Hyvä parisuhde näkyy lapsissa asti.

Serkkuni englantilainen mies on ihana, varsinainen Mr. Perfect. Joka kerta kun näemme, ajattelen, että serkkuni on onnentyttö.

Olen valtavan ylpeä ja onnellinen heidän rakkaudestaan. Ylpeä olen siksi, että olin paikalla, kun he ­tapasivat lontoolaisessa blues-baarissa. Muistan, miten he pitkäksi venähtäneen illan päätteeksi tuijottivat toisiaan pöljät hymyt kasvoillaan.

Yli 20 vuotta myöhemmin meininki on yhä sama. Sitä on ihana katsoa.

Kun he näkevät vanhempiensa kunnioittavan toisiaan, kokevat he itsekin olevansa arvostettuja ja rakastettavia.

Heillä on kaksi teinipoikaa. Ja nyt tulemme siihen, miksi Mr. Perfect on herra täydellisyys: hän on valtavan hieno isä pojilleen.

Hän ei ole sankaritekoihin venyvä supermies, vaan hän arvostaa, kunnioittaa ja rakastaa vaimoaan niin paljon, että lapset ovat oppineet kohtelemaan ihmisiä samalla tavalla. Pojat ovat aina kohteliaita ja huomioivia, avaavat ovet ja tarjoavat tuolin vanhalle tädille – olen täysin myyty joka kerta!

Hyviä käytöstapojakin tärkeämpi asia on pojista huokuva terve itsetunto. Lapset samastuvat vanhempiinsa voimakkaasti, ja kun he näkevät vanhempiensa kunnioittavan toisiaan, kokevat he itsekin olevansa arvostettuja ja rakastettavia.

Vihje, vihje, kotityörajoitteiset miehet!

Mr. Perfect on aina valmis auttamaan, niin kuin britti parhaimmillaan on.

Serkkuni ei tarvitsekaan nalkuttaa kotitöistä. Mr. Perfect on oivaltanut sen simppelin faktan, että kun osallistuu arjen pyöritykseen, vaimo on tyytyväinen, ja kaikille jää aikaa tehdä kivoja juttuja. Tutkimusten mukaan peittokin heiluu enemmän perheissä, joissa mies osallistuu kotitöihin. Vihje, vihje, kotityörajoitteiset miehet!

En usko parisuhteeseen, jossa aina lillutaan rakkauden aallonharjalla.

Serkkuni mukaan heilläkin on ongelmansa, kuten jokaisella pitkään yhdessä ­olleella pariskunnalla. Pikkulapsivaiheessa he sinnittelivät ilman tukiverkkoja, ja Mr. Perfectin työpäivät venyivät pitkiksi. Silloin serkkuni oli paljon yksin poikiensa kanssa.

Kun lellii toista, hyvä leviää myös lapsiin.

Mutta juuri vaikeudet yhdistivät heidät ja muokkasivat heistä tiukan yksikön. Sen sijaan että he olisivat kääntyneet toisiaan vastaan, he kääntyivät toisiaan kohti. He selvisivät vaikeimman vaiheen yli silkalla tahdolla ja halusivat tehdä toisen elämästä mukavampaa.

Se käy helposti: kuppi kuumaa teetä siellä, kaunis kommentti täällä, puolison pientä palvelemista.

Siinä meille omien parisuhteidemme herra ja rouva epätäydellisille haaste vastaanotettavaksi. Kun lellii toista, on toisen hyvä olla. Silloin hyvä leviää myös lapsiin.

Meidän Perhe 4 / 2017

Sanna Stellan on kolmen lapsen äiti, näyttelijä ja anglofiili. Englannista hän kaipaa eniten pubeja, kohteliaisuuksia ja possu-purjomakkaroita.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.