Iltasatuja luetaan perheessämme vain pari kertaa kuussa.

Olen villien 1-, 3- ja 6-vuotiaiden lasten aika uupunut yksinhuoltajaäiti. Iltaisin olen jo niin väsynyt, etten aina jaksaisi lukea puoltakaan satua. Koen tästä huonoa omaatuntoa. Iltasatuja luetaan perheessämme vain pari kertaa kuussa. Ovatko säyseät Muumivideot selvästi heikompi ”iltasatu”?

Psykologi Essi Juvakka vastaa: Sinun ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa siitä, ettet jaksa lukea usein iltasatuja. Lukuhetkiä voi perheessä pitää myös muulloin kuin iltaisin. Jos sinusta tuntuu hyvältä, voit kutsua niitä vaikka  ”aikaisiksi iltasaduiksi”. Osa kirjoista voi olla myös katselukirjoja, joita ei tarvitse varsinaisesti lukea.

3- ja 6-vuotiaat lähtevät mielellään mukaan myös kehittelemään satuja itse. Juonen tulee kuitenkin etenkin iltaisin olla melko lempeä. Sadusta voi tehdä jopa jatkokertomuksen, jota kukin saa kertoa vuorollaan. Pian myös perheenne pienin osaa olla mukana keksimässä satuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyviä iltasatuvaihtoehtoja ovat myös satu-cd:t, joita lapset voivat kuunnella sängyssä peiton alla. Cd-levyjä voit esimerkiksi lainata kirjastosta. Kuunneltu tarina virittää lapsen mielikuvitusta paremmin kuin videot. Jos lapsi saa eteensä valmiin kuvan, hän ei saa mahdollisuutta hahmotella tarinaa mielessään itselleen sopivaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saduilla on tärkeä rooli lapsen elämässä: niitä kuunnellessaan lapsi oppii tunnistamaan erilaisia tunteitaan ja eläytymään monella tavalla toisten asemaan. Sadut vaikuttavat myös lapsen kielen monipuoliseen kehitykseen ja luovuuteen. Ne tukevat myös tunne-elämän kehitystä ja auttavat ymmärtämään, mitkä asiat ovat kiellettyjä ja mitkä sallittuja.

Suurin osa Muumeista on sen verran säyseitä tarinoita, että ne sopivat myös ilta-aikaan, mutta eivät mielellään ihan viimeiseksi ennen nukkumaan menoa. Liikkuvan kuvan ja kuitenkin hiukan jännittävän tarinan seuraaminen voi vaikeuttaa nukahtamista ja pitää pienen ihmisen moottorin turhan pitkään käynnissä.

Rauhallinen iltahetki on lapselle tärkeä. Teidän perheenne traditio voisi olla vaikka illan cd-satu ja jutustelua äidin  kanssa päivän tapahtumista.

Vauva 8/2011

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla