Voiko lapselle olla haitaksi, ettei hän näe aikuisten esimerkkiä riitelystä?

Kysymys

Voiko lapselle olla haitaksi, ettei hänen sallita näyttää vihaansa tai ettei hän näe aikuisten esimerkkiä riitelystä?

Meillä on neljä ihanaa lasta, joista vanhin on seitsenvuotias ja nuorin alle vuoden. Olen kotiäiti ja annan paljon aikaa lapsilleni. Olemme tiivis perhe ja vietämme paljon kiireetöntä aikaa yhdessä.

Olemme mieheni kanssa pitkäpinnaisia ja positiivisia. Avioliittomme on seesteinen ja tasapainoinen. Riitelemme todella harvoin. Lapsia joudumme komentamaan, mutta silloinkin säilytämme malttimme. Anteeksi meillä pyydetään paljon. Jäähypenkki on olemassa, mutta sitä ei juurikaan tarvita. Sanallinen kehotus tehoaa.

Yritämme kasvattaa lapsiamme empaattisiksi ja positiivisiksi. Jos heille on syntymässä riitaa, ohjaamme heitä kohtaamaan toisensa positiivisesti ja saamaan tällä tavalla leikit taas sujumaan.

Lapsemme ovat valoisia ja helppoja. Haluaisin kuitenkin tietää, voiko lapsuus olla liian tasapainoinen? Osaako lapsi aikuisena hallita vihan tunteita ja käsitellä niitä? Voiko hän kääntyä liikaa sisäänpäin vihansa tai negatiivisten tunteidensa kanssa?  

Positiivinen äiti

Janna vastaa

Positiiviselle äidille: Minusta on haitallista, jos lapsen tai aikuisen ei sallita näyttää vihaansa­ lainkaan. Vihan tunne syntyy useimmiten, kun oman itsen arvoa tai oikeuksia poljetaan.

Perhe-elämässä on tavallista epäreilu kohtelu, kohtuuton sättiminen, liian pakottava tai liian huomiotta jättävä kasvatustapa. Jos lapsi ei silloin saa sanoa ei, voi tuloksena olla liian kiltti ihminen. Hän myötäilee, huomioi ja hoivaa muita oman hyvinvointinsakin kustannuksella.

Harva vanhempi suorastaan kieltää lastaan (tai puolisoaan) sanomasta ei. Sen sijaan hän ilmaisee kieltonsa suuttumalla, kääntämällä asian leikiksi, tulemalla ”ihan surulliseksi noin huonosta käytöksestä”, tai rankaisemalla lasta ”kiukuttelusta”.

Oikeutettua vihan tunnettakaan ei ole tarpeen ilmaista raivokkaasti. Tärkeää on tunnistaa tunne ja sallia se itselleen. Vihan hallitseminen on tärkeä oppi, eikä merkitse vihan tukahduttamista. Voit tutustua lastesi kanssa vihaan kirjojen ja elokuvien­ avulla tai havainnoimalla naapuri- tai tuttavaperheiden vihan ilmaisuja tai riitoja.

Vahvaa vihan tunnetta ei siis synny, jos kokee tulevansa kohdatuksi, kuunnelluksi ja arvostetuksi. Kuvauk­sesi perusteella nämä arvot toteutuvat perheenne kaikissa ihmissuhteissa. Minusta se on hieno perusta elämälle.

Meidän Perhe 8/2104

Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa lukijoiden kysymyksiin Meidän Perhe -lehden joka numerossa. Voit lähettää Jannalle oman kysymyksesi osoitteeseen meidanperhe.kysely@sanomamagazines.fi. Laita viestin otsikoksi "Janna vastaa".

Lue lisää

Onko tyttäreni liian empaattinen? Janna vastaa

Tytär kärsii pahasta olosta – mikä avuksi?

Mikä auttaisi takertuvan kolmevuotiaan kanssa?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Soitimme Yliopiston almanakkatoimistoon ja selvitimme.

Halloweenia on vietetty Suomessa vuodesta 1950 lähtien. Kuitenkin tämä kaikkien vanhempien rakastama (köh, köh) karkkien ja kepposten juhla aiheuttaa joka vuosi saman sekaannuksen: koska halloweenia olisi oikeasti tarkoitus juhlia?

Yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen kertoo, että virallisesti halloweenin ajankohdasta ei ole tehty päätöksiä. Päivää ei ole myöskään esitetty almanakkaan kirjattavaksi juhlapäiväksi vaikkapa vapun tapaan.

– Ulkomailla halloweenia vietetään usein pyhäinpäivän aattona, eli 31. lokakuuta. Jos virallista päivää haluaa hakea, niin se olisi silloin tuo, Palviainen toteaa. 

Halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Suomessa pyhäinpäivän vietto vaihtelee kalenterivuosittain. Esimerkiksi tänä vuonna pyhäinpäivä osuu marraskuun ensimmäiselle lauantaille. Palviaisen mukaan meillä halloween on haluttu erottaa itse pyhästä, ja siksi halloweenia juhlitaankin usein lokakuun viimeisenä viikonloppuna. 

Mitä tästä voimme päätellä? Että tilaisuuksia halloweenin vietolle on yhtä monta, kuin halloweeniin sopivia pukujakin. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.