Varsinkin perheen esikoiset itkevät herkästi yllättäviä ääniä. Kuva: iStockphoto.
Varsinkin perheen esikoiset itkevät herkästi yllättäviä ääniä. Kuva: iStockphoto.

Esikoisemme, 11 kuukauden ikäinen poika, on ollut syntymästään asti vaativa.

Jonkinlaista rytmiä saimme hänen elämäänsä vasta puolen vuoden paikkeilla. Hän ei ole ollut koskaan hyvä nukkuja, vaan saattoi ensimmäiset puoli vuotta herätä tunnin välein, ja nukkumaan käyminen oli monesti tuntien taistelu. Päiväunineen unta kertyi vain 10–11 tuntia vuorokaudessa.

Nyttemmin poika nukkuu jo paremmin, mutta koskaan ei voi tietää, mihin aikaan hän suostuu unille. Silti hän herää yleensä 7–8 aikoihin aamulla. Päiväunienkin kesto vaihtelee puolesta tunnista kahteen.

Poika myös ärsyyntyy nopeasti ja helposti, vaikka onkin hyvin iloinen, ainakin vieraiden nähden. Välillä on päiviä, jolloin hän suuttuu, säikkyy ja vastustaa kaikkea. Silloin ei yleensä auta muu kuin kanniskella häntä lähes koko päivä. Toisinaan hän naureskelee ja höpöttelee koko päivän ja on kuin enkeli. Lapsemme vaikuttaa kaikin puolin herkältä ja vaativalta. Mitä voisimme tehdä?
 

Psykologi Essi Juvakka vastaa:

On hyvä, että pohdit poikasi herkkyyttä. Se kertoo, että haluat lapsellesi parasta. Varsinkin perheen esikoiset itkevät herkästi yllättäviä ääniä, kun taas kakkos- ja kolmoslapset ovat tottuneet sisarusten voimakkaisiinkin ääniin ja elämän vauhdikkuuteen.

Poikasi arkuus on tavallista ja normaalia. Olemme kaikki persoonaltamme erilaisia. Toiset meistä ovat herkempiä ja arempia kuin toiset. Arkuus saattaa hävitä iän myötä tai olla isompanakin vallitseva luonteenpiirre. Muista antaa positiivista palautetta muustakin kuin ulospäinsuuntautuneesta käytöksestä. Arkuuskin on hyvä piirre: se merkitsee usein myös esimerkiksi varovaisuutta.

Arkuuskin on hyvä piirre: se merkitsee usein myös esimerkiksi varovaisuutta.

Osa poikasi vaativuudesta johtuu varmasti siitä, että hän nukkuu melko vähän. Suosittelisin kääntämään unirytmiä niin, että yöunia lyhennettäisiin tunnilla. Samoin säännöllisistä kaksista päiväunista kannattaa pitää kiinni. Latautunein akuin pieni mieskin jaksaa päivän touhuja paremmin ilman pultteja. Päiväuniksi riittää puolikin tuntia toisella kerralla. Päiväunia ei kuitenkaan kannata antaa nukkua enää kello 17 tai 18 jälkeen, muuten yöunille ei päästä kello 21 maissa.

Toivon, ettet ole huolissasi pojastasi. On hienoa, että hän on iloinen ja ilmeisesti ainakin välillä hyvin vieraskorea, vaikka se onkin vanhemmista joskus ärsyttävää.

Koska asia silti mietityttää sinua, suosittelen varaamaan ajan neuvolan terveydenhoitajalle. Näin saat mahdollisuuden puhua mietteistäsi ja tuntemuksistasi. Oletan kuitenkin, että kävelemään oppiminen ja sen myötä alkavat maailmantutkimusreissut saavat pikkumiehenne reipastumaan.

Vanhemman päihteiden käyttö täytyy huomioida myös eron jälkeisissä suhteissa.

Eroon liittyy usein erimielisyyksiä myös päihteiden käytöstä. Vanhemman päihdeongelma vaikuttaa hänen kykyynsä hoitaa lasta, ja se pitää huomioida lapsen ja vanhemman suhteessa ja tapaamisissa myös eron jälkeen. Päihteiden käytöllä on vaikutusta käyttäjään itseensä ja hänen läheisiinsä, oli kyse sitten alkoholista, lääkkeistä tai huumeista.

Lapsen kannalta tärkeitä ovat ennakoitavuus ja turvallisuus, ja jo pieni määrä päihteitä voi vaikuttaa tähän. Aikuisen käytös muuttuu spontaanimmaksi ja arvaamattomaksi. Vanhempi itse voi mieltää oman päihteiden käyttönsä olevan tavallista ja mukavaa, mutta samassa tilanteessa lapsi voi kokea tutun vanhemman vieraana ja pelottavana.

Lapsen kannalta tärkeitä ovat ennakoitavuus ja turvallisuus.

Vaaran merkki voi olla myös se, jos lapsen toinen vanhempi tai lapsi kokee, että joutuu varomaan toista, kun tämä ”juhlii tai rentoutuu”, tai jos sovituista asioista ei pysty pitämään kiinni päihteiden takia.

Jos päihteiden käyttö mietityttää tai huolestuttaa, ota yhteyttä vauva- ja lapsityön ammattilaiseen, jolla on osaamista ja ymmärrystä myös päihteistä. Saat apua riippumatta siitä, käytätkö itse päihteitä tai koskeeko huolesi ex-puolison tai muun läheisen päihteiden käyttöä. Moni pelkää negatiivista leimaa, mutta siihen ei ole syytä.

Päihteiden käyttö lapsen näkökulmasta: 9 kysymystä

Kun mietit, miten päihteiden käyttö vaikuttaa kykyyn toimia vanhempana, käy läpi alla olevat kysymykset. Ne paljastavat, miltä päihteiden käyttö näyttää lapsesi näkökulmasta.

Vastaukset vaikuttavat myös siihen, voiko lapsen toinen vanhempi luottaa sinuun tai voitko sinä luottaa häneen vanhempana. Voiko vanhemman antaa olla kahden lapsen kanssa? Muuttuuko vastaus sen mukaan, onko kysymyksessä tavallinen arki-ilta, viikonloppu tai loma-aika?

Mieti tilanteita ensin itsesi kannalta ja sitten lapsesi toisen vanhemman kannalta.

 1. Näkeekö lapsesi sinut jonkun päihdyttävän aineen vaikutuksen alaisena tai krapulassa?
 2. Miten luulet lapsesi kokevan: oletko sinä häntä varten?
 3. Oletko lapsesi näkökulmasta luotettava? Pystytkö pitämään hänelle antamasi lupaukset?
 4. Joutuuko lapsesi häpeämään käytöstäsi? Miten luulet lapsesi kokevan sen?
 5. Joutuuko lapsesi pelkäämään sinua? Ajattele taas tilanteita lapsen silmin.
 6. Huolehditko lapsesi henkisestä turvallisuudesta?
 7. Onko käytöksesi ennakoitavaa?
 8. Kohteletko lastasi ikätasoisesti?
 9. Vältteleekö lapsi sinua jossain tilanteessa? Millaisia nämä tilanteet ovat?

Tehtävä:

 • Pohdi, millaisia näkökulmia ja tunteita yllä olevista kysymyksistä seuraa. Hae tarvittaessa apua herkästi: joskus vaikeisiin tilanteisiinkin tottuu, ja silloin voi olla vaikeaa tehdä eroa tavallisen arjen ja ongelman välillä. 
 • Jos päihteiden käyttö mietityttää, ota yhteyttä Ensi- ja turvakotien liiton lapsilähtöisen päihdetyön ammattilaisiin. Voit kysyä esimerkiksi päihteiden käytön vaikutuksesta raskauteen tai vauvaan, omasta tilanteestasi tai avun saamisesta. Voit keskustella myös nimettömänä. Tavoitat Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntijat Chatissa (ma klo 14–17.30 ja ke 15.30–17.30), WhatsAppilla, soittamalla tai sähköpostilla. Palvelu on maksuton. Yhteystiedot löytyvät verkkosivuilta ”Päihteiden käyttö huolestuttaa” -otsikon alta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Marja, kookos vai ruusu, minkä täytteen valitset? Kuva: Tuomas Kolehmainen
Marja, kookos vai ruusu, minkä täytteen valitset? Kuva: Tuomas Kolehmainen

Uunidonitsit onnistuvat myös ilman donitsipeltiä. Ei uppopaistamista!

Houkuttelevat donitsit syntyvät nopsasti ilman väkertämistä Soppa365:n ohjeella. Reseptissä on käytetty donitsipeltiä, mutta ilmankin pärjää: voit pursottaa taikinan rinkuloiksi pellille leivinpaperin päälle pursotinpussilla. 

Donitsireseptissä on mukana kolme erilaista kuorrutetta: vadelmista tai mustaherukasta syntyvä marjakuorrute, kookosmaidosta tehtävä kuorrute sekä ruusuvedellä maustettu vaaleanpunainen unelma. Valitse niistä suosikki tai testaa vaikka kaikkia.

Pinkkien donitsien ohje löytyy täältä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.