Onko välinpitämätön äiti hirviö vai masentunut? Väsynyt isä kertoo tarinansa, keskustelijat kommentoivat.

– Vaimoni on huono äiti. Jotain aivan järkyttävää. Ainoa syy, miksen ole vielä ottanut eroa on se, että pelkään huoltajuuden menevän suoraan tuolle pikku narsistille, nimetön isä kirjoitti Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstalle äitienpäivän iltana 10. toukokuuta.

Miehen mukaan äiti ei pahoinpitele lapsiaan ruumiillisesti, mutta laiminlyö heitä henkisesti.

– Hän ei huomioi lapsia. Kun lapsi haluaa syliin, äiti työntää hänet hellästi pois. Kun lapsi haluaa lukea kirjaa, äiti vastaa, ettei ehdi. Kun lapsi haluaa pihalle keinumaan, äiti kehottaa katsomaan telkkaria.

Tästä syystä lapset pyytävät harvoin äidiltä mitään. Se on vaimon mielestä hyvä juttu, mies toteaa.

Hän itse nauttii lasten kanssa touhuamisesta.

– Puhun lapsilleni ja otan heitä syliin. Leikin ja käyn heidän kanssaan ihmisten ilmoilla. Kokkaan heille syömäkelpoista ruokaa, joka on terveellistä. Ihan vaan rakastan heitä enemmän kuin mitään muuta. Edellä mainitut asiat eivät pidä paikkaansa vaimon kohdalla.

Lähipiiri tietää muttei puutu

Mies kertoo, että ulkopuolisten silmissä vaimon käytös voi vaikuttaa aivan normaalilta. Lapset taas ovat niin pieniä, etteivät osaa ilmaista asiasta mielipidettään.

– Toki lähipiiri tietää, miten asia on. En kuitenkaan usko, että vaimoni lähisuku suostuu kääntymään häntä vastaan.

Vaimo ei halua puhua käytöksestään ja suuttuu neuvoista. Hän saattaa pyydellä toimintaansa anteeksi, mutta palaa vanhoihin tapoihinsa hetken päästä.

Mies arvelee, että vaimo kuvitteli lasten kasvatuksen helpommaksi kuin mitä se on.

 – Hän ei ole ikinä kestänyt lasten huomiontarvetta. Vaimo sanoo itsekin, ettei hän taida olla äitimateriaalia.

Hirviöäiti vai masentunut?

Miehen tarinaa kommentoitiin Aihe vapaalla vilkkaasti. Osa piti naista sopimattomana äidiksi, osa masentuneena.

– Hirviöäiti! Ei ansaitsisi lapsia, vaan eipä enää ole vaihtoehtoja kuin ottaa täysi vastuu äitiydestään.

– Vaimosi ei kuulosta huonolta äidiltä vaan masentuneelta. Tilanne korjaantuu, kun hän saa apua.

Tästä kaikki olivat yhtä mieltä: isän pitää pian puuttua tilanteeseen lasten edun nimissä.

– Ymmärrättekö te miehet, että lapsillenne tulee noista elinikäisiä traumoja, jos ette pysty puolustamaan lapsianne? Älkää sulkeko silmiänne.

– Kuulostaa samalta kuin minun lapsuudenkodissani. Kuolisin mieluummin, kuin palaisin alle viikoksikaan lapsuudenkotiin katselemaan narsistiäidin käytöstä. Onneksi oli isä, joka välitti, kunnes hän ei saanut olla enää lasten kanssa.

”Maidot lentävät naamalle, jos homma ei toimi”

Miehelle löytyi monta kohtalotoveria, jotka avautuivat omista kotioloistaan.

– Äitiys ei sovi vaimolleni lainkaan. Rauhallinen keskustelu voi hetkessä ajautua siihen, että hän heittää maidot kymmenenvuotiaan naamalle, kun tämä ei osaa laskea matikkaa.

Hän ei usko rangaistuksiin, mutta voi mitään sanomatta jättää lapset kauppaan ja marssia itse ulos.

– Olin jo tavatessamme sitä mieltä, ettei vaimoni ole äitityyppiä. Myöhemmin hän alkoi haluta lasta. Olin kauhuissani: tuosta lyhytpinnaisesta, häijystä, itsekeskeisestä naisestako äiti? En tiedä, millainen aikuinen 12-vuotiaasta pojastamme kasvaa.

”Tämä äiti kelpaisi isäksi”

Moni keskustelija oli sitä mieltä, että esimerkkiäidin käytös olisi aivan normaalia – jos hän olisi isä. Yleensähän äiti on se, joka huomioi lapsia, kun isä ei ehdi tai häntä ei kiinnosta, keskustelijat kommentoivat.

Isiä ei jätetä tämän vuoksi, koska he ovat muuten ”ihan hyviä ihmisiä” eli eivät lyö ja juo.

– Naiselle ja äidille juomattomuus ja lyömättömyys eivät riitä, vaan hänen pitäisi jaksaa venyä joka suuntaan. Tämä kyseinen vaimo olisi varmaan ihan hyvä isä, mutta äitinä se ei riitä. Naisten on oltava superäitejä, että he kelpaavat.

Keskustelijat toivoivat, että miehet puhuisivat huonosta äitiydestä enemmän ääneen. Tästä hyötyisivät kaikki, myös naiset.

 – Olisi jo aika saada naisillekin realistista käsitystä huonosta äitiydestä, sillä naisethan eivät siitä itse juuri puhu. Moni lapseton kuvittelee, että äidinrakkaus tulee jostain kaikille. Ei pidä paikkaansa, vaikka muut naiset esittävät asian niin.

Lue koko keskustelu

Lue lisää

Äitiyslomalla yksinäinen: "En kuulunut kenenkään kerhoon"

Rikkonaisia päiviä, sumuisia öitä – miten kestän vauvavuoden väsymyksen?

Esikoisen syntymä vei yöunet: "Valvoin vuosia vauvan jälkeen" 

Vierailija

Väsynyt isä avautuu: ”Vaimoni on todella huono äiti”

Itselläni oli aikoinaan sama tilanne. Avioliiton kaksi viimeistä vuotta oli kammottavia. Tuolloin pieni tyttäreni oli jatkuvasti äitinsä hampaissa eikä tytön äiti tehnyt lapsen kanssa juurikaan mitään. Itse touhusin tytön kanssa aina jotain ja se on edelleen mielessäni yhtenä elämäni parhaimmista hetkistä. Muistan sellaisenkin tilanteen kun tyttö yritti äitinsä syliin ja halusi äidin leikkimään, tytön äiti sanoi kylmästi että äidit ei ole leikkimistä varten. avioliiton kaksi viimeistä vuotta...
Lue kommentti
Vierailija

Väsynyt isä avautuu: ”Vaimoni on todella huono äiti”

"Lähipiiri toki tietää miten asia on. En kuitenkaan usko, että vaimoni lähisuku suostu kääntymään häntä vastaan." Ööh.., siis eikö tuo on hiukan outo asenne? Mies siis haluaa että vaimon lähipiiri kääntyy vaimoa vastaan? Ymmärrän, että väsymyksessä voi tulla kaikenlaisia ajatuksia, mutta tuo on minusta hiukan outo asenne, eikö mieluimmin kannattaisi yrittää hakea parisuhdeterapiaa, vaikka sitten yksin, jos ei puoliso suostu.
Lue kommentti
Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Kuva: Satu Kemppainen.

Miksi taaperoimetys aiheuttaa hämmennystä ja hävettää?

Olen imettänyt kolmesti. Kaikki kolme lasta ovat saaneet maitoa myös muualta kuin rinnoistani. En suunnitellut imetysteni pituutta tai tapaa. Jokaisen lapsen imetyksestä olen oppinut jotakin.

Ensimmäisen lapsen kanssa, voi taivas, yli kymmenen vuotta sitten, imetys oli kamalaa. Suihkin suihkutisseillä maitoa kahvilassa vieraisiin pöytiin. Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Rinnat paisuivat liiasta pumppauksesta äärirajoille. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken. Myönnän, että sulkeuduin vauva-aikana kotiin, koska en halunnut yleisöä maitosodalleni. Sota kesti lähes vuoden, ja olin onnellinen, kun se loppui.

Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken.

Toisen lapsen kanssa osasin laittaa tissini kuriin ajoissa. Kun imetys ei ollut jatkuvaa taistelua, se todella oli käsittämättömän vaivatonta. Yhtäkkiä imettäminen puistonpenkillä, appiukon vieressä tai vaikka lätkämatsissa tuntui helpolta. Silti imetin tätä lasta lyhyemmän ajan kuin esikoista, vain kahdeksan kuukautta, koska lapsi itse halusi niin. Ja minäkin halusin.

Kolmas lapseni ryömi heti synnytyksen jälkeen rinnalleni. Hän rakasti olla rinnalla, ja minä rakastin vain katsella häntä. Yhtäkkiä minulla ei ollut kiire minnekään. En huomannut mitään rasittavia tiheän imun kausia, vaan antauduin imetykselle. Olin valmis tasaamaan hengitykseni, rentoutumaan. Kuin huomaamatta lapseni täytti vuoden, ja hups, olinkin taaperoimettäjä.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Olenko se todella minä?

En ollut koskaan ajatellut imetyksen maksimipituutta, mutta en nähnyt itseäni taaperoimettäjänä. Lapsi oli täyttänyt maagisen yhden vuoden, ja yhtäkkiä leppoisa imetyshetki vaihtui salakähmäiseen pälyilyyn. Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Rajoittaako tämä vapauttani? Miksi en osaa lopettaa?

Kun joku kysyi, että imetinkö vielä, vastasin kaarrellen, että juu, mutta lopettelemassa ollaan, on tuo lapsi vain vähän tissin perään. Oikeasti me molemmat olimme tissin perään. Olimme koukussa hetkeen, jossa saatoimme unohtaa päiväkodin, työt ja vanhempien sisarusten käninän, ja vain tuijottaa toisiamme, olla lähellä. Toki poika saattoi olla koukussa itse tuotteeseenkin.

Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Miksi en osaa lopettaa?

Minusta oli tullut kaappi-imettäjä. Niin syvään minussa oli kirjoitettu, että taaperoimetys on jotenkin outoa. Tunnen edelleen sitä kohtaan ristiriitaa. Mikä saa minut ajattelemaan niin? THL:n imetyssuositus on vuosi ja WHO:n kaksi vuotta. Kukaan ei kauhistellut tai pilkannut, vaikka imetin taaperoa.

Jokaisella meillä on omanlaisensa äiti-identiteetti. Lapsen kasvatus ja siihen liittyvät valinnat ovat jatkuvaa identiteetin vahvistamista. Taaperoimetys ei kuulunut minun identiteettihorisonttiini, ja oli siksi kipukohta.

Tiedän, etten ole ainoa kaapissa imettänyt. Tiedän äitejä, jotka kipuilevat pitkäksi venyneen imetyksen kanssa kuukausia, koska omat ja ulkopuolen odotukset ovat ristiriidassa. Ja sitten tiedän äitejä, jotka pystypäin imettävät tai ovat imettämättä juuri niin kauan tai vähän aikaa kuin itseä ja lasta huvittaa. Te olette esikuviani!

Mutta meille epävarmoille äideille sanoisin: Imetystaipaleesi pituus on sinun oma, yksityinen asiasi. Siinä ei ole mitään hävettävää.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Malli ja tosi-tv-tähti Kourtney Kardashianin tyttären Penelopen vaatekaapista löytyy niin nahkahousua kuin pikkumustaa. Käytännöllistä tai ei! Kuva: wenn.com

Tyttöjen vanhemmat ottavat aikuisten katumuotia jäljittelevät lastenvaatteet innokkaammin vastaan kuin poikien. 

Pitääkö suomalaisen miehen pukeutua kehdosta hautaan harmaaseen, mustaan ja tummansiniseen?

Tätä ihmettelee 4-kuukautisen poikavauvan äiti Vauva-lehden tuoreessa verkkokyselyssä. Itse hän haluaisi pukea lapsensa sukupuolineutraalisti vauva-aikana.

Vauva kertoi viime viikolla, että unisex- ja retrovaatteet ovat jäämässä vauvamuodissa ”pikkuaikuis-tyylin” jalkoihin. Lastenvaatemallistot jäljittelevät yhä enemmän aikuisten katumuotia, ja värit ja kuosit ovat varsin hillittyjä.

Vauva-lehden viimeviikkoisen verkkokyselyn perusteella pienten lasten vanhemmat ottavat värimaailman muuttumisen avosylin vastaan. 65 prosenttia vastaajista pitää hillityistä väreistä ja murretuista sävyistä ja haluaa niitä lastensa ylle. Vastaajien mielestä poikien vaatteiden värimaailma ei kuitenkaan ole uudistunut yhtä monipuolisesti kuin tyttöjen. 

"Miksi vauvat pitäisi pukea retromöykyiksi tai täysin eri tyylillä kuin itse pukeutuu?"

Jaottelu tyttö- ja poikaväreihin saisi jo loppua

Poikien vanhemmat ovat tyttöjen vanhempia tyytymättömiä lastenvaatetarjontaan.

Poikien vaatteiden väriskaalan suppeus ärsyttää! Pehmeistä väreissä voisi olla keltaista ja punaista, mutta tarjonta on usein sinistä ja ruskeaa.

Ketjuliikkeissä huomaa helposti, että tyttöjen versiossa on käytetty enemmän mielikuvitusta. Poikien vaatteista tulee välillä fiilis, etteikö muuta keksitty kuin se sama auto taas siihen. Tai muu piirroshahmo.

Kuosit on aina jotain karhuja yms., kun taas tytöillä on vastaavasti kukkia.

Vauvan kyselyn perusteella vauva on jopa vaikea pukea korostamatta sukupuolta.

Inhoan sukupuolittuneisuutta ja sitä, että tytöille on pelkkää pinkkiä ja hörhelöitä ja pojille sinistä avaruusolioiden kuvilla.

Eniten ärsyttää ihmiset, jotka puhuvat tyttö-ja poikaväreistä. Yritä siinä sitten opettaa lapselle, että ei ole olemassa tyttöjen ja poikien värejä.

Tyttöjen vaatetarjonta taas saa kiitosta etenkin siitä, että ärhäkkä pinkki on saanut rinnalleen esimerkiksi korallin ja persikan sävyjä.

Pastellisävyt ovat tulleet myös käytännöllisiin vaatteisiin. Kestävien ulkovaatteiden tai collegevaatteiden ei tarvitse enää olla räikeän värisiä, pelkkää pinkkiä tai lapsellisia.

Minne katosivat potkuhousut?

Melkein puolet, 44 prosenttia, Vauva-lehden kyselyyn vastanneista ei pukisi lastaan miniaikuiseksi.

Minikokoomuslaiseksi tai amerikkalaiseksi räppäriksi pukeminen ärsyttää.

"Olen varmaan viimeinen dinosaurus, joka yhä pukee vauvansa käteviin potkuhousuihin."

Haluan nimenomaan, että lapsi saa näyttää lapselta. Se tarkoittaa iloisia värejä ja lapsekkaita kuoseja. Olen varmaan viimeinen dinosaurus, joka yhä pukee vauvansa käteviin potkuhousuihin (niitähän ei enää edes myydä kaupoissa). Potkuhousuissa masua ei purista, nilkkoja ei purista, "sukat" pysyy jalassa ja kaikki on kätevästi samassa paketissa.

Typerän näköistä ja antaa vanhemmasta sellaisen kuvan että lapsi on vain asuste.

Ärsyttää nykymuodissa liian aikuismainen tai raskas tyyli. Epämukavat joustamattomat ja epäkäytännölliset vaatteet, kuten farkut ja takit.

Lapsen kuuluu näyttää lapselta eikä muistuttaa millään tavalla aikuista, aikuinen kerkeää olemaan sitten joskus myöhemminkin.

"En koe pukevani lapsiani miniaikuisiksi."

Vain harva myöntää jäävänsä kaipaamaan varsinaista retroa. Värejä moititaan liian kirkkaiksi, ja ruskeaa on liikaa. Toki retrollakin on yhä kannattajansa.

Retrokuosit tuovat hyvää mieltä ja tietyllä tapaa turvallisuuden tunnetta.

Lapset pitävät kirkkaista väreistä ja kuvioista leluissa, niin mikseivät vaatteissakin. Kuvioistakin saa hauskoja tarinoita vaatteita puettaessa.

Kaikissa vaatteissa ei mennä leikkipuistoon

Kolmannes Vauvan verkkokyselyn vastaajista pukee lapsensa aikuismaisiin vaatteisiin hyvillä mielin. Heistä on vain luonnollista, että lasten muoti seuraa aikaa. Katutyylissä korostuvat kauneus ja käytännöllisyys.

Ainahan lasten vaatetus on ottanut vaikutteita ympäröivästä. Pian 12-vuotiaan esikoiseni ollessa vauva oli ihan samoin aikuisten muotia seuraava lastenvaatetyyli, näkeehän sen jo valokuvista. Farkut olivat leveämmät, nyt ovat kelvanneet vuosia vain kapeat, niin tytölle kuin äidille.

En koe pukevani lapsiani miniaikuisiksi. Tykkään pukea heidät kauniisti mutta en mielestäni tingi myöskään käytännöllisyydestä. Toki lapsilla on ne ”kaupunkivaatteet”, mutta ei ne päällä ole tarkoituskaan mennä leikkipuistoon möyrimään, vaan ne ovat nimensä mukaisesti sitä siistimpää käyttöä varten.

Miksi vauvat pitäisi pukea retromöykyiksi tai täysin eri tyylillä kuin itse pukeutuu?

"Ainahan lasten vaatetus on ottanut vaikutteita ympäröivästä."

Aikuisten muodin jäljittelyä pidetään kivana ideana, kunhan vaatteet eivät leikki-iässäkään ole liian paljastavia tai epämukavia.

Esimerkiksi napapaidat, korkokengät ja epämukavat vaatteet eivät missään nimessä kuulu lasten päälle.

 

Kursivoidut sitaatit ovat otteita Vauvan verkkokyselystä. Kyselyyn vastasi 55 henkilöä.

Lue juttu vauvanvaatemuodin murroksesta lokakuun Vauva-lehdestä!

Vierailija

Vauvamuotikysely: ”Minikokoomuslaiseksi tai amerikkalaiseksi räppäriksi pukeminen ärsyttää”

Minusta on jokaisen oma asia millä tyylillä pukee lapsensa. Aika pian kuitenkin tulee se aika, että lapsi haluaa itsekin vaikuttaa eikä sitten vanhempi voi enää päättää pukeutumisesta yksin. Kuinka monella vanhemmalla edes on aikaa paneutua lapsensa vaatteisiin niin paljon, että ehtisi muodostaa lapselle jonkun harkitun tyylin? Minua ihmetyttää ainoastaan ne vanhemmat, jotka kulkevat itse viimeisen päälle kalliissa vaatteissa, mutta lapsilla on liian pientä, nuhjuista ja jopa rikkinäistä...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.