Mitä haittaa aikaisesta siirtämisestä omaan huoneeseen voi olla?

Minua mietityttää riittämättömyyteni äitinä. Eritoten minua askarruttaa päätöksemme, että nyt yhdeksän kuukauden ikäinen tyttömme on nukkunut eri huoneessa aivan pikkuvauvasta asti. Välillä se tuntuu pahalta. Silti olen ajatellut, ettei enää varmaankaan kannata palata ”taaksepäin”. Mitä haittaa aikaisesta siirtämisestä omaan huoneeseen voi olla? Miten voisin toimia jatkossa, etten enää vahingoittaisi pienen kehitystä?

Psykologi Essi Juvakka vastaa: Monessa perheessä tehdään hyvin varhain ratkaisu, että vauva nukkuu eri  huoneessa. Joskus syynä on esimerkiksi se, että äiti on niin herkistynyt vauvan liikkeille ja inahduksille, että herää niihin jokaiseen ja väsyy turhankin takia.

Toivon, ettet ole ratkaisustanne huolissasi, sillä eri huoneessa nukkuminen ei ole vahingollista lapselle. Tärkeintä on, että hänen perustarpeistaan on huolehdittu ja pyyntöihinsä vastattu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olet oikeassa siinä, ettei lasta enää kannata siirtää samaan huoneeseen kanssanne, sillä omaan huoneeseen siirtyminen olisi luultavasti kuitenkin edessä jossain vaiheessa. Joskus kuitenkin tilanteet ovat sellaisia, että jo vakiintuneista käytännöistä kannattaa poiketa. Jos esimerkiksi olet nyt hyvin väsynyt ja vauva heräilee tiheästi, on viisasta miettiä, nukkuisitteko jonkin aikaa samassa huoneessa. Silloin sinä et joutuisi jatkuvasti nousemaan yöllä toiseen huoneeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olet selvästi herkkä äiti ja haluat lapsesi parasta. Anna itsellesi ja tunteillesi nyt aikaa. Halutessasi voisit jutella aiheesta myös neuvolassa. Keskustelu ammattilaisen kanssa varmaankin huojentaisi mieltäsi.

Vauva 3/2011

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla