Monia pareja auttaa kahden kesken vietetty aika. Yllättävän paljon ehtii vauvan päikkäreittenkin aikana – muutakin kuin kävellä. Kuva: iStockPhoto.
Monia pareja auttaa kahden kesken vietetty aika. Yllättävän paljon ehtii vauvan päikkäreittenkin aikana – muutakin kuin kävellä. Kuva: iStockPhoto.

Kymmenen parasta neuvoa parisuhteen hoitoon tuoreelle äidille ja isälle.

Kiireessä parisuhde tuppaa helposti jäämään kaiken muun jalkoihin. Etenkin silloin, kun talossa on uusi tulokas, vauva.

Suhdetta kannattaakin tietoisesti pitää yllä. Vanhempien onni on tärkeää lapsellekin. Pienillä teoilla ja sanoilla voi kertoa, että toinen on tärkeä paitsi vanhempana, myös miehenä tai naisena.

Monia pareja auttaa kahden kesken vietetty aika: hyvä ruoka, herkuttelu kynttilänvalossa tai vaikka yhteinen hetki sohvalla lempileffan äärellä. Yllättävän paljon ehtii vauvan päikkäreittenkin aikana.

5 parasta vinkkiä äidille

1. Tuntuuko, että vain toinen teistä taitaa vauvanhoidon salat? Muista, että tässä lajissa ei kannata kilpailla. Kun kummatkin tekevät yhtä, sitä tasapuolisempaa se on ja molemmat kokevat olevansa yhtä lailla vanhempia – ja hyviä siinä!

2. Huolestuttaako se, että lapsen isä roikkuu yhä pidempään töissä tai harrastuksissa? Se voi olla merkki siitä, ettei hän koe olevansa tervetullut äidin ja vauvan väliin. Etäisyyden ottaminen perheestä­ ei välttämättä kerro miehen nihkeydestä omaksua uutta rooliaan isänä. Se saattaa viestiä surua siitä, ettei hän saa tehdä niin.

3. Muista, että miehelle isäksi kasvaminen voi kestää pidempään kuin äidiksi tuleminen naiselle. Voit yrittää tukea häntä tässä kasvussa. Älä kuitenkaan holhoa, vaan tarjoa tasavertaista tukea.

4. Eikö ajatus seksistä vielä sytytä? Kerro se miehellesi. Älä anna puhumattomuuden huonontaa välejä.

5. Jutelkaa välillä muutsakin kuin vauvasta. Ja yhteinen keilaustunti, kävelylenkki tai päiväunet jonkun muun pitäessä huolta vauvasta ei vahingoita ketään.

5 parasta vinkkiä isälle

1. Muuttuiko puolisosi äidiksi niin täysin, että se satuttaa ja tuntuu epäreilulta? Kerro, jos koet jääväsi ulkopuoliseksi.

2. Vauvan hoito ole pelkkää imetystä. Eikä isyys ole pelkkää vaipanvaihtoa. Ole läsnä lapsellesi sen lisäksi, että vaihdat vaippaa, kylvetät, rauhoittelet, leikit ja autat imettävää äitiä hakemalla hänelle vaikka lasin vettä. Pienet teot ovat tärkeitä. Sekaannu reilusti kotona vallitsevaan vauvaelämään.

3. Pidä mielessä, että puolisosi on paitsi äiti, myös aikuinen ihminen, joka nauttii yhä aikuisten seurasta. Järjestä hänelle edes pieniä hetkiä omaa aikaa, ota itsenäistä vastuuta vauvasta.

4. Älä odota, että puoliso puhkuisi seksihaluja heti synnytyksen jälkeen. Palautuminen vie aikaa, halu herää yksilöllisesti. Älä ota rakastelusta kieltäytymistä henkilökohtaisena kritiikkinä.  

5. Osoita hellyyttä eri tavalla: ota puolisosi kainaloon. Kerro haluavasi vain olla lähellä. Sitä puolisokin todennäköisesti haluaa ainakin ensi alkuun.

Vierailija

Vauva tuli – hyvästi parisuhde ja seksi?

Vierailija 30.03.2015 klo 12:43 Vierailija 30.03.2015 klo 12:34 Se, ettei halua lapsia, on aivan validi syy olla hankkimatta lapsia. Jos ei aidosti halua lapsia, niin luulisi, että se riittäisi syyksi, eikä tarvitsisi uskotella itselleen, että kaikkien elämä ja onni loppuu vauvan saamiseen. Jos joku jotakin itselleen uskottelee, se ovat lasten hankintaa suunnittelevat, jotka kuvittelevat, ettei heidän parisuhteensa nyt tule ainakaan huononemaan, vaan tutkimustulokset (jos sellaiseista mitään...
Lue kommentti
Vierailija

Vauva tuli – hyvästi parisuhde ja seksi?

Vierailija 30.03.2015 klo 12:34 Se, ettei halua lapsia, on aivan validi syy olla hankkimatta lapsia. Jos ei aidosti halua lapsia, niin luulisi, että se riittäisi syyksi, eikä tarvitsisi uskotella itselleen, että kaikkien elämä ja onni loppuu vauvan saamiseen. Tätä minäkin ihmettelen! Lisääntyminen on ihan oma valinta, jos ei halua lapsia, miksi niitä pitäisi hankkia? Miksi pitää mouhota nettipalstoilla siitä, miten lapset pilaa elämän tai tulla naureskelemaan niille, joilla on lasten kanssa...
Lue kommentti

Kun kumppanin käytös ahdistaa, ei sitä pidä jäädä suremaan yksin, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olen narsistisesti käyttäytyvän mieheni uhri. Hän on jäänyt juuri eläkkeelle, minä omassa kodissa perhepäivähoitajana. Mies nimittelee ja arvostelee minua myös hoitolasteni kuullen. Hän vahtii tekemisiäni, muuttaa likaisia astioita eri paikoille astianpesukoneessa, järjestelee jääkaapin ruuat uudellaan sekä ripustaa joka kerta kuivumaan laittamani pyykit uudestaan.

Minä olen kuulemma täyttä ymmärrystä vailla. Mies puuttuu aivan joka ainoaan asiaan, vahtii ja kontrolloi. Tunnen tukahtunutta ahdistusta siitä, mihin tämä johtaa ja kauanko vielä jaksan. Mies ei koskaan myönnä tekevänsä väärin. Minä käyn piilossa itkemässä. 

Sinun näkökulmastasi miehesi käytös vaikuttaa ymmärrettävästi sietämättömältä eikä ihme, että olet ahdistunut, väsynyt ja itkuinen. Myös hoitolasten kannalta kotinne ilmapiiri on huolestuttava.

Miehesi käytös voi olla merkki ahdistuksesta tai alkavasta muistisairaudesta.

Kysymyksestäsi ei käy ilmi elämäntilanteenne ja parisuhteenne tila aiemmin. Onko miehesi käytös muuttunut yllättäen? Liittyykö se nimenomaan eläkkeelle jäämiseen? Työelämän päättyminen on suuri muutos, joka voi tuoda tullessaan kriisin liittyen omaan itseen ja myös parisuhteeseen. Perhepäivähoitajan työsi kotona on varmasti haasteellinen puolisollesi. Hän viettää eläkepäiviään sinun työsi äärellä.

Kuvauksesi perusteella miehesi käytös vaikuttaa huolestuttavalta. Kyse voi olla ahdistuksesta. Myös alkava muistisairaus voi aiheuttaa huolestuttavia käyttäytymisen muutoksia. Lääkärin arvio tilanteesta voisi tuoda lisäymmärrystä.  

Aggressiivisen käytöksen alla on todennäköisesti myös surua ja pelkoa. 

Mietin, millaisen tarinan miehesi mahtaisi kertoa tilanteestanne. Kerrot, että miehesi ei myönnä tekevänsä mitään väärin. Tiedostaakohan miehesi, miltä kontrollointi ja sinun arvostelusi tuntuvat? Pystyttekö ollenkaan keskustelemaan tilanteesta rauhallisesti? Voi olla, että keskustelu on mahdotonta etkä saa osaksesi myötätuntoa.

Kerrot itkeväsi usein ja tekeväsi sen piilossa. Mitenköhän miehesi reagoisi, jos näkisi sinun itkevän? Pelkäätkö hänen reaktiotaan jollain tavalla? On hyvä, että pystyt suremaan tilannetta. Vaikka se sinusta ehkä kuulostaa hullulta, miehesi aggressiivisen käytöksen alla on todennäköisesti myös surua tai pelkoa.  

Toivottavasti sinulla on ystäviä ja muita läheisiä ihmisiä, joiden kanssa voit keskustella tilanteesta. Läheisten lisäksi sinä tarvitset ulkopuolista tukea. Ehdotan, että varaat ajan esimerkiksi terveyskeskuslääkärille tai -psykologille ja kerrot tilanteesta omasta näkökulmastasi. Yhdessä lääkärin tai psykologin kanssa voitte miettiä, kuinka tilanteessa kannattaa edetä.

Vierailija

Puoliso haukkuu ja arvostelee minua jatkuvasti, mitä voin tehdä?

Elin lapsuuteni sellaisessa ilmapiirissä. Minussa ei mikään ollut oikein. Opin aika ihmisaraksi ja häpeämään itseäni ihmisten edessä. Vasta nyt aivan viime vuosina olen herännyt ajattelemaan, että vika ei ehkä välttämättä ollut (yksinomaan) minussa. Valitettavasti liian myöhään. Elämäni kun on jo pääosin eletty. Ja voihan se olla, että vaikka olisin järjen tasolla asian ymmärtänyt jo aiemmin, en silti ehkä olisi muuttamaan selkäytimeeni syöpynyttä käsitystä itsestäni niin hyvin, että olisin...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen

Aluksi on imarteleva mustasukkaisuus, sitten kuristavat kädet kaulalla. Hannalta vei vuosia ymmärtää, että hänen parisuhteensa oli hänelle vaarallinen.

Lapsen nähden mies räjähtää ensi kertaa tyttären yksivuotispäivän nurkalla. Yöt ovat olleet rikkonaisia, ja meidän vanhempien pinna on kireämmällä kuin yleensä. Pienetkin jutut tuntuvat isoilta, kuten se, että mies on rasvannut lapsen väärällä rasvalla.

Suutun ja kimitän miehelle...