Äidit kertovat, miten sen jaksaa, kun perheessä on monta pientä lasta.

”Toinen lapsi tulossa, 10 kuukautta ikäeroa. Mitä vinkkejä antaisitte?” kysyy keskustelija Vauva.fi:ssä.

Toisessa ketjussa yhden vauvan äiti ihmettelee monilapsisia perheitä: ”Miten ihmeessä te teette sen? Jos vauva valvottaa yön, niin kuinka jaksatte olla aktiivinen vanhempi leikki-ikäisillenne -- ja ylipäätään pysymään järjissänne väsymyksen keskellä?”

Tällaisia vinkkejä muut äidit antavat:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Päivärytmistä kiinni

Päivärytmistä ja rutiineista ei kannata luistaa, neuvoo moni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Pitäkää rytmeistä kiinni, vauvakin oppii rytmin nopeasti. Itselle on ollut tärkeää, että isommat nukahtavat itsekseen iltaisin ja päiväunille. -- Meillä tosin kakkonen vaatii vielä hiukan nukuttamista. Mutta vielä on pari kuukautta aikaa treenata”, kirjoittaa kolmatta lastaan odottava äiti, jonka esikoinen oli 1 v 4 kk toisen lapsen syntyessä ja toinen lapsi on 1 v 2 kk kolmannen laskettuna aikana.

2. Isosisarus yöksi omaan sänkyyn

”Opeta vanhempi lapsi omaan huoneeseen ennen toisen tuloa ja koita lopettaa isomman yösyömiset. Toivon, että itse saisin enemmän kuin 4,5 tuntia yöunta”, neuvoo äiti, jonka pojilla on ikäeroa 1 v 1 vko.

”Minä nukuttaisin vauvan vieressä ja isä hoitaisi esikoisen sivuvaunussa omalla puolellaan”, neuvoo toinen.

Moni muukin on sitä mieltä, että pienemmän vauvan yöherätykset riittävät äidille, isä hoitakoon isomman yöriennot. Näin riippumatta siitä, nukkuuko esikoinen muiden kanssa perhepedissä, samassa huoneessa vai peräti omassa huoneessaan.

3. Isompi pian potalle – tai sitten ei

Pottailun opettaminen isommalle mahdollisimman pian jakaa äitien mielipiteet:

”Helpottaa jos isompi oppii potalle ajoissa. Harjoittelun voi aloittaa kun lapsi istuu itse, laittaa ennen ja jälkeen ruokailun. Jotkut ovat päiväkuivia jo vuoden iässä”, kannustaa yksi.

”Olen vahvasti eri mieltä. Ihan oikeasti harva 10 kk pottailee sujuvasti. Eli tässä iässä pottailu yleensä vaatii vanhemmilta aika paljon työtä ja viitseliäisyyttä. -- Viimeisilläni raskaana tai vastasyntyneen äitinä vaihtaisin ehkä kumminkin mieluummin kahden lapsen vaipat”, kirjoittaa toinen.

4. Ota rennosti, älä niuhota

Kas, suursiivouksiin ei kannusta kukaan. Äitien viesti on, että tärkeimmät hommat hoidetaan, muuten saa mennä siitä, missä aita on matalin.

”Hyvin sujuu, kunhan asennoituminen on kohdallaan, lähtee siitä että pari seuraavaa vuotta on lasten aikaa ja sitten on taas aikaa omalle elämälle. Ei vaadi itseltään liikoja vaan ottaa rennosti. Kotihommat voi odottaa.”

”Onnittelut! Itselläni on kokemusta 1, 2 ja 3 vuoden ikäeroista. Näin jälkeenpäin ajateltuna 1 v ikäero on ollut paras. -- Positiivinen asenne ja rentous auttaa. Kannattaa unohtaa esikoisen omaan huoneeseen ja potalle opettamiset. -- Mielestäni suurin virhe tapahtuu siinä, kun äiti alkaa vauvan synnyttyä pitämään isompaa sisarusta isona.”

”No, en mä jaksakaan olla ’aktiivinen vanhempi’, jos on univelkaa. Huomiota voin kyllä antaa, makaan vaikka sohvalla ihan lasten käytettävissä. Huomio on silloin lapsissa, ei esim. kotitöissä tai muussa puuhassa.”

”Älä katso suorittajaäideistä mallia ja väsy itse samalla. Nimimerkillä kokemusta on. Ole läsnä lapsellesi, älä vaadi liikaa itseltäsi ja lapseltasi. Ja kotityöt voi odottaa.”

5. Nauti arjesta, pian helpottaa

”Onnea vauvasta ja raskaudesta, ja nauti elämän pienistä hetkistä. Muutaman vuoden kuluttua teillä on helppoa.”

”Onhan tämä haastavaa välillä mutta silti niin ihanaa. Lapsista on jo nyt kasvaneet toisilleen niin tärkeät ja päivä päivältä alkavat enemmän leikkimään yhdessä. Päivän parhaita hetkiä on, kun lapset naurattavat toinen toistaan ja on niiiin hauskaa. En vaihtaisi mihinkään”, kirjoittaa äiti, jonka lapsilla on ikäeroa 11 kk.

”Oi onnea! Alkuun voi olla hieman rankkaa kahden vaippaikäisen kanssa -- sitten onkin helpompaa, kun lapsilla aina kaveri ja seuraa!”

”Pääasia, mistä kannattaa olla onnellinen on se, että kun kerran haluatte useamman kuin yksi lasta, niin toiveenne toteutuu. Onnea odotukseen!”

Sisältö jatkuu mainoksen alla