Monia pareja auttaa kahden kesken vietetty aika. Yllättävän paljon ehtii vauvan päikkäreittenkin aikana – muutakin kuin kävellä. Kuva: iStockPhoto.
Monia pareja auttaa kahden kesken vietetty aika. Yllättävän paljon ehtii vauvan päikkäreittenkin aikana – muutakin kuin kävellä. Kuva: iStockPhoto.

Kymmenen parasta neuvoa parisuhteen hoitoon tuoreelle äidille ja isälle.

Kiireessä parisuhde tuppaa helposti jäämään kaiken muun jalkoihin. Etenkin silloin, kun talossa on uusi tulokas, vauva.

Suhdetta kannattaakin tietoisesti pitää yllä. Vanhempien onni on tärkeää lapsellekin. Pienillä teoilla ja sanoilla voi kertoa, että toinen on tärkeä paitsi vanhempana, myös miehenä tai naisena.

Monia pareja auttaa kahden kesken vietetty aika: hyvä ruoka, herkuttelu kynttilänvalossa tai vaikka yhteinen hetki sohvalla lempileffan äärellä. Yllättävän paljon ehtii vauvan päikkäreittenkin aikana.

5 parasta vinkkiä äidille

1. Tuntuuko, että vain toinen teistä taitaa vauvanhoidon salat? Muista, että tässä lajissa ei kannata kilpailla. Kun kummatkin tekevät yhtä, sitä tasapuolisempaa se on ja molemmat kokevat olevansa yhtä lailla vanhempia – ja hyviä siinä!

2. Huolestuttaako se, että lapsen isä roikkuu yhä pidempään töissä tai harrastuksissa? Se voi olla merkki siitä, ettei hän koe olevansa tervetullut äidin ja vauvan väliin. Etäisyyden ottaminen perheestä­ ei välttämättä kerro miehen nihkeydestä omaksua uutta rooliaan isänä. Se saattaa viestiä surua siitä, ettei hän saa tehdä niin.

3. Muista, että miehelle isäksi kasvaminen voi kestää pidempään kuin äidiksi tuleminen naiselle. Voit yrittää tukea häntä tässä kasvussa. Älä kuitenkaan holhoa, vaan tarjoa tasavertaista tukea.

4. Eikö ajatus seksistä vielä sytytä? Kerro se miehellesi. Älä anna puhumattomuuden huonontaa välejä.

5. Jutelkaa välillä muutsakin kuin vauvasta. Ja yhteinen keilaustunti, kävelylenkki tai päiväunet jonkun muun pitäessä huolta vauvasta ei vahingoita ketään.

5 parasta vinkkiä isälle

1. Muuttuiko puolisosi äidiksi niin täysin, että se satuttaa ja tuntuu epäreilulta? Kerro, jos koet jääväsi ulkopuoliseksi.

2. Vauvan hoito ole pelkkää imetystä. Eikä isyys ole pelkkää vaipanvaihtoa. Ole läsnä lapsellesi sen lisäksi, että vaihdat vaippaa, kylvetät, rauhoittelet, leikit ja autat imettävää äitiä hakemalla hänelle vaikka lasin vettä. Pienet teot ovat tärkeitä. Sekaannu reilusti kotona vallitsevaan vauvaelämään.

3. Pidä mielessä, että puolisosi on paitsi äiti, myös aikuinen ihminen, joka nauttii yhä aikuisten seurasta. Järjestä hänelle edes pieniä hetkiä omaa aikaa, ota itsenäistä vastuuta vauvasta.

4. Älä odota, että puoliso puhkuisi seksihaluja heti synnytyksen jälkeen. Palautuminen vie aikaa, halu herää yksilöllisesti. Älä ota rakastelusta kieltäytymistä henkilökohtaisena kritiikkinä.  

5. Osoita hellyyttä eri tavalla: ota puolisosi kainaloon. Kerro haluavasi vain olla lähellä. Sitä puolisokin todennäköisesti haluaa ainakin ensi alkuun.

Vauva tuli – hyvästi parisuhde ja seksi?

Vierailija 30.03.2015 klo 12:43 Vierailija 30.03.2015 klo 12:34 Se, ettei halua lapsia, on aivan validi syy olla hankkimatta lapsia. Jos ei aidosti halua lapsia, niin luulisi, että se riittäisi syyksi, eikä tarvitsisi uskotella itselleen, että kaikkien elämä ja onni loppuu vauvan saamiseen. Jos joku jotakin itselleen uskottelee, se ovat lasten hankintaa suunnittelevat, jotka kuvittelevat, ettei heidän parisuhteensa nyt tule ainakaan huononemaan, vaan tutkimustulokset (jos sellaiseista mitään...
Lue kommentti