Jokaisella äidillä on erilainen rintamaito. Mikä koostumukseen vaikuttaa?

Jokaisella synnyttäneellä äidillä on omanlaisensa rintamaito, ja vauva tunnistaa oman äitinsä maidon jo hajusta.

Äidinmaidon koostumukseen vaikuttavat synnytyksestä kulunut aika, vuorokauden aika, imetyksen kesto ja äidin ravinto.

Yllättävämpi tieto sen sijaan on, että maidon laatuun vaikuttaa myös se, onko imetettävä vauva poika vai tyttö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan poikavauvojen äidit tuottivat rasvaisempaa ja proteiinipitoisempaa maitoa kuin tyttövauvojen äidit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tyttövauvaa imettävät puolestaan tuottivat maitoa, jossa oli enemmän kalsiumia. Myös maidon määrä oli suurempi tyttövauvaa imettävillä.

Tutkijat arvelevat, että luonto räätälöi rintamaidon eri sukupuolten tarpeisiin sopivaksi. Esimerkiksi tyttöjen luusto kasvaa aluksi nopeammin kuin poikien, ja siksi tyttövauvat tarvitsevat kalsiumpitoisempaa maitoa kuin poikavauvat.

Rintamaidon laatuun voi vaikuttaa

Äidin syömästä ruoasta erittyy rintamaitoon esimerkiksi viljan, maidon ja kalan ­proteiineja, mutta myös esimerkiksi alkoholia, lisäaineita ja lääkeaineita.

Jotta lapsi saa kaiken tarvitsemansa rintamaidosta, äidin on hyvä syödä terveellisesti. Äidin ruokavalio vaikuttaa erityisesti rintamaidon B- ja C-vitamiinien määrään sekä rasvan laatuun.

Kun äiti käyttää esimerkiksi runsaasti pehmeää rasvaa ja saa ravinnostaan välttämättömiä rasvahappoja, niitä on runsaasti myös rintamaidossa. Rasvat vaikuttavat muun muassa vauvan hermoston ja näkökyvyn kehitykseen.

Lähde: The Guardian

Vauva 5/2014 ja 10/2014

Sisältö jatkuu mainoksen alla