Varsinkin perheen esikoiset itkevät herkästi yllättäviä ääniä. Kuva: iStockphoto.
Varsinkin perheen esikoiset itkevät herkästi yllättäviä ääniä. Kuva: iStockphoto.

Esikoisemme, 11 kuukauden ikäinen poika, on ollut syntymästään asti vaativa.

Jonkinlaista rytmiä saimme hänen elämäänsä vasta puolen vuoden paikkeilla. Hän ei ole ollut koskaan hyvä nukkuja, vaan saattoi ensimmäiset puoli vuotta herätä tunnin välein, ja nukkumaan käyminen oli monesti tuntien taistelu. Päiväunineen unta kertyi vain 10–11 tuntia vuorokaudessa.

Nyttemmin poika nukkuu jo paremmin, mutta koskaan ei voi tietää, mihin aikaan hän suostuu unille. Silti hän herää yleensä 7–8 aikoihin aamulla. Päiväunienkin kesto vaihtelee puolesta tunnista kahteen.

Poika myös ärsyyntyy nopeasti ja helposti, vaikka onkin hyvin iloinen, ainakin vieraiden nähden. Välillä on päiviä, jolloin hän suuttuu, säikkyy ja vastustaa kaikkea. Silloin ei yleensä auta muu kuin kanniskella häntä lähes koko päivä. Toisinaan hän naureskelee ja höpöttelee koko päivän ja on kuin enkeli. Lapsemme vaikuttaa kaikin puolin herkältä ja vaativalta. Mitä voisimme tehdä?
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Psykologi Essi Juvakka vastaa:

On hyvä, että pohdit poikasi herkkyyttä. Se kertoo, että haluat lapsellesi parasta. Varsinkin perheen esikoiset itkevät herkästi yllättäviä ääniä, kun taas kakkos- ja kolmoslapset ovat tottuneet sisarusten voimakkaisiinkin ääniin ja elämän vauhdikkuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poikasi arkuus on tavallista ja normaalia. Olemme kaikki persoonaltamme erilaisia. Toiset meistä ovat herkempiä ja arempia kuin toiset. Arkuus saattaa hävitä iän myötä tai olla isompanakin vallitseva luonteenpiirre. Muista antaa positiivista palautetta muustakin kuin ulospäinsuuntautuneesta käytöksestä. Arkuuskin on hyvä piirre: se merkitsee usein myös esimerkiksi varovaisuutta.

Arkuuskin on hyvä piirre: se merkitsee usein myös esimerkiksi varovaisuutta.

Osa poikasi vaativuudesta johtuu varmasti siitä, että hän nukkuu melko vähän. Suosittelisin kääntämään unirytmiä niin, että yöunia lyhennettäisiin tunnilla. Samoin säännöllisistä kaksista päiväunista kannattaa pitää kiinni. Latautunein akuin pieni mieskin jaksaa päivän touhuja paremmin ilman pultteja. Päiväuniksi riittää puolikin tuntia toisella kerralla. Päiväunia ei kuitenkaan kannata antaa nukkua enää kello 17 tai 18 jälkeen, muuten yöunille ei päästä kello 21 maissa.

Toivon, ettet ole huolissasi pojastasi. On hienoa, että hän on iloinen ja ilmeisesti ainakin välillä hyvin vieraskorea, vaikka se onkin vanhemmista joskus ärsyttävää.

Koska asia silti mietityttää sinua, suosittelen varaamaan ajan neuvolan terveydenhoitajalle. Näin saat mahdollisuuden puhua mietteistäsi ja tuntemuksistasi. Oletan kuitenkin, että kävelemään oppiminen ja sen myötä alkavat maailmantutkimusreissut saavat pikkumiehenne reipastumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla