iStockphoto
iStockphoto

Käytitkö raskaus- ja imetysaikanasi alkoholia? Näin lukijamme vastasivat.

Voiko raskaana oleva käyttää alkoholia? Entä imettävä äiti? Käytitkö sinä lainkaan alkoholia raskaus- ja imetysaikanasi?

Esitimme nämä kysymykset Meidän Perheen ja Vauvan lukijoille sen jälkeen, kun alkoholin käyttö raskaus- ja imetysaikana oli ollut esillä muun muassa Helsingin Sanomissa sekä Ylen A-Studiossa ja verkkosivuilla.

Kyselyymme vastasi 311 lukijaa.

"Raskaus + alkoholi = kielletty yhdistelmä"

Alkoholin käyttö raskausaikana saa kyselyyn vastanneilta tylyn tuomion. Neljä viidesosaa vastaajista ei käyttänyt lainkaan alkoholia raskausaikaan. Sama määrä ei myöskään sallisi alkoholin käyttöä muille odottajille.

”Ei ole selvillä turvallista annosta, siksi nollatoleranssi."

"Alkoholi ei ole minusta mikään niin tärkeä juttu etteikö sitä voisi jättää pois oman lapsen hyvinvoinnin takia!"

”En ikinä antaisi itselleni anteeksi, jos omalla toiminnallani vaarantaisin kohdussa kasvavan vauvani terveyden.”

”En halunnut riskeerata mitään, vaikkakin järjellä ajatellen olen sitä mieltä että pieni määrä ei haittaa.”

”Se on ihan itsestäänselvyys. Vauva mahassa juo samaa kuin minä.”

"Siemaus alkoholia ei haittaa odotusaikana"

Vastaajista viisitoista prosenttia joi odotusaikanaan kerran kuukaudessa yhden alkoholiannoksen eli esimerkiksi 12 cl viiniä tai pullollisen siideriä. He pitävät tätä sopivana määränä muillekin odottajille.

Moni vastaajista kertoo maistaneensa vain siemauksen viiniä, siideriä tai olutta muutaman kerran raskausaikanaan.

"Ensinnäkin käytin n. kerran kuussa (lukuunottamatta ensimmäistä kolmannesta) max puoli annosta kerrallaan."

"Otin lasillisen punaviiniä ehkä kolme kertaa raskauden aikana käydessäni ystävieni kanssa illallisella."

”Siemaus alkoholia ei tee kenellekään haittaa raskausaikana, mutta en ottanut kuitenkaan kulausta enempää.”

"Pieni annos ruoan kanssa on normaalia"

Kahdeksan prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että odottava äiti voi juoda yhden alkoholiannoksen viikoittain, mutta vain prosentti vastanneista kertoi itse tehneensä niin.

Vain yksi prosentti sallisi äitien juoda enemmän kuin yhden annoksen alkoholia viikoittain.

”Viini kuuluu esim. hyvään ateriaan ja koska alkoholi ei ole minulle ongelma, uskallan juoda lasillisen ilman pelkoa että riehaantuisi kännäämään holtittomasti.”

"Pieni lasillinen viiniä ruuan yhteydessä on ihan normaalia."

Imettäminen ja alkoholin käyttö jakaa mielipiteitä

Imettäminen ja alkoholin käyttö jakaa äitien mielipiteitä enemmän kuin odotus ja alkoholin käyttö.

Kyselyyn vastanneista hieman yli kolmasosa (35 prosenttia) ei käyttänyt itse lainkaan alkoholia imettäessään ja noin viidesosa (22 prosenttia) kieltäisi alkoholin käytön kaikilta muiltakin imettäjiltä.

”En anna teini-ikäisellekään alkoholia, miksi vauvalle?"

”Ei ollut tarvetta pilata lapseni ruokaa eli maitoa…”

”En käyttänyt, sillä en halunnut ottaa mitään riskiä.”

”En osaa juoda niin, etteikö juominen luisuisi siitä yhdestä enemmäksi.”

"Käytin alkoholia, kun lapsi oli muualla hoidossa"

Hieman alle kolmasosa (28 prosenttia) käytti imetysaikana silloin tällöin suurempiakin määriä alkoholia, kun lapsi oli muualla hoidossa.

Suurempi osa vastaajista (40 prosenttia) sallisi tämän kaikille imettäville äideille.

”Imetin 1,3 vuotta. Tuona aikana oli myös juhlia, joissa nautin alkoholia. Lapsi oli tuolloin miehen tai isoäidin hoidossa.”

”Käytin alkoholia. Join itseni humalaan, enkä tuntenut syyllisyyttä tai miettinyt asiaa. Lapsi oli luotettavalla hoitajalla yötä. Näitä kertoja oli kolme tai neljä koko imetysaikana.”

"Käytin imetysaikana satunnaisesti alkoholia"

Toinen kolmannes (28 prosenttia) vastaajista käytti imetysaikanaan alkoholia yhden annoksen harvemmin kuin viikoittain ja noin neljännes (24 prosenttia) sallisi muiden imettäjien tehdä samoin.

Loput vastanneista joivat imetysaikanaan alkoholia 1–2 annosta viikoittain, ja vain 1 prosentti joi tätä enemmän.

”Imetysaikana käytin hyvin vähän ja satunnaisesti alkoholia ja jos otin, niin 3 tuntia taukoa imetykseen/annos.”

”Juon yleensä kerran viikossa saunaoluen (2,5 %) ja viikonloppuna päivällisen kanssa yhden lasin viiniä. Näistä alkoholiannoksista ei ole haittaa vauvan käsittelyssä.”

Äidit päättävät itse, juovatko vai eivät

Vastaajista suurin osa (70 prosenttia) teki päätökset alkoholinkäytöstä raskaus- ja imetysaikana oman päättelynsä ja mielipiteidensä pohjalta. Hieman yli kymmenesosa luotti päätöksenteossa eniten virallisiin suosituksiin, kuten Käypä hoito -suosituksiin.

Vain kahdeksan prosenttia luotti päätöksenteossa eniten neuvolan ohjeisiin, neljä prosenttia ystävien ja tuttujen kanssa käymiinsä keskusteluihin.

Lue lisää

Meidänperhe.fi: "Lasten seurassa voi ottaa muutaman oluen"

Vauva.fi: Voiko imettävä äiti juoda saunaoluen? Lääkäri vastaa

Moni mies herää tasa-arvon tärkeyteen tyttärensä myötä. Justin Trudeau perustelee, miksi se on myös poikien vanhempien asia.

Kanadan pääministeri, Justin Trudeau, 45, ihastuttaa mielipiteillään. Muun muassa kirjallisuutta ja kasvatustieteitä opiskellut Trudeau on puhunut esimerkiksi tiukemman ilmastopolitiikan ja tuloeroja tasaavan verotuksen puolesta sekä marssinut perheensä kanssa Pride-kulkueessa. Kun Trudeau valittiin pääministeriksi vuonna 2015, hallitukseen nousi ensimmäistä kertaa tasamäärä naisia ja miehiä.

Nyt häntä on jälleen kerran erityinen syy ihailla, nimittäin kasvattajana ja vanhempana. Trudeau kertoo MarieClaire.com-sivustolle kirjoittamaan esseessä kasvattavansa pojistaan Xavierista, 9, ja Hadrienista, 3, feministejä ja perustelee, miksi.

Tyttöjen tsemppaaminen ei riitä

Trudeau kertoo, että isänä, poikana, aviomiehenä ja kansalaisena hän joutuu todistamaan epätasa-arvoa ja haasteita, joita maailman tytöt ja naiset kohtaavat joka päivä. Siksi hän haluaa opettaa tyttärelleen Ella-Gracelle, 8, että hän riittää ja on arvokas omana itsenään. Trudeaun vaimo, Sophie Grégoire Trudeau, sai hänet ymmärtämään, että se ei ole vielä tarpeeksi. Sen lisäksi pitää opettaa poikia.

Trudeau toivoo, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen sekä heille että muille.

Justin Trudeau kertoo ymmärtäneensä, että pojilla on valta ja vastuu muuttaa seksistinen yhteiskuntamme. Hän kirjoittaa toivovansa, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen paitsi heille, myös ympäröiville ihmisille. Hän haluaa poikiensa olevan ylpeitä feministejä, jotka puolustavat sitä, mikä on oikein.

Lopulta feminismissä ei ole kyse vain naisten ja miesten tasa-arvosta, vaan siitä, että kaikilla on samat oikeudet ja vapaudet, Trudeau huomauttaa.

Suomessa ysiluokkalaiset saivat feminismikirjan

Trudeaun lailla moni mies on tyttären myötä havahtunut huomaamaan sen, millaisia oletuksia tyttöyteen ja naiseuteen kuuluu.

Kahden tyttären isä kertoo vauva.fin jutussa ottavansa tasa-arvon nyt eri tavalla tosissaan kuin ennen lapsia.

– Olen miettinyt monta kertaa, miten joskus kerron tytöille, että joidenkin miesten mielestä on ihan ok käyttäytyä naisia kohtaan halveksivasti ja että sitä ei tarvitse sietää, että heitä ei tarvitse kuunnella, eikä ainakaan uskoa. 

Meillä on jo kasvamassa suomalainen ikäpolvi, jotka eivät ehkä kaikki ole feministejä, mutta ovat ainakin saaneet mahdollisuuden kuulla, mistä on kyse. Suomessa kaikille ysiluokkalaisille jaettiin viime keväänä Chimamanda Ngozi Adichien essee Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. Kirjalahjoitus kuului valtakunnalliseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on synnyttää monimuotoista keskustelua tasa-arvosta.

– Adichi painottaa, että vaikka tytöt ja pojat ovat biologisesti erilaisia, heidän täytyy saada valita elämänsä itse. Kenenkään ei tule tehdä itsestään pienempää tai rajumpaa kuin on, jotta olisi hyväksytty. -- Moni aikuinenkin voisi saada kirjasta ajateltavaa, tuottaja Hanna-Mari Arosilta kirjoittaa esseestä vauva.fissä. 

Kysely

Kasvatatko pojastasi feministiä?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kaksosraskaus muutti Katin kehoa niin rajusti, että se alkoi vaikuttaa hänen mieleensä. 

Joskus käy niin, että raskaus jättää äidin vartaloon jäljet, joista tulee taakka – vaikka kyse olisi ulkonäköseikasta.

Niin kävi Kati Saukolalle, 35, jonka kaksospojat syntyivät 13 vuotta sitten. Ihanat pojat tekivät Katista onnellisen äidin, mutta raskaus jätti kehoon pysyviä jälkiä, jotka lopulta alkoivat vaikuttaa myös mieleen. Molemmat pojat painoivat syntyessään kolme kiloa, ja Katin paino nousi raskausaikana 40 kiloa. 

Sopeutuminen omaan kehoon kärjistyi, kun Katille puhkesi pälvikalju. Kaksi vuotta sitten hän ajoi loputkin hiuksensa pois.

Tämän vuoden keväällä Kati päätyi äärimmäiseen ratkaisuun: hän hakeutui leikkaukseen, jossa löysäksi jäänyt vatsan iho operoitiin. Samalla korjattiin vatsalihasten erkauma, jonka vuoksi Kati oli kärsinyt selkäsäryistä. Kati kertoo tarinansa Kauneuden hinta -ohjelmassa, joka esitetään Avalla.

”Tiedän, ettei ulkonäkö ole maailman tärkein asia, mutta itsetunnon kannalta sillä vain on merkitystä.”

Operaatio tehtiin maaliskuussa. Sitä seurasi kahden kuukauden sairausloma. Heinäkuussa jälkitarkastuksessa lääkärit totesivat, että leikkaus oli sujunut suunnitellusti. Isoin muutos tapahtui Katin mielestä hänen päänsä sisällä.

– On ollut todella vapauttavaa käyttää normaaleja vaatteita. Enää minulla ei ole sellainen olo, että tarvitsisi peitellä mitään, Kati sanoo. 

– Huomasin, miten suurta taakkaa olin kantanut. Sain kaksoset 22-vuotiaana, ja kannoin roikkuvaa vatsaa koko aikuisikäni. Oli tavallista, että keksin tekosyitä olla lähtemättä minnekään, koska mietin, miltä näytän. Tiedän, ettei ulkonäkö ole maailman tärkein asia, mutta itsetunnon kannalta sillä vain on merkitystä.

”En piiloudu enää hassuttelun taakse”

Suurin muutos on tapahtunut suhteessa muihin ihmisiin. Kati sanoo, että hän on nyt paljon vahvempi kuin aikaisemmin. Hän on alkanut pohtia paljon myös äitien uhrautumista perheensä eteen sekä sitä, mitä äidiltä odotetaan.

– Minusta on tuntunut, että aikaisemmin olen ollut vain toisten käytettävissä. Nyt haen itsekkäästi aikaa myös itselleni. Se on ollut muille sokkikin, etten olekaan vain äiti ja vaimo vaan nainen, Kati kuvailee. 

”Minusta tuntuu, että olin hauska sen takia, että veisin huomion pois vatsastani.”

Myös omaa asennettaan Kati katsoo nyt toisesta näkökulmasta.

– Minusta tuntuu, että olen ollut kauhean hauska sen takia, että veisin huomion pois roikkuvasta vatsanahastani. Nyt ajattelen, että vakava puoleni pääsee paremmin oikeuksiinsa, kun minun ei tarvitse peitellä mitään. Uskallan olla enemmän vain oma itseni ja suorassa, eikä tarvitse piiloutua hassuttelun  taakse.

Katin perhe vietti elokuussa lomaa Yhdysvalloissa. Kuvassa mukana nuorin poika Veeti. Kuva: Katin kotialbumi
Katin perhe vietti elokuussa lomaa Yhdysvalloissa. Kuvassa mukana nuorin poika Veeti. Kuva: Katin kotialbumi

Kauneuden hinta -ohjelmassa Kati puhuu siitä, että hän haluaa olla tyytyväinen itseensä paitsi äitinä ja työntekijänä, myös ilman niitä rooleja. Se on tärkeää jaksamisen kannalta, hän sanoo.

– Jos hukkaa itsensä, väsyy olemaan äiti ja täydellinen työntekijä. Silloin jää itse täysin hakoteille. Kaikesta tulee suorittamista, Kati kuvailee.

– Itsestäni tiedän, että jos naisellinen nainen ei tule esille missään, alan voimaan tosi huonosti. Nyt minulla on olo, että hohdan sisältäpäin. Kun kannan itseni, läsnä oleminen arjessa on ihan erilaista. Minusta kaikkien naisten pitäisi muistaa olla ei ylpeitä vaan ylväitä.