Kuva: AleksandarNakic , istockphoto.com
Kuva: AleksandarNakic , istockphoto.com

Usein kuulee väitettävän: ”Eiväthän äidit ole yksin, heillä on perhe ympärillään.” Todellisuudessa joka kolmas äiti tuntee itsensä melko yksinäiseksi.

Yksinäinen äitiys on vauraan ja hyvinvoivan valtion ominaispiirre. Muualla äitiyttä jaetaan paljon enemmän. Suomessa äitiyteen liittyy myös pärjäämisen kulttuuri.

– Vanhemmuus on usein elämäntilanne, jossa tuentarve on valtava. Samaan aikaan tukea saattaa olla heikosti saatavilla, sanoo tutkija Anne Miettinen Väestötutkimuslaitokselta.

”Yksinäisyyteen ei oikein osata hakea apua”

Aikuisten terveys- ja hyvinvointikyselyssä (2015) noin kolmasosa kyselyyn vastanneista vanhemmista koki olevansa melko yksinäinen.

– Melko yksinäinen on sanapari, joka ei ole satunnaista yksinäisyyttä. Se tuntuu aika paljolta, sanoo Miettinen.

Erittäin yksinäisiä oli noin 6 prosenttia vastanneista. Vaikka luku ei ole iso, on se silti merkittävä osa äitejä, joilla on tunne, että he ovat kaiken aikaa yksin.

– Nykyvanhemmat ovat hyviä löytämään apua lapsen ongelmiin, mutta omiin elämän solmukohtiin kuten parisuhteeseen tai vaikka yksinäisyyteen ei oikein osata hakea apua, Miettinen pohtii.

Tutkija Anne Miettinen tarkasteli Tilastokeskuksen Ajankäyttötutkimusta, ja huomasi, että vanhempien sosiaalinen kanssakäyminen on laskenut vuosien varrella. Yhteydenpito ystäviin ja tuttaviin, tapaamiset ja osallistuminen mihin tahansa sosiaaliseen toimintaan on vähentynyt kymmeneksellä. 

Suhteet ovat luonnollisesti siirtyneet osittain verkkoon, mutta Miettinen ei usko verkon korvaavan fyysistä läsnäolon antamaa tukea.

– Äidit eivät halua tai uskalla jakaa todellisia tunteitaan, vaikka ympärillä olisi vertaisryhmä tai ystäviä. Pärjäämisen kulttuuri nostaa päätään ainakin Suomessa, Miettinen kertoo.

Ennen oli paremmin

Vielä 1970-luvulla tultiin vanhemmaksi keskimäärin 23-vuotiaana. Suurin osa 70-luvulla äideiksi tulleista oli keskenään suunnilleen samanikäisiä.

Nyt esikoisia saadaan pari-, kolme- ja nelikymppisinä. Ensimmäistään odottavia 20- ja 40-vuotiaita on yhtä paljon. Silloin voi olla vaikea löytää omaan elämäntilanteeseen sopivaa äitikaveria.

Lapset hankitaan nykyään myös hyvin lyhyellä aikavälillä, mikä lisää ruuhkavuosien paineita. Lyhyt ikäero sisarusten kesken on hyödyllistä naisen työhönpaluun kannalta, mutta aiheuttaa äidille myös hyvin raskaan ja kuorimittavan ajanjakson.

Väestötutkimuslaitoksen tutkija Anne Miettinen: äitien yksinäisyyden kokemus liittyy neljään teemaan

  1. Äiti on vastuussa yksin lapsesta, vaikka ei olisikaan yksinhuoltaja, kysymys on enemmänkin henkisestä vastuusta.
  2. Äidit kokevat usein toisen aikuisen kaipuuta.
  3. Tukea ja neuvoja tarvittaisiin nykyistä enemmän.
  4. Yksinäisyys voi liittyä myös puolison vetäytymiseen lapsen syntymän jälkeen.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lämpimänä pysymisen salaisuus on kerroksissa ja oikeissa materiaaleissa. Viisi nyrkkisääntöä helpottavat uloslähtöä.

1. Kerroksia sään mukaan

Touhuava taapero tuottaa liikkuessaan lämpöä, joten liikaakaan ei pitäisi päälle topata. Useat ohuet kerrokset lämmittävät paremmin kuin yksi paksu, sillä kerrosten väliin jää ilmaa. Kerroksia on myös tarvittaessa helppo riisua pois.

Ihoa vasten kannattaa pukea esimerkiksi merinovillaa, joka lämmittää ja siirtää kosteutta. Puuvilla taas on pakkasella ihoa vasten kylmä. Välikerrokseksi sopivat fleece, college ja villa, ja päällysvaatteet suojaavat tuulelta ja tuiskulta.

Puuvilla on pakkasella ihoa vasten kylmä.

2. Ei turhaa kasvunvaraa

Isoissa kengissä lapsen on kömpelö liikkua, ja liian isoilla rukkasilla on hankala tarttua leluihin, mikä vie ulkoilusta ilon ja liikkeen. Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti. Myöskään liian pieni vaate ei lämmitä, sillä alle ei mahdu lisäkerroksia.

3. Kunnon kengät

Hyvissä talvikengissä on paksu pohja ja vuori, ja niihin mahtuu tarvittaessa ohut villasukka. Tarpeeksi tilavassa kengässä myös ilma eristää lämpöä.

Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti.

4. Sukilla on väliä

Pienenkin lapsen jalka hikoilee, joten helposti kostuva puuvilla on pakkasella huono vaihtoehto.

Jalat pysyvät parhaiten lämpiminä sekoitemateriaalista, merinovillasta tai villasta valmistetuissa sukissa. Jarrusukkia ei kannata jättää jalkaan ulkoillessa, sillä sukka ei liu’u normaalisti kenkään ja varpaat jäävät kippuraan.

5. Päätä ei saa paleltaa

Pään kautta lämpöä poistuu tehokkaasti, ja lapsilla pään osuus kehosta on suhteellisesti suurempi kuin aikuisilla. Hattu on sopivan lämmin, jos lapsen niska on ulkoillessa lämmin. 

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta. Kypärähatun plussa on, että se pitää kasvot, kaulan ja niskan lämpimänä. Toppahattu taas on tarpeen kovimmilla pakkasilla.

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta.

Paljon liikkuvalle lapselle riittää ohuempi hattu kuin taaperolle, joka ei liiku paljoakaan. Jos lapsi ensin hikoilee tukkansa märäksi liian paksussa päähineessä, paikallaan ollessa kylmä tulee nopeasti.

+ pieni materiaalisanasto

  • Merinovilla – Kuidut ovat pidempiä ja ohuempia kuin normaalin villan. Merinovilla siirtää kosteutta iholta paremmin kuin keinokuidut eikä hengittävänä hiosta sisälläkään.
  • Silkkivilla – Yhdistelmä merinovillaa ja luonnonsilkkiä. Ohuesta ja hengittävästä silkkivillasta valmistetaan esimerkiksi mukavan tuntuisia aluskerrastoja.
  • Goretex – Ohut polytetrafluorieteenikalvo, jonka ansiosta vaate tai jalkine pitää vettä ja tuulta mutta hengittää. Goretex kestää kovaakin kulutusta.
  • Primaloft – Kevyt ja pehmeä keinokuitu, joka hylkii vettä ja pitää tuulta sekä haihduttaa kosteutta iholta. Käytetään esimerkiksi sukissa, kerrastoissa ja käsineissä.
  • Thinsulate – Materiaali, joka sitoo tehokkaasti ilmamolekyylejä kehon ja ulkoilman välille ja eristää näin lämpöä. Myös thinsulate kestää kosteutta ja hengittää. 

Nappaa talteen myös talvipukeutusmisopas joulukuun 2017 Vauva-lehdestä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos

Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West ja muusikko Kanye West saivat tyttärensä maanantaina sijaissynnyttäjän avulla. 

Kolmas Kardashian West -vauva on saapunut maailmaan. Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West, 37, kertoi onnellisen uutisen tiistai-iltana Twitterissä ja  Instagramissa, jonne hän postasi kuvan itsestään hashtagilla #momofthree, kolmen äiti. 

 

#momofthree

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

Instagramin stories -osiossa hän valotti tapahtumaa lisää, ja jakoi siellä pinkein ruusuin koristellun täytekakun sekä tekstin ”Kanye ja minä olemme onnellisia ilmoittaessamme terveen, kauniin tyttäremme syntymästä. Hän on täällä”. Täytekakku oli isoäiti Kris Jennerin lahja uuden lapsenlapsen vanhemmille. 

Kim Kardashianin ja muusikko Kanye Westin, 40, haaveet kolmannesta lapsesta olivat kariutua Kimin terveysongelmiin, joiden vuoksi uusi raskaus olisi voinut olla hänelle hengenvaarallinen. Lopulta unelma toteutui sijaissynnyttäjän avulla. Onnellinen äiti kiitti häntä vuolaasti somessa: 

–  Olemme suunnattoman kiitollisia sijaissynnyttäjällemme, joka antoi meille suurimman mahdollisen lahjan. Huippuhoidosta kiitämme ihania lääkäreitä ja hoitajia, Kim kirjoitti. 

Kardashian Westin kotona uutta pikkusiskoa ihmettelevät isosisko North, 4, sekä isoveli Saint, 2.   

 

Happy Holidays

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.