Kun olet lasten kanssa, ole täysillä, mutta järjestä itsellesi myös omaa aikaa.

Liika on liikaa – lasten kanssa puuhailussakin. Mitään ideaalia aikarajaa ei ole olemassa, mutta jos vietät kaiken vapaa-aikasi viikosta ja kuukaudesta toiseen lasten kanssa leikkien, niin saatat pian olla burnoutin partaalla.

Jos yhdessäolemisesta tulee taakka eivätkä lapset enää tuo iloa elämään, on aika löytää perhe-elämään oikea tasapaino.

1. Yhdessä yksin

Kannusta lapsia puuhailemaan itsekseen. Voitte tehdä omia juttujanne myös yhdessä vaikkapa niin, että sinä luet sohvalla kirjaa ja lapsi täyttää värityskirjaa keittiönpöydässä. Lapselle tekee hyvää oppia olemaan "yhdessä yksin", näin hänelle kehittyy luontevasti sisäinen turvallisuudentunne.

2. Aseta rajat

Laita lapset ajoissa nukkumaan. Jos piltit mellastavat vielä iltakymmeneltä, sinulle ei luonnollisestikaan jää yhtään omaa aikaa edes iltaisin. Iltahetket lasten mentyä nukkumaan ovat myös luontevaa parisuhdeaikaa. Parisuhdeajaksi voi riittää että käperrytään yhdessä sohvalle katsomaan telkkaria tai tilataan pitsa ja syödään sitä kynttilän valossa.

3. Yksi peli on tarpeeksi

Lasten kanssa on hyvä pelata ja leikkiä, mutta ei ole mitään syytä puuhata heidän kanssaan jatkuvasti. Kerro lapselle, että sinulla on velvollisuuksia, jotka pitää hoitaa. Vaikkapa näin: Minun täytyy hoitaa pyykki ja tehdä yksi työasia, mutta ehdin pelata tänä iltana kanssasi yhden pelin. Haluatko, että pelataan nyt, sen jälkeen kun olen hoitanut hommani vai puolivälissä?

4. Keskity hetkeen

Kun olet lasten kanssa, ole heidän kanssaan täysillä. Keskity hetkeen, äläkä räplää samalla käynnykkää. Yhteisen hetken jälkeen lasten on aika tehdä jotakin itsekseen.

5. Lähde ulos

Poistu kodista. Tee jotakin mukavaa, joka vie ajatuksesi muualle ja jonka jälkeen palaat virkistyneenä kotiin.

Yhteisiä iltamenoja varten tarvitsette lastenhoitajan. Voisivatko isovanhemmat tai ystävät auttaa? Tai naapurin luotettava teini-ikäinen tai vaikkapa MLL:n lastenhoitoapu?

Lapsille tekee hyvää nähdä, miten heidän vanhempansa nauttivat yhdessäolosta ja kuinka heillä on elämää kodin ulkopuolellakin.

Mieti, millaisen kuvan vanhemmuudesta haluat antaa omille lapsillesi. Jos sinä olet onnellinen, lapsesikin oppivat todennäköisesti nauttimaan elämästään.

Lähde: WebMD

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Illat pimenevät mutta vauvalle paistaa aurinko. Kuva: Ninna Lindström
Illat pimenevät mutta vauvalle paistaa aurinko. Kuva: Ninna Lindström

Saiko ystäväsi vauvan? Ilahduta pienokaista ja tuoreita vanhempia aurinkoisella hymynaamakortilla.

Näitä tarvitset:

 • keltaista kartonkia
 • muovisia tai pahvisia mehupillejä
 • yleisliimaa tai kuumaliimapistoolin .
 • Tee näin:

 1. Leikkaa kartongista kaksi ympyrää, halkaisijaltaan noin 10 senttimetriä. Pätki mehupillit noin 5 sentin pituisiksi palasiksi niin, että niitä on yhteensä 30–40 kappaletta. Liimaa pillit alimmaisen ympyrän reunaan siten, että reunan yli jää pilkistämään noin pari kolme senttiä.
 2. Jos haluat, että hymynaaman voi ripustaa, kiepauta nauhasta tai nyöristä lenkki ja liimaa se pahvin reunaan.
 3. Liimaa mehupillien päälle toinen kartonkiympyrä siten, että mehupillit jäävät auringonsäteiksi kartonkien väliin.
 4. Tee hymynaama liimaamalla auringolle mustasta kartongista silmät ja suu ja punaisesta paperista posket.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet tehnyt vauvalle? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ovelta ei kannata enää kääntyä takaisin, sillä edestakaisin sahaaminen tekee erosta lapselle vain vaikeamman.

Sano iloiset heipat, näytä luottavaista naamaa ja suunnista reippaana ulos päivähoitopaikan ovesta, vaikka kyyneleet puskisivat omiinkin silmäkulmiin. Näinhän meitä vanhempia yleensä opastetaan, kun taapero ei haluaisi päästää äitiä tai isää silmistään hoitopäivän alkaessa.

Ihan näin ehdoton ei tarvitse olla, lohduttaa MLL:n Vanhempainpuhelimen päivystysohjaaja Laura Pilkama.

– Lapsen rauhoittamiseen voi käyttää hetken ja kertoa, että ’nyt pyyhin kyyneleesi ja rauhoitutaan, sitten sanotaan hei hei’.

Sen jälkeen ovelta ei kuitenkaan enää pidä kääntyä takaisin, sillä edestakaisin sahaaminen tekee erosta lapselle vain vaikeampaa.

Taaperolle voi vielä huikata, että tulossa on varmasti kiva hoitopäivä ja illalla taas nähdään.

Reippautensa rippeet on hyvä kaivaa esiin siksi, että epävarmuus tarttuu helposti lapseen. Taaperolle voi vielä huikata, että tulossa on varmasti kiva hoitopäivä ja illalla taas nähdään.

Jos taaperon itkuinen aamu tuntuu itsestä lohduttomalta, se kannattaa ottaa puheeksi hoitajien kanssa.

– Voi vaikka pyytää, että otattehan lapseni syliin vilkuttamaan ja laitattehan viestin, miten päivä lähtee käyntiin.

Matkalla töihin onkin sitten aikaa rauhoitella itseään: Totumme tähän kyllä. Vaikea alkukin menee ohi.

Näin hoitoon jääminen helpottuu:

 1. Tutustukaa päivähoitopaikkaan etukäteen. Olisi hyvä, että lapsi on ehtinyt kokeilla siellä olemista ilman vanhempaa jo ennen hoidon varsinaista alkamista.
 2. Varaa etenkin ensimmäisiin aamuihin aikaa. Jos olet itse kiireinen tai ärtynyt tulevasta työpäivästä, tunne tarttuu helposti lapseen.
 3. Jutelkaa jo ennen lähtöä siitä, mitä päiväkodilla tapahtuu. Ensin riisutaan vaatteet, sitten laitetaan tossut jalkaan ja pestään kädet. Sitten äiti/isä antaa halin ja sanotaan heipat. Vaikka aamuihin mahtuisi itkuakin, niistä tulee kuitenkin pikkuhiljaa rutiinia.
 4. Kerro lapselle, että tulossa on kiva päivä, ja illalla äiti/isä hakee hänet kotiin.
 5. Jos lapsi on eronhetkellä kovin itkuinen, luota siihen, että itku yleensä hellittää pian vanhemman poistuttua paikalta. Voit myös kokeilla ottaa hänet vielä hetkeksi syliin ja kertoa, että ”äiti/isä pyyhkii vielä kyyneleesi ja rauhoitutaan, ja sitten äiti/isä sanoo hei hei ja lähtee. Jos taas lapsi menee tästä entistä enemmän pois tolaltaan, on parempi olla lähdöissään ripeä.
 6. Pysy itse rauhallisena. Jos hätäilet, lapselle voi tulla tunne, ettei hoitoon jääminen olekaan turvallista.
 7. Kun olet sanonut, että lähdet, lähde. Lapsen ja hoitajien kannalta pahinta on vanhemman epävarma sahaaminen edestakaisin. Älä myöskään livahda pois lapsen huomaamatta.
 8. Hoitopäivän rutiineista on hyvä jutella lapsen kanssa varsinkin ensimmäisinä päivinä, mutta ei kuitenkaan toitottaa asiasta niin paljon, että se kasvaa lapsen mielessä liiankin isoksi asiaksi.
 9. Kysy, voisiko lapsi tuoda hoitopaikkaan oman lelun tai perheensä kuvan, joka toisi turvaa ikävän hetkillä. Voit kertoa lapselle, että sinäkin ajattelet häntä päivän aikana ja sinulla on hänen kuvansa mukanasi.
 10. Jos lapsen jättäminen itkuisena tuntuu itsestäsi pahalta, juttele asiasta hoitajien kanssa. Voit pyytää heitä ottamaan lapsen syliin lähdönhetkellä ja laittamaan päivän aikana viestin, miten hoitopaikassa sujuu. Useimmiten hyvin, vaikka eronhetki olisikin ollut haikea.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.