Onko välinpitämätön äiti hirviö vai masentunut? Väsynyt isä kertoo tarinansa, keskustelijat kommentoivat.

– Vaimoni on huono äiti. Jotain aivan järkyttävää. Ainoa syy, miksen ole vielä ottanut eroa on se, että pelkään huoltajuuden menevän suoraan tuolle pikku narsistille, nimetön isä kirjoitti Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstalle äitienpäivän iltana 10. toukokuuta.

Miehen mukaan äiti ei pahoinpitele lapsiaan ruumiillisesti, mutta laiminlyö heitä henkisesti.

– Hän ei huomioi lapsia. Kun lapsi haluaa syliin, äiti työntää hänet hellästi pois. Kun lapsi haluaa lukea kirjaa, äiti vastaa, ettei ehdi. Kun lapsi haluaa pihalle keinumaan, äiti kehottaa katsomaan telkkaria.

Tästä syystä lapset pyytävät harvoin äidiltä mitään. Se on vaimon mielestä hyvä juttu, mies toteaa.

Hän itse nauttii lasten kanssa touhuamisesta.

– Puhun lapsilleni ja otan heitä syliin. Leikin ja käyn heidän kanssaan ihmisten ilmoilla. Kokkaan heille syömäkelpoista ruokaa, joka on terveellistä. Ihan vaan rakastan heitä enemmän kuin mitään muuta. Edellä mainitut asiat eivät pidä paikkaansa vaimon kohdalla.

Lähipiiri tietää muttei puutu

Mies kertoo, että ulkopuolisten silmissä vaimon käytös voi vaikuttaa aivan normaalilta. Lapset taas ovat niin pieniä, etteivät osaa ilmaista asiasta mielipidettään.

– Toki lähipiiri tietää, miten asia on. En kuitenkaan usko, että vaimoni lähisuku suostuu kääntymään häntä vastaan.

Vaimo ei halua puhua käytöksestään ja suuttuu neuvoista. Hän saattaa pyydellä toimintaansa anteeksi, mutta palaa vanhoihin tapoihinsa hetken päästä.

Mies arvelee, että vaimo kuvitteli lasten kasvatuksen helpommaksi kuin mitä se on.

 – Hän ei ole ikinä kestänyt lasten huomiontarvetta. Vaimo sanoo itsekin, ettei hän taida olla äitimateriaalia.

Hirviöäiti vai masentunut?

Miehen tarinaa kommentoitiin Aihe vapaalla vilkkaasti. Osa piti naista sopimattomana äidiksi, osa masentuneena.

– Hirviöäiti! Ei ansaitsisi lapsia, vaan eipä enää ole vaihtoehtoja kuin ottaa täysi vastuu äitiydestään.

– Vaimosi ei kuulosta huonolta äidiltä vaan masentuneelta. Tilanne korjaantuu, kun hän saa apua.

Tästä kaikki olivat yhtä mieltä: isän pitää pian puuttua tilanteeseen lasten edun nimissä.

– Ymmärrättekö te miehet, että lapsillenne tulee noista elinikäisiä traumoja, jos ette pysty puolustamaan lapsianne? Älkää sulkeko silmiänne.

– Kuulostaa samalta kuin minun lapsuudenkodissani. Kuolisin mieluummin, kuin palaisin alle viikoksikaan lapsuudenkotiin katselemaan narsistiäidin käytöstä. Onneksi oli isä, joka välitti, kunnes hän ei saanut olla enää lasten kanssa.

”Maidot lentävät naamalle, jos homma ei toimi”

Miehelle löytyi monta kohtalotoveria, jotka avautuivat omista kotioloistaan.

– Äitiys ei sovi vaimolleni lainkaan. Rauhallinen keskustelu voi hetkessä ajautua siihen, että hän heittää maidot kymmenenvuotiaan naamalle, kun tämä ei osaa laskea matikkaa.

Hän ei usko rangaistuksiin, mutta voi mitään sanomatta jättää lapset kauppaan ja marssia itse ulos.

– Olin jo tavatessamme sitä mieltä, ettei vaimoni ole äitityyppiä. Myöhemmin hän alkoi haluta lasta. Olin kauhuissani: tuosta lyhytpinnaisesta, häijystä, itsekeskeisestä naisestako äiti? En tiedä, millainen aikuinen 12-vuotiaasta pojastamme kasvaa.

”Tämä äiti kelpaisi isäksi”

Moni keskustelija oli sitä mieltä, että esimerkkiäidin käytös olisi aivan normaalia – jos hän olisi isä. Yleensähän äiti on se, joka huomioi lapsia, kun isä ei ehdi tai häntä ei kiinnosta, keskustelijat kommentoivat.

Isiä ei jätetä tämän vuoksi, koska he ovat muuten ”ihan hyviä ihmisiä” eli eivät lyö ja juo.

– Naiselle ja äidille juomattomuus ja lyömättömyys eivät riitä, vaan hänen pitäisi jaksaa venyä joka suuntaan. Tämä kyseinen vaimo olisi varmaan ihan hyvä isä, mutta äitinä se ei riitä. Naisten on oltava superäitejä, että he kelpaavat.

Keskustelijat toivoivat, että miehet puhuisivat huonosta äitiydestä enemmän ääneen. Tästä hyötyisivät kaikki, myös naiset.

 – Olisi jo aika saada naisillekin realistista käsitystä huonosta äitiydestä, sillä naisethan eivät siitä itse juuri puhu. Moni lapseton kuvittelee, että äidinrakkaus tulee jostain kaikille. Ei pidä paikkaansa, vaikka muut naiset esittävät asian niin.

Lue koko keskustelu

Lue lisää

Äitiyslomalla yksinäinen: "En kuulunut kenenkään kerhoon"

Rikkonaisia päiviä, sumuisia öitä – miten kestän vauvavuoden väsymyksen?

Esikoisen syntymä vei yöunet: "Valvoin vuosia vauvan jälkeen" 

Vierailija

Väsynyt isä avautuu: ”Vaimoni on todella huono äiti”

Itselläni oli aikoinaan sama tilanne. Avioliiton kaksi viimeistä vuotta oli kammottavia. Tuolloin pieni tyttäreni oli jatkuvasti äitinsä hampaissa eikä tytön äiti tehnyt lapsen kanssa juurikaan mitään. Itse touhusin tytön kanssa aina jotain ja se on edelleen mielessäni yhtenä elämäni parhaimmista hetkistä. Muistan sellaisenkin tilanteen kun tyttö yritti äitinsä syliin ja halusi äidin leikkimään, tytön äiti sanoi kylmästi että äidit ei ole leikkimistä varten. avioliiton kaksi viimeistä vuotta...
Lue kommentti
Vierailija

Väsynyt isä avautuu: ”Vaimoni on todella huono äiti”

"Lähipiiri toki tietää miten asia on. En kuitenkaan usko, että vaimoni lähisuku suostu kääntymään häntä vastaan." Ööh.., siis eikö tuo on hiukan outo asenne? Mies siis haluaa että vaimon lähipiiri kääntyy vaimoa vastaan? Ymmärrän, että väsymyksessä voi tulla kaikenlaisia ajatuksia, mutta tuo on minusta hiukan outo asenne, eikö mieluimmin kannattaisi yrittää hakea parisuhdeterapiaa, vaikka sitten yksin, jos ei puoliso suostu.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Turvaistuintestissä arvioitiin yhteensä 29 istuinta tai istuimen ja telakan yhdistelmää.

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteutetun turvaistuintestin tulokset julkaistiin tänään. Peräti 21 istuinta sai hyvän kokonaisarvosanan. Kolme istuinta jäi tyydyttävään arvosanaan, yksi arvioitiin välttäväksi ja neljä sai heikon kokonaisarvosanan.

Heikon kokonaisarvosanan saivat seuraavat mallit: Jané GravityAvionaut Ultralite IQ-telakallaGiordiani Evolution Isofix ja Concord Ultimax i-Size. Kaksi ensimmäistä reputtivat liian suuren kemikaalikuormituksen takia: Jané Gravityn verhoilussa oli liikaa naftaliinia ja Avionautissa liikaa palonestoainetta.

Loput kaksi istuinta arvioitiin heikoksi niiden epäonnistuttua etutörmäystestissä. Giordiani Evolution Isofix -istuimen etutörmäystestissä mitatut kuormitusarvot ylittivät raja-arvot ja lantiovyö liukui ylöspäin kohti koenuken vatsan aluetta aiheuttaen lapselle suuren loukkaantumisvaaran.

”Huonon arvosanan saanutta istuinta ei ole syytä hankkia.”

Concord Ultimax i-Size ei puolestaan kestänyt etutörmäystestin rasitusta vaan särkyi, kun istuin oli asennettuna kasvot menosuuntaan 15 kilon painoisella koenukella. Kun testi tehtiin pienemmällä Q3-koenukella selkä menosuuntaan asennettuna, istuimen takaosa irtosi telakasta. Molemmat tilanteet aiheuttavat vakavan loukkaantumisriskin.

– Testissä huonon arvosanan saanutta istuinta ei ole syytä hankkia, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen kertoo.

Integroitu turvatyyny oli hyödyksi

Turvaistuintestissä oli mukana ensimmäistä kertaa turvatyynyillä varustettuja turvaistuimia. Bébé Confort Axissfix Air ja Maxi-Cosi Axissfix Air -istuimissa valjaiden olkatoppauksiin on integroitu turvatyynyt. Järjestelmä aktivoituu, kun isofix-kiinnikkeet lukittuvat autoon.

Testi osoitti, että turvatyyny tukee etutörmäyksessä eteenpäin retkahtavaa niskaa ja vähentää siihen kohdistuvaa kuormitusta. Sekä Bébé Confort Axissfix Air että Maxi-Cosi Axissfix Air saivat hyvän kokonaisarvosanan.

Katso koko tuloslista pdf-muodossa tästä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ole kuten kasvatusguru Jari Sinkkonen neuvoo: kuulostele lapsen tunnelmia, juttele ja utele. Saatte siitä molemmat paljon.

Pienet lapset kysyvät, kysyvät ja kysyvät vielä vähän – satoja kertoja päivässä. Kyselyvaihe ei kuitenkaan kestä ikuisuuksia, ja yhtäkkiä huomaat, että jutteluyhteyden ylläpito on vähän vanhemmankin hommaa. Silloin viimeistään on aika ryhtyä kyselemään itse.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen neuvoo, että yhteisten rupatteluhetkien avulla pysyt perillä siitä, onko lapsella kaikki hyvin. Myös sävyllä on väliä: hyvissä keskusteluissa ei ole äitiä tai isää tenttaamassa, vaan tasa-arvoisia ihmisiä juttelemassa toistensa kanssa. Rennon höpöttelyn lomassa on helpompi puhua myös niistä asioista, joiden kertominen tuntuu vaikealta.

Lapsen pitää saada kokea, että aikuinen oikeasti haluaa kuulla ja ymmärtää häntä.

– Kun lapsi on saanut kokea, että aikuinen oikeasti haluaa kuulla ja ymmärtää häntä, hänellä itsellään kehittyvät valmiudet kuulla ja ymmärtää toisia, Sinkkonen sanoo Meidän Perheen videolla.

– Meistä ihmisistä harva asia on yhtä ihana kuin se, että toinen on vilpittömästi kiinnostunut siitä, mitä minulla on sanottavana.

Aikuisen esittämät kysymykset opettavat lapselle myös kysymisen, vastaamisen ja keskustelun taitoja, Parents.com neuvoo.

Mitä sitten kysyisi? Yksi ihana tapa on opetella yhteinen iltarituaali: kysy lapselta kolme kivaa asiaa päivästä, ja kerro itsekin omasi. Kiitollisuusharjoitus auttaa teitä molempia huomaamaan hyvät arjen tilanteet ja opettaa sinulle, mistä lapsesi tykkää. Se kehittää myös vaikkapa ongelmanratkaisua, keskittymistä ja sinnikkyyttä.

Mutta muutakin voi ja kannattaa lapselta kysellä. Ihan mitä vaan! Esimerkiksi näillä pääsee liikkeelle:

 1. Mistä haaveilet juuri nyt?
 2. Jos voisit tehdä nyt ihan mitä tahansa, mitä se olisi?
 3. Mitä kaverisi tykkäävät nykyään tehdä?
 4. Jos unilelu voisi puhua, mitä se kertoisi?
 5. Ketä haluaisit kaikista eniten halata?
 6. Mille nauroit viimeksi?
 7. Mikä saa sinut tuntemaan olosi rohkeaksi?
 8. Mitä pelasit viimeksi? Mitä siinä pelissä tehdään?
 9. Mikä olisi supersankarinimesi? Mitä erityistaitoja sillä on?
 10. Kenelle haluaisit lahjoittaa sata euroa ja miksi?
 11. Mitä piirsit viimeksi?
 12. Minne haluaisit kaikista eniten matkustaa? Miksi juuri sinne?
 13. Jos saisit luoda maailman ihan alusta, millainen siitä tulisi?
 14. Mikä ääni tai musiikki saa sinut hyvälle tuulelle?
 15. Mikä asia sinua harmittaa? Mitä sille voisi tehdä?
 16. Mistä tunnistaa kivan kaverin?
 17. Minkä kivan asian olet viimeksi tehnyt jollekin toiselle?
 18. Jos kirjoittaisit kirjan, mistä se kertoisi?
 19. Jos voisit olla yhden päivän ajan jokin eläin, mikä haluaisit olla?
 20. Mitä ihan oikeasti haluaisit kesälomalla tehdä?
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.