Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Miten pärjäävät samassa huushollissa hauva ja vauva? Lue asiantuntijan viisi vinkkiä.

Viisi vinkkiä koiralliselle vauvaperheelle:

1. Anna koiran osallistua perhe-elämään

Koiralla on hyvä olla omat tehtävät perheessä. Opeta se kantamaan tavaroita, siivoamaan, auttamaan vauvanhoidossa... Mitä enemmän se saa osallistua normaaliin perhe-elämään, sen tasapainoisempi ja onnellisempi se on. Kohtele vauvaa ja koiraa tasapuolisesti. Yhtä paljon ymmärrystä ja rakkautta kummallekin takaa perherauhan. Älä siis hylkää koiraa vauvan hoidon takia.

2. Järjestä koiralle oma rauhallinen nukkumapaikka

Koiran pitää saada nukkua syvää unta noin 16 tuntia vuorokaudessa. Riittävä lepo takaa jaksamisen muina aikoina.

3. Vauvankin pitää osata olla kauniisti koiran kanssa

Vauvalle on hyvä heti opettaa, ettei koiraa saa vetää turkista, työntää sormia silmiin tai töniä. Olemalla kauniisti koiran kanssa emme nostata sen stressitasoja ja silloin se kestää paljon paremmin erilaisia arjen tilanteita.

4. Vastuu koirasta on aina vanhemmilla

Vauvaa ja koiraa ei koskaan saa jättää valvomatta. Vaikka koira olisi kuinka sopeutuvainen ja kestäisi vauvan käsittelyä, niin rajansa koirallakin on. Useimmiten vauvojen puremistapauksissa on lapsi kaatunut nukkuvan koiran päälle. Koira on pohjimmiltaan petoeläin, joka elää vaistoillaan ja pelästyessään se puolustaa itseään.

5. Anna koiran olla koira

Koira tarvitsee koiralajille ominaista tekemistä - paljon purtavaa (raakoja luita, rustoja, lihaa, toiminnallisia leluja...), paljon haisteltavaa (uusia haistelupaikkoja, etsimisleikkejä, jälkiä...), kaivamista ja rauhallista yhdessä oloa perheen kanssa.

Asiantuntijana ongelmakoirakouluttaja Raili Halme, Rakkaat Haukut -osuuskunta.

Vauva 10/2008

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla