Nappaa talteen parhaat ideat, niin lastenjuhlat onnistuvat takuulla.

 • Kysy, millaiset juhlat lapsi haluaisi. Jos toiveena on vain popcornia ja pillimehua, ethän vaadi itseltäsi mestarikokin tai maratonviihdyttäjän suoritusta.
   
 • Kutsu sopiva määrä vieraita. Parikymmentä leikki-ikäistä merkitsee 40 kenkää eteiseen ja valtavaa meteliä. Esimerkiksi neljä ystävää mahtuu sopivasti keittiönpöydän ympärille ja sankari pöydän päähän.
   
 • Keksi juhlille teema yhdessä lapsen kanssa: lapset rakastavat pukeutumista. Keijut, prinsessat, merenneidot, merirosvot, seikkailijat ja hirviöt inspiroivat. Eläinnaamiaiset sopivat pienille.
   
 • Kirjoita kutsukorttiin kaikki tärkeä tieto: päivänsankarin ikä, osoite, päivämäärä, juhlien alkamis- ja päättymisaika ja puhelinnumero (johon osallistumisen voi varmistaa/perua). Puolitoista tuntia riittää juhlinta-ajaksi mainiosti.
   
 • Pyydä kutsuttuja ilmoittautumaan juhlaan ja kertomaan samalla mahdollisista allergioista.
   
 • Pyydä riittävän monta aikuista auttamaan. Mitä pienemmät vieraat, sitä enemmän tarvitaan apulaisia. Alle kolmevuotiaat voi kutsua juhlimaan vanhempiensa seurassa.
   
 • Selvitä puhelinnumerot, joista lapsen vanhemmat saa tarvittaessa kiinni juhlien aikana.
   
 • Aseta juhlaruoka tarjolle pieninä annoksina, jotta lapset voivat maistella eri herkkuja. Tarjoile ensin suolaista, sitten makeaa. Viipaloidut juurekset, vihannekset ja hedelmät ovat iloisen värisiä ja terveellisiä tarjottavia.
   
 • Jano voi yllättää juhlijat, joten varmista, että tarjolla on juotavaa koko juhlien ajan. Mehu on parempi kuin limu, jossa on paljon sokeria.
   
 • Muovimukit ja -lautaset sekä -pillit ovat kertakäyttöisiä järkevämpi valinta, sillä niitä voi käyttää monena vuonna peräkkäin.
   
 • Muista valvoa leikkejä, sillä vieraassa kodissa lapset voivat alkujännityksen jälkeen riehaantua yllättävästi. Esimerkiksi ilmapalloon voi tukehtua, jos pieni lapsi työntää pallon suuhunsa.
   
 •  Älä anna päivänsankarin repiä pakettia auki niin, että lahjan antaja jää huomioimatta. Opeta lasta kiittämään jokaisesta lahjasta.
   
 • Järjestä lahjojen avaamisesta ohjelmanumero pullonpyöritysleikin avulla. Lapset saavat vuorotellen pyörittää pulloa ja sen lapsen antama lahja avataan, jota pullonsuu osoittaa.
   
 • Keksi ohjattua ohjelmaa, jotta juhlat eivät muutu yleiseksi hulinaksi. Aasinhäntäleikki, piirileikit, arvauskisat, tuolileikki ja onginta vievät aikaa.
   
 • Voit myös tilata paikalle esimerkiksi taikurin, pellen tai hepan. Eräs perheenäiti pyytää lastenjuhliin Yhdysvalloista muuttaneen naapurinsa, joka jaksaa pelleillä isonkin lapsilauman kanssa.
   
 • Jos haluat antaa vieraille kiitokseksi ja muistoksi yllätyspussit, sopivaa sisältöä niihin ovat vaikkapa minikokoiset rusina-rasiat, xylitol-purukumit, tarra, muistivihko, kynä, muovieläin tai heijastin.
   
 • Piilota yllätyspussit "aarrearkkuun" ja järjestä aarteen etsintä. Piilota asuntoon pieniä lappuja, joissa annetaan vinkki numerojärjestyksessä seuraavan lapun piilopaikasta. Viimeinen lappu sisältää vinkin aarteen sijainnista.
   
 • Juhlat voi järjestää myös taloyhtiön kerhotilassa, omakotitalon autotallissa, asukastalossa tai muussa vastaavassa paikassa. Myös sisäseikkailupuistot, eläintarhat, kotieläinpihat ja hampurilaisravintolat voivat myydä "synttäripakettia", johon kuuluu usein ohjelmaa ja ruokailu.
   
 • Jos haluat järjestää ulkojuhlat, mieti varasuunnitelma sään yllättäessä.
   
 • Vältä stressiä. Mieleenpainuvat juhlat voivat syntyä myös vaatimattomin valmisteluin. Tärkeintä on kiva tunnelma.

Meidän Perhe 3/2005, päivitetty 1/2008

Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

 1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
 2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
 3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
 4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Yksi vauvan vilpittömimmistä ihailijoista saattaa olla hänen isosisaruksensa.

Yhtä vauvakuvaa en koskaan väsy katselemaan: Muutaman viikon ikäinen kuopuksemme pötköttää piirua vaille kolmevuotiaan esikoisemme sylissä. Vauva pitää isosiskoa tiukasti pikkusormesta kiinni. Siinä on hyvä.

Kun itse vielä ihmettelin, kuka tämä pieni ja uusi oikein on, esikoinen otti vauvan saman tien omakseen. Hänestä kuoriutui isosisko ennen kuin minusta kahden äiti. Hän kylvetti, hoivasi ja lohdutti, esitteli vauvaa polleana tutuille ja tuntemattomille.

Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Itsehän unohdin kirjoittaa vauvan nimen onnittelukorttiin, kun lähdimme koko perhe syntymäpäiväjuhliin. Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Sydämeeni oli ryöpsähtänyt kertaheitolla hurjasti lisää rakkautta, mutta samalla sydän hieman nyrjähti. Esikoisen puolesta kirpaisi, sillä syliin ei joka hetki mahtunut yhtä paljon kuin sydämeen.

Onneksi oli myös isän ja isovanhempien syli. Isompikin sai vielä olla pieni.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle. Ehkä niinkin. Kieltämättä toivoin, että lapsillani olisi kasvussaan kaveri. Se rakkain ja raivostuttavin, jonka kanssa otetaan yhteen mutta jonka edestä ei ikinä paiskaisi ovea kiinni iäksi.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle.

Pikku hiljaa kädet alkavat riittää kahdenkin äitinä. Sitä huomaa kasvavansa lahjomattomaksi erotuomariksi, muistaa tuoda reissusta kaksi täsmälleen samanlaista tuliaista. Mittaa automaattisesti jälkkärit grammalleen yhtä suuriksi. Sylissäkin pysyy kaksi yhtä aikaa.

Kun siskokset kikattavat omille jutuilleen ja pusuttelevat toisilleen hyvän yön halit, sydämessä ei voisi enempää lämpöä tunteakaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 12/17