Kuulun niihin ihmisiin, joilla on aina ja olosuhteista riippumatta pömppömaha, Tuulianna Tola kirjoittaa.

Viime kesänä olin raskaana ja sain rauhassa löllyä bikineissäni rannalla. Jos pidän tänä kesänä vauvan koko ajan lähelläni, saatan onnistua löllymisessä vielä tovin sillä varjolla, että kaikki ymmärtävät minun synnyttäneen vasta jokin aika sitten. Tarkoitan siis vatsani kanssa löllymistä.

Kuulun niihin ihmisiin, joilla on aina ja olosuhteista riippumatta pömppömaha. Omasta mielestäni se ei näytä raskausmahalta, sillä oltuani kolme kertaa raskaana tiedän kyllä, miltä näytän ollessani pieniin päin. Mutta niin monta kymmentä kertaa minua on raskaudesta onniteltu tai siitä udeltu, että uskottava se on – näytän krooniselta odottajalta. Olen saanut kommentteja naapureilta, koulukavereilta ja työtovereilta. Ja äitini kavereilta, kavereiden äideiltä ja äitikavereilta.

Joskus myös ihan tuiki tuntemattomilta, kuten eräänä kesäisenä päivänä itäsuomalaisessa ravintolassa. Olin livahtanut isäni ikäisen lankomieheni kanssa nauttimaan rauhoittavat drinkit jo monta päivää jatkuneiden sukukarkeloiden lomassa. Keskustelimme rauhassa elämänmenosta, kun pöytämme viereen tupsahti paikallinen herrasmies ja totesi seuralaiselleni: ”Vaimos on kauniisti raskaana.”

Kipakka kiljaisu oli jo purkautumassa suustani, mutten ehtinyt sivaltaa millään kommentilla, sillä lankomieheni – humoristi Jumalan armosta – otti onnittelut vastaan hymyillen ja todeten olevansa samaa mieltä. Siinä sitten seurasin sivusta verrattain hämmentyneessä mielentilassa keskustelua yhteisestä, onnellisesta odotuksestamme.

Enimmäkseen minuakin kuitenkin nauratti. Kun tuntematon huolestuneena katsoi (sen kesän ainoata!) drinkkiäni ja käski pitämään itsestäni huolta, olin jo täysillä leikissä mukana. Lupasin pyhästi huolehtia niin itsestäni kuin vauvastanikin.

Seuraavalla viikolla liityin kuntoklubin jäseneksi. Mutta se ei tälläkään kertaa poistanut masuani, joka pullistelee jo pelkästään siitä, että elän ja hengitän – saati sitten siitä, että syön jotakin.

Aina raskauskommentit eivät tunnu kuitenkaan niin huvittavilta kuin taannoisella ravintolareissulla. Erityisen ikävältä kommentointi on tuntunut silloin, kun itsellä on ollut suuri toive lapsesta, mutta sinnikkäästä yrittämisestä huolimatta mitään ei ole tapahtunut vuosiin.

Yleisesti toisten ihmisten vartaloiden kommentointia ei pidetä soveliaana, mutta raskausuteluiden kohdalla tämä itsestäänselvyys unohtuu monelta. Jos mahassa ei ole vauvaa, tuntuu vatsanseudun kommentointi vain verhotulta ”olet lihonut” -huomatukselta. Tiedän toki, että valtaosa möläyttelijöistä on onnitteluineen liikkeellä vilpittömällä mielellä, mutta tässäkin tapauksessa haluaisin toistaa suosikkielämänohjeeni: älä oleta.

Koska minulla nyt on mahdollisuus käyttää julkista sanaa, pyydän sinua painamaan seuraavan mieleesi ja näyttämään tekstiä tarvittaessa myös naapurillesi: Älä mene koskaan kommentoimaan naisen oletettua raskautta, ellei nainen todellakin ole niin viimeisillään, ettei asiasta voi erehtyä. Eikä siinäkään vaiheessa oikeastaan ole viisasta kommentoida mitään. Henkilö kyllä itsekin todella tietää olevansa raskaana, eikä halua kuulla ainuttakaan ”koskas ajattelit poksahtaa?” -kommenttia.

Mölyt on paras pitää mahassa, oli maha sitten pyykkilauta, raskausvatsa tai pömppö.

Tuulianna Tola on juontaja ja toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat lapset vuosimallia –01, –08 ja –14. Tuulianna rakastaa järjestystä, mutta välttelee rutiineja.

Vauva 7/2014

Lue lisää kolumneja

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Helppoa kuin mikä: sekoita ainekset ja jätä yöksi värjäytymään.

Pääsiäismunien värjäämiseen tarvitset väriaineen lisäksi suolaa ja etikkaa, jotka auttavat väriä kiinnittymään kananmunankuoren pintaan.  

Tee näin:

Keitä kananmunat ensin koviksi. Voit myös laittaa raa'an kananmunan kiehumaan samaan aikaan värjäysaineen kanssa, mutta silloin väri jää haaleammaksi. Syvän tuloksen saat, kun jätät kananmunat värjäytymään yöksi jääkaappiin.

Voit käyttää värjäyskippoina vaikkapa juomalaseja. Kaada nestettä päälle sen verran, että muna peittyy kokonaan.

Vihreä – käytä pinaattia

 • 1 dl pakastepinaattia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää pinaatti ja suola. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Siivilöi ja anna jäähtyä. Lisää etikka ja kaada kippoon kananmunan päälle. 

Ruskea onnistuu kahvilla

 • 3 rkl kahvinporoja tai pikakahvia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kahvi. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle ja jätä värjäytymään.  

Keltainen lähtee kurkumasta

 • 3 rkl kurkumaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kurkuma. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle.

Punainen – pelkkä punajuuriliemi riittää

 • 2 dl etikkapunajuuren lientä
 • Kaada liemi lasiin kananmunan päälle. Anna värjäytyä. 

Sininen syntyy mustikoista

 • 3 dl mustikoita
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää mustikat ja suola. Anna kiehua 10 minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada astiaan kananmunan päälle ja anna värjäytyä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.