiti tasoittaa joissakin asioissa jälkikasvunsa tietä, mutta kaikessa se ei ole mahdollista eikä viisastakaan. Lapsen tulee saada myös kompastella. Siitä kasvaa pärjäämisen tunne ja itseluottamus.

Joskus mökkiytyminen ja ylisuojelu voivat kertoa myös äidin masennuksesta. Toivottavasti ystäväsi jaksaa olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.

Hän on täällä! Williamin ja Katen kolmas lapsi, pieni poika, syntyi eilen. Kuva: MVphotos
Hän on täällä! Williamin ja Katen kolmas lapsi, pieni poika, syntyi eilen. Kuva: MVphotos

Catherine kotiutui vauvan kanssa sairaalasta eilen illalla vain joitakin tunteja synnytyksen jälkeen.

Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat kotiutuneet Kensington Palaceen vastasyntyneen pikkuprinssin kanssa. Parin kolmas vauva syntyi eilen kello 13.01 Suomen aikaa, ja Kate ja vauva lähtivät sairaalasta kotiin iltakahdeksalta, vain noin seitsemän tuntia vauvan syntymän jälkeen.

Herttuaparilla on ollut tapana esitellä vauvansa yleisölle lontoolaisen St. Maryn sairaalan yksityissiiven portailla pian syntymän jälkeen. Näin tälläkin kertaa. Britannian hovi julkaisi tapahtumasta kuvia Kensington Palace -Instagram-tilillään. Valtavan määrän tykkäyksiä keränneiden kuvia alla on tuhansia onnitteluviestejä eri puolilta maailmaa.

Aikaisemmin illalla William saapui sairaalalle perheen isompien lasten kanssa, kun prinssi George, 4, ja prinsessa Charlotte, 2, tulivat tapaamaan pikkuveljeään ensimmäistä kertaa.

Instyle magazine julkaisi Instagramissa kuvaparin, jossa Katen arvioidaan ottaneen mallia asuvalintaansa prinsessa Dianalta. Vasemmanpuoleisessa kuvassa ovat prinssi Charles ja prinsessa Diana esittelemässä vastasyntynyttä prinssi Harrya saman sairaalan portailla vuonna 1984.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Prinssi William ja herttuatar Catherine saivat pojan.

Williamin ja Katen kolmas lapsi on syntynyt, kerrotaan Britannian hovin Twitter-tilillä. Vastasyntynyt painaa 3,8 kiloa, ja sekä vauva että äiti voivat hyvin. Prinssi William oli synnytyksessä läsnä. 

 

Uutista tiedettiin jo odottaakin: Kensington Palacen Twitterissä ilmoitettiin nimittäin tänään hieman kymmenen jälkeen aamupäivällä Suomen aikaa, että herttuapari on lähtenyt synnyttämään St. Maryn sairaalaan Lontooseen. Kate synnytti Lontoon Paddingtonissa sijaitsevan sairaalan yksityisessä Lindo-siivessä, jossa syntyivät myös isosisarukset George, 4, ja Charlotte, 2.

Juuri maailmaan saapunut pieni prinssi on kruununperimysjärjestyksessä viidennes. Edellä ovat isoisä eli kruununprinssi Charles, William-isä sekä isommat sisarukset George ja Charlotte. Britannian kruununperimystä koskeva lainsäädäntö määrää, että juuri syntynyt poikavauva ei ohita enää isosiskoaan, vaikka olisikin poika.

Pian ilmoituksen jälkeen sairaalan edusta täyttyi mediasta sekä rojalistifaneista, jotka odottivat vauvauutista. Nyt odotetaan, että juuri synnyttänyt Kate tulisi puolisonsa kanssa sairaalan rappusille esittelemään uutta tulokasta, sillä näin herttuaparilla on ollut tapana tehdä. Kolme vuotta sitten pariskunta vei vastasyntyneen prinsessansa kotiin jo samana päivänä.

HS-tv kertoo Britannian vauvahumusta:
 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.