Kun Vappu Pimiä rakastui Teemu Huuhtaseen oli selvää, mitä kohti elämä vei. ”Olimme molemmat oikeassa vaiheessa”, Vappu muistelee.

Jo seurusteluaikana Vappu Pimiää lämmitti katsella puolisoaan Teemu Huuhtasta yhdessä tämän Kuopiossa asuvien läheisten kanssa. Perhekeskeinen mies, ehdottomasti.

– Kun alkaa kolmekymppisenä seurustella, isot asiat kuten perheenperustaminen pitää ottaa puheeksi aika nopeasti. Että kiinnostaako toista vai ei? Vappu sanoo.

Teemua kiinnosti, kyllä. Oli selvää, mitä kohti elämä vei.

Vappu oli kolmekymmentä täytettyään eronnut nuorena alkaneesta pitkästä parisuhteesta ja viettänyt sinkkuelämää pari vuotta ennen kuin alkoi seurustella Teemun kanssa. Jo vuosia hän oli paiskinut paljon töitä – Big Brotheria, juontokeikkoja, radiohommia, jättiyleisöjä keränneitä tv-ohjelmia kuten Korkojen kera ja Tanssii tähtien kanssa. Enimmäkseen työ tuotti iloa. Joskus se myös väsytti ja stressasi, vei yöunet. Oli elämänmuutoksen aika.

– Olimme molemmat oikeassa vaiheessa. Myös Teemu halusi perhettä todella paljon. Tiesin, että hänestä tulisi hyvä isä, luotettava ja rauhallinen.

Vapun ja Teemun esikoinen, Viola, on nyt kolmen, kuopus Selma kohta puolivuotias. Vielä nelisen vuotta sitten Vappu ja Teemu elivät vastarakastuneen, lapsettoman parin vauhdikasta elämää.

Se oli helppoa ja hauskaa. Mieluisia töitä, biletystä, ystäviä, matkoja ympäri maailman. Vuonna 2011 he asuivat kuukausia yhdessä Los Angelesissa, Kaliforniassa. Sieltä tehtiin reissuja Floridaan ja Meksikoon, Las Vegasiin ja Napa Valleyhin.

– Olimme olleet yhdessä vasta reilun vuoden, kun aloin odottaa Violaa. Alku oli nopea, mutta ratkaisut ihan oikeita, sekä avioliitto että äitiys, Vappu sanoo.

Lasten saaminen ei ollut itsestäänselvyys. Vappu ehti kokea alkuraskauden keskenmenon ennen kuin alkoi odottaa Violaa.

– Lähipiirissäni on paljon ihmisiä, jotka eivät toiveestaan huolimatta ole saaneet perhettä. Lapset ovat siunaus ja lahja. Olen heistä kiitollinen joka ikinen päivä.

Miten Vappu suunnitteli synnyttävänsä – entä miten suunnitelmat toteutuivat? Mistä asioista Vappu ja Teemu riitelevät ? Lue lisää Meidän Perhe 11/2015 -lehdestä.

Vierailija

Vappu Pimiä: ”Päätös perheen perustamisesta syntyi nopeasti”

Näin vähän aikaa sitten uutisen, joka suututti. Siinä eräs nainen sanoi, että on valehtelua sanoa tytöille että he voivat saada sekä uran että perheen, naisen on edelleen valittava. Vappu Pimiä todistaa toisin, molemmat ovat mahdollisia! Hän on tehnyt uraa itselleen ja voi nyt keskittyä lapsiinsa. Ja todennäköisesti töitä on myös kun niihin haluaa jällen keskittyä. Hyvä Vappu!
Lue kommentti

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla.