"Elämä ilman kirjoja, liikuntaa ja musiikkia on silti paljon enemmän kuin ennen."

Vauva täyttää vuoden ja minä olen äiti, joka tilaa syntymäpäiväkakun konditoriasta ja toteaa vieraiden saapuessa, ettei taloudesta löydy kakkuvatia, -lapiota, servettejä tai maitoa. Unohdamme ottaa yksivuotisvalokuvan.

Seuraavana päivänä lapseton ystäväni kysyy minulta kahvilassa, joko se taapertaa. Mieleni tekee tehdä oksennuseleitä ja kirkua, mutta tyydyn pyörittelemään silmiäni. Ensimmäisen vuoden päättymisessä hirveintä on todeta, ettei lasta kutsuta enää vauvaksi, vaan taaperoksi – ja minä inhoan sitä sanaa. Mamma, masuasukki, taapero. Kantoliinailu, kestovaippailu, pottailu. Kaikki samaa scheissea.

Ehkä kahviseuralaiseni yrittää vain olla huomaavainen ja samaistua maailmaani. Tai sitten tämä on testi, jolla mitataan sitä, olenko hurahtanut vuoden aikana ja alkanut puhua lapsesta ja siihen liittyvistä tavallisista asioista kuin vajukki.

Onneksi en ole.

En silti väitä, että olisin aivan ennallani.

Esimerkiksi: Ennen kuuntelin jatkuvasti musiikkia. Nykyään päähäni ei mahdu musiikkia.

Ennen urheilin. Nykyään en jaksa.

Ennen luin kirjoja. Nykyään en ymmärrä lukemastani mitään ja nukahdan kesken ensimmäisen sivun.

Mutta ei se mitään. Elämä ilman kirjoja, liikuntaa ja musiikkia on silti paljon enemmän kuin ennen.

Ajatellaanpa vaikka junassa matkustamista: aikaisemmin kirjoitin, luin tai kuuntelin musiikkia junamatkojen ajan. Tai nukuin (aah). Nykyään kipitän pitkin likaisia käytäviä konttaavan otukseni perässä ja yritän estää häntä tuhoamasta kanssamatkustajien eväitä ja päiväunia. Yritämme myös viihtyä lasten leikkivaunussa, jossa ei ole yksivuotiaalle mitään tekemistä, paitsi hengissä selviäminen.

Viime matkalla ryhmä yli kymmenvuotiaita poikia hillui leikkivaunussa hullun lailla. Pyysin poikia kauniisti varomaan pienempiä. Hilluminen jatkui entiseen tapaan. Etsin epätoivoisella katseella poikien vanhempia, jos he vaikka olisivat saaneet lapsiinsa tolkkua. Vanhemmat leikkivät kuurosokeita.

Enkä nyt tosiaankaan kuvittele itsestäni mitään. Oikein naurattaa, sillä minusta on tullut ihminen, jollaisia ennen inhosin. Olen nykyään se tyyppi, jonka seurueen jäljiltä ravintolan pöytä ja sen ympäristö näyttää kaatopaikalta, johon on iskenyt hurrikaani. Roskaa ja ruoanjätteitä on kaikkialla. Kun lapsi on heitellyt pasta-annoksensa pitkin kuppilan sieiniä, kaatanut lasillisen vettä pöydälle ja uittanut leipäkorin sisällön syntyneessä lätäkössä, olen vain hymyillyt lapselle ja jatkanut juttuani.

Ennen kuin minulla oli lapsi, ajattelin, että vanhemmat, jotka eivät onnistu pitämään lapsiaan kurissa ravintolassa, voisivat pysyä kotioloissa. Nyt ymmärrän, että villille yksivuotiaalle käytöstapojen opettaminen ei vielä oikein onnistu, ja jos pysyisin pienen villimiehen kanssa pelkästään kotioloissa,

tulisimme molemmat tuota pikaa hulluiksi.
Tunnen ylpeyttä siitä, että olemme onnistuneet pitämään vauvaa hengissä kokonaisen vuoden. Olen ottanut haltuun aikamoisen määrän uutta tietoa. Ihan totta, en edes tiennyt, että on olemassa asia nimeltä housuvaippa.

Muistan myös, että jossain vaiheessa sain neuvolasta neuvon nukuttaa vauva aina iltaisin jotakuinkin samaan aikaan. Siihen saakka poika oli nukkunut
ja valvonut miten häntä huvitti.

Vasta kotona tajusin, että olin unohtanut kysyä, miten vauva oikeastaan nukutetaan. Minulla ei ollut siitä mitään hajua.

Päätin siis toteuttaa nukuttamisen omalla tyylilläni: laitoin lapsen sänkyyn ja toivotin hyvät yöt. Onneksi en tässä kohtaa kysynyt neuvoa ystäviltäni, sillä sittemmin olen kuullut tunteja kestävistä nukuttamisrituaaleista, joihin kuuluu varpaiden laskemista, laulamista, keinuttamista, hyssyttämistä, maidon juottamista ja satujen lukemista. Joskus on hyvä olla hölmö. Joskus tieto lisää tuskaa.

Vauva on siis yksivuotias, eikä mikään taapero vaan pikkuinen poika. Olen vannonut itselleni, että ennen seuraavaa syntymäpäivää hankin kakkuvadin. Se, että tuntee itsensä hyväksi äidiksi, on kiinni pienistä asioista.

Tällä hetkellä opettelemme käymään puistossa. Niin kuuluu tässä vaiheessa tehdä, sanovat kanssaäidit. Yksivuotias istuu puistossa maassa ja syö kaksin käsin hiekkaa. Mikäpä siinä.

Maria Veitola on 39-vuotias toimittaja, jonka perheeseen kuuluu mies ja huhtikuussa 2012 syntynyt poika. Maria kertoo kolumnissaan, miten hän opettelee äidiksi yrityksen ja erehdyksen kautta.

Lue lisää kolumneja

Vierailija

Vuosi täynnä

Hyvin kuvattu. Ystäväin hölmöilyä kyllä hämmästelen. Ei lapsen nukuttamiseen tarvita tunteja. Meillä iltarutiinit olivat iltapala, pesu, n. 10 sivua iltasatua ja tuutulaulu. Jos lapsi sen jälkeen huuteli, käytiin ekalla ja tokalla kerralla sanomassa hyvää yötä, siitä eteenpäin ei juurikaan reagoitu, kunhan tarkistettiin, että kaikki on hyvin. Elämisen ääniä ei tarvitse välttää, ne kertovat lapselle, että hän on kotona.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.