Kun olet lasten kanssa, ole täysillä, mutta järjestä itsellesi myös omaa aikaa.

Liika on liikaa – lasten kanssa puuhailussakin. Mitään ideaalia aikarajaa ei ole olemassa, mutta jos vietät kaiken vapaa-aikasi viikosta ja kuukaudesta toiseen lasten kanssa leikkien, niin saatat pian olla burnoutin partaalla.

Jos yhdessäolemisesta tulee taakka eivätkä lapset enää tuo iloa elämään, on aika löytää perhe-elämään oikea tasapaino.

1. Yhdessä yksin

Kannusta lapsia puuhailemaan itsekseen. Voitte tehdä omia juttujanne myös yhdessä vaikkapa niin, että sinä luet sohvalla kirjaa ja lapsi täyttää värityskirjaa keittiönpöydässä. Lapselle tekee hyvää oppia olemaan "yhdessä yksin", näin hänelle kehittyy luontevasti sisäinen turvallisuudentunne.

2. Aseta rajat

Laita lapset ajoissa nukkumaan. Jos piltit mellastavat vielä iltakymmeneltä, sinulle ei luonnollisestikaan jää yhtään omaa aikaa edes iltaisin. Iltahetket lasten mentyä nukkumaan ovat myös luontevaa parisuhdeaikaa. Parisuhdeajaksi voi riittää että käperrytään yhdessä sohvalle katsomaan telkkaria tai tilataan pitsa ja syödään sitä kynttilän valossa.

3. Yksi peli on tarpeeksi

Lasten kanssa on hyvä pelata ja leikkiä, mutta ei ole mitään syytä puuhata heidän kanssaan jatkuvasti. Kerro lapselle, että sinulla on velvollisuuksia, jotka pitää hoitaa. Vaikkapa näin: Minun täytyy hoitaa pyykki ja tehdä yksi työasia, mutta ehdin pelata tänä iltana kanssasi yhden pelin. Haluatko, että pelataan nyt, sen jälkeen kun olen hoitanut hommani vai puolivälissä?

4. Keskity hetkeen

Kun olet lasten kanssa, ole heidän kanssaan täysillä. Keskity hetkeen, äläkä räplää samalla käynnykkää. Yhteisen hetken jälkeen lasten on aika tehdä jotakin itsekseen.

5. Lähde ulos

Poistu kodista. Tee jotakin mukavaa, joka vie ajatuksesi muualle ja jonka jälkeen palaat virkistyneenä kotiin.

Yhteisiä iltamenoja varten tarvitsette lastenhoitajan. Voisivatko isovanhemmat tai ystävät auttaa? Tai naapurin luotettava teini-ikäinen tai vaikkapa MLL:n lastenhoitoapu?

Lapsille tekee hyvää nähdä, miten heidän vanhempansa nauttivat yhdessäolosta ja kuinka heillä on elämää kodin ulkopuolellakin.

Mieti, millaisen kuvan vanhemmuudesta haluat antaa omille lapsillesi. Jos sinä olet onnellinen, lapsesikin oppivat todennäköisesti nauttimaan elämästään.

Lähde: WebMD