Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Miten pärjäävät samassa huushollissa hauva ja vauva? Lue asiantuntijan viisi vinkkiä.

Viisi vinkkiä koiralliselle vauvaperheelle:

1. Anna koiran osallistua perhe-elämään

Koiralla on hyvä olla omat tehtävät perheessä. Opeta se kantamaan tavaroita, siivoamaan, auttamaan vauvanhoidossa... Mitä enemmän se saa osallistua normaaliin perhe-elämään, sen tasapainoisempi ja onnellisempi se on. Kohtele vauvaa ja koiraa tasapuolisesti. Yhtä paljon ymmärrystä ja rakkautta kummallekin takaa perherauhan. Älä siis hylkää koiraa vauvan hoidon takia.

2. Järjestä koiralle oma rauhallinen nukkumapaikka

Koiran pitää saada nukkua syvää unta noin 16 tuntia vuorokaudessa. Riittävä lepo takaa jaksamisen muina aikoina.

3. Vauvankin pitää osata olla kauniisti koiran kanssa

Vauvalle on hyvä heti opettaa, ettei koiraa saa vetää turkista, työntää sormia silmiin tai töniä. Olemalla kauniisti koiran kanssa emme nostata sen stressitasoja ja silloin se kestää paljon paremmin erilaisia arjen tilanteita.

4. Vastuu koirasta on aina vanhemmilla

Vauvaa ja koiraa ei koskaan saa jättää valvomatta. Vaikka koira olisi kuinka sopeutuvainen ja kestäisi vauvan käsittelyä, niin rajansa koirallakin on. Useimmiten vauvojen puremistapauksissa on lapsi kaatunut nukkuvan koiran päälle. Koira on pohjimmiltaan petoeläin, joka elää vaistoillaan ja pelästyessään se puolustaa itseään.

5. Anna koiran olla koira

Koira tarvitsee koiralajille ominaista tekemistä - paljon purtavaa (raakoja luita, rustoja, lihaa, toiminnallisia leluja...), paljon haisteltavaa (uusia haistelupaikkoja, etsimisleikkejä, jälkiä...), kaivamista ja rauhallista yhdessä oloa perheen kanssa.

Asiantuntijana ongelmakoirakouluttaja Raili Halme, Rakkaat Haukut -osuuskunta.

Vauva 10/2008

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla.