Onko välinpitämätön äiti hirviö vai masentunut? Väsynyt isä kertoo tarinansa, keskustelijat kommentoivat.

– Vaimoni on huono äiti. Jotain aivan järkyttävää. Ainoa syy, miksen ole vielä ottanut eroa on se, että pelkään huoltajuuden menevän suoraan tuolle pikku narsistille, nimetön isä kirjoitti Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstalle äitienpäivän iltana 10. toukokuuta.

Miehen mukaan äiti ei pahoinpitele lapsiaan ruumiillisesti, mutta laiminlyö heitä henkisesti.

– Hän ei huomioi lapsia. Kun lapsi haluaa syliin, äiti työntää hänet hellästi pois. Kun lapsi haluaa lukea kirjaa, äiti vastaa, ettei ehdi. Kun lapsi haluaa pihalle keinumaan, äiti kehottaa katsomaan telkkaria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tästä syystä lapset pyytävät harvoin äidiltä mitään. Se on vaimon mielestä hyvä juttu, mies toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän itse nauttii lasten kanssa touhuamisesta.

– Puhun lapsilleni ja otan heitä syliin. Leikin ja käyn heidän kanssaan ihmisten ilmoilla. Kokkaan heille syömäkelpoista ruokaa, joka on terveellistä. Ihan vaan rakastan heitä enemmän kuin mitään muuta. Edellä mainitut asiat eivät pidä paikkaansa vaimon kohdalla.

Lähipiiri tietää muttei puutu

Mies kertoo, että ulkopuolisten silmissä vaimon käytös voi vaikuttaa aivan normaalilta. Lapset taas ovat niin pieniä, etteivät osaa ilmaista asiasta mielipidettään.

– Toki lähipiiri tietää, miten asia on. En kuitenkaan usko, että vaimoni lähisuku suostuu kääntymään häntä vastaan.

Vaimo ei halua puhua käytöksestään ja suuttuu neuvoista. Hän saattaa pyydellä toimintaansa anteeksi, mutta palaa vanhoihin tapoihinsa hetken päästä.

Mies arvelee, että vaimo kuvitteli lasten kasvatuksen helpommaksi kuin mitä se on.

 – Hän ei ole ikinä kestänyt lasten huomiontarvetta. Vaimo sanoo itsekin, ettei hän taida olla äitimateriaalia.

Hirviöäiti vai masentunut?

Miehen tarinaa kommentoitiin Aihe vapaalla vilkkaasti. Osa piti naista sopimattomana äidiksi, osa masentuneena.

– Hirviöäiti! Ei ansaitsisi lapsia, vaan eipä enää ole vaihtoehtoja kuin ottaa täysi vastuu äitiydestään.

– Vaimosi ei kuulosta huonolta äidiltä vaan masentuneelta. Tilanne korjaantuu, kun hän saa apua.

Tästä kaikki olivat yhtä mieltä: isän pitää pian puuttua tilanteeseen lasten edun nimissä.

– Ymmärrättekö te miehet, että lapsillenne tulee noista elinikäisiä traumoja, jos ette pysty puolustamaan lapsianne? Älkää sulkeko silmiänne.

– Kuulostaa samalta kuin minun lapsuudenkodissani. Kuolisin mieluummin, kuin palaisin alle viikoksikaan lapsuudenkotiin katselemaan narsistiäidin käytöstä. Onneksi oli isä, joka välitti, kunnes hän ei saanut olla enää lasten kanssa.

”Maidot lentävät naamalle, jos homma ei toimi”

Miehelle löytyi monta kohtalotoveria, jotka avautuivat omista kotioloistaan.

– Äitiys ei sovi vaimolleni lainkaan. Rauhallinen keskustelu voi hetkessä ajautua siihen, että hän heittää maidot kymmenenvuotiaan naamalle, kun tämä ei osaa laskea matikkaa.

Hän ei usko rangaistuksiin, mutta voi mitään sanomatta jättää lapset kauppaan ja marssia itse ulos.

– Olin jo tavatessamme sitä mieltä, ettei vaimoni ole äitityyppiä. Myöhemmin hän alkoi haluta lasta. Olin kauhuissani: tuosta lyhytpinnaisesta, häijystä, itsekeskeisestä naisestako äiti? En tiedä, millainen aikuinen 12-vuotiaasta pojastamme kasvaa.

”Tämä äiti kelpaisi isäksi”

Moni keskustelija oli sitä mieltä, että esimerkkiäidin käytös olisi aivan normaalia – jos hän olisi isä. Yleensähän äiti on se, joka huomioi lapsia, kun isä ei ehdi tai häntä ei kiinnosta, keskustelijat kommentoivat.

Isiä ei jätetä tämän vuoksi, koska he ovat muuten ”ihan hyviä ihmisiä” eli eivät lyö ja juo.

– Naiselle ja äidille juomattomuus ja lyömättömyys eivät riitä, vaan hänen pitäisi jaksaa venyä joka suuntaan. Tämä kyseinen vaimo olisi varmaan ihan hyvä isä, mutta äitinä se ei riitä. Naisten on oltava superäitejä, että he kelpaavat.

Keskustelijat toivoivat, että miehet puhuisivat huonosta äitiydestä enemmän ääneen. Tästä hyötyisivät kaikki, myös naiset.

 – Olisi jo aika saada naisillekin realistista käsitystä huonosta äitiydestä, sillä naisethan eivät siitä itse juuri puhu. Moni lapseton kuvittelee, että äidinrakkaus tulee jostain kaikille. Ei pidä paikkaansa, vaikka muut naiset esittävät asian niin.

Lue koko keskustelu

Lue lisää

Äitiyslomalla yksinäinen: "En kuulunut kenenkään kerhoon"

Rikkonaisia päiviä, sumuisia öitä – miten kestän vauvavuoden väsymyksen?

Esikoisen syntymä vei yöunet: "Valvoin vuosia vauvan jälkeen" 

Itselläni oli aikoinaan sama tilanne. Avioliiton kaksi viimeistä vuotta oli kammottavia. Tuolloin pieni tyttäreni oli jatkuvasti äitinsä hampaissa eikä tytön äiti tehnyt lapsen kanssa juurikaan mitään. Itse touhusin tytön kanssa aina jotain ja se on edelleen mielessäni yhtenä elämäni parhaimmista hetkistä. Muistan sellaisenkin tilanteen kun tyttö yritti äitinsä syliin ja halusi äidin leikkimään, tytön äiti sanoi kylmästi että äidit ei ole leikkimistä varten.

avioliiton kaksi viimeistä vuotta oli minun osalta väkisin liitossa olemista, kunnes päätin ottaa eron. Tuostahan sitten riemu repesi, tytön äiti aloitti säännöllisen lähes kolme vuotta kestäneen terrorin, yrittäen koko ajan tuhota minun ja tyttäreni tapaamiset. Voin sanoa että tytön äiti käytti kaikki mahdolliset keinot tuhotakseen minut ja saadakseen tahtonsa läpi. Siihen pyöritykseen joutuivat äitini, minun kaverit ja myös työkaverini. 

Eron jälkeen tyttäreni oli lähes kolme vuotta 80% minun luona kun tyttö ei halunnut olla äitinsä luona, minulle asia oli ok, sillä tulin tyttären kanssa hyvin toimeen ja haluan tytölle terveen ja tasapainoisen kasvatuksen.

Parin vuoden kuluttua erosta exä löysi uuden kumppanin ja huokaisin helpotuksesta. Ajattelin että nyt hänellä on muuta ajateltavaa, mutta kappas vain, terrori vaan jatkui. Näitä asioita oli tietysti ratkottu myös sosiaalivirkailijoiden toimesta mutta turhaan, he ei voineet terrorisoinnille mitään. Lopulta sosiaalivirkailijat hankkivat tytön äidille apua yksityisestä terapiasta ja terrori loppui siihen. En tiedä mitä ne exälle siellä teki, mutta terrori loppui kuin seinään. 

Mutta joo, ero kannattaa ottaa jos tilanne on tuon kaltainen. Nyt jälkikäteen kun ajattelen, niin minun olisi pitänyt erota jo ainakin pari vuotta aiemmin, ihan turhaan odotin tilanteen muuttuvan paremmaksi, kaikki keinot oli jo käytetty. Olenkin ystävilleni sanonut että jos en olisi tuolloin eronnut, tulevaisuuteni olisi ollut hullujenhuone tai hauta.

Jos päätät erota, niin pidä omista oikeuksistasi tiukasti kiinni. Keskustele kaikki asiat tekstareilla tai sähköpostitse, silloin sinulla on todisteita, säästä myös omat viestisi. Älä puhu riitaisesta erosta lastesi kuullen, ero pitää terhdä lapsille mahdollisimman helpoksi.

Ja varoituksen sana, älä odota eropäätöstäsi liian pitkään, sillä tavoin romutat vaan itsesi. Erosta olen tyytyväinen mutta kaksi viimeistä vuotta avioliitossa ja sen jälkeiset kolme vuotta terroria jätti minuun pysyvät jäljet.

"Lähipiiri toki tietää miten asia on. En kuitenkaan usko, että vaimoni lähisuku suostu kääntymään häntä vastaan."

Ööh.., siis eikö tuo on hiukan outo asenne? Mies siis haluaa että vaimon lähipiiri kääntyy vaimoa vastaan? Ymmärrän, että väsymyksessä voi tulla kaikenlaisia ajatuksia, mutta tuo on minusta hiukan outo asenne, eikö mieluimmin kannattaisi yrittää hakea parisuhdeterapiaa, vaikka sitten yksin, jos ei puoliso suostu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla