Muumiaskit voi saada tiistaina, vaikka karkkipäivä on vasta lauantai.

”Sanonta suutarin lapsista pitää meidän perheen kohdalla paikkansa, sillä ehdin yhteiseen ruokapöytään vaimoni Henriikan ja poikiemme Kasperin ja Vernerin kanssa aivan liian harvoin. Meillä tosin syödään hyvin, siitä Aihisen rouva pitää huolen. Kuten muustakin kodinpyörityksestä. Hän on maailman paras vaimo.

Televisiotyön myötä olen joutunut olemaan paljon poissa kotoa. Viiltää, kun kuusivuotias napittaa silmiin ja kysyy, että miks sä isä taas meet töihin. Siinä sitten selitän jotain rahan hankkimisesta ja perheen Espanjan matkasta, vaikka kyyneleet eivät ole kaukana kummaltakaan. Tai kun kolmevuotias kantaa oma-aloitteisesti työvaatteeni minulle vessaan.

Silti en voi olla pahoillani siitä, että minulla on työ, jonka olen halunnut ja jossa olen kunnianhimoinen. Niin kauan kuin pojat juoksevat syliin kotiin palatessani olen onnellinen.

Paikkaan huonoa omaatuntoa poissaolostani joskus legopakkauksella. Kyllähän ne pojat osaavat käyttää sitä hyväkseen. Legoja on kertynyt arkullinen.

Vapaapäivinä touhuan Kasperin ja Vernerin kanssa sitten satasella. Voimme läiskiä kaksi tuntia lätkää puistossa, käydä uimassa ja jatkaa pallon potkimista sisäpihalla. Lautapelit eivät ole meidän juttu, mutta eipä tarvitse poikia houkutella illalla nukkumaan.

Jouduin aikoinani tekemään valinnan kokkaamisen ja lätkänpeluun välillä. Arvostan urheilun tuomaa kokemusta tosi paljon, ja kannustan lapsia liikuntaharrastuksissa täysillä. Kukapa ei toivoisi pojastaan Jari Litmasta tai Saku Koivua.

Poikien oma innostus on tietysti ratkaisevaa. Kun he aamusta seisovat mailat kädessään sänkyni vieressä, juon lisää kahvia ja vien heidät pelaamaan, vaikka väsyttäisi.

Meillä on käytössä jäähynurkkaus, mutta aika vähän poikia on sinne tarvinnut lähettää. En usko ehdottomiin kieltoihin.

Ei ole vaarallista, jos pojat saavat muumiaskit tiistaina, vaikka karkkipäivä on lauantai. Ja jos pelien jälkeen joskus tekee mieli hampurilaisia, mennään Mäkkiin ja sillä siisti. En jaksa vääntää pienistä. Jos lapsi haluaa perunan sijasta pastaa, saakoon sitä.

Ruokarytmistä olen tarkka. Ei ole järkeä syödä kerran päivässä ja hotkia kilon könttiä jauhelihaa. Viisi ateriaa päivässä on lapsille hyvä. Ja kun olen kotona, istun pöytään muiden kanssa, vaikka olisin juuri syönyt töissä.”

Kari Aihinen, 43, on ravintola Savoyn keittiöpäällikkö ja tuttu MTV3:n Kaappaus keittiössä -ohjelmasta. Hän asuu vaimonsa Henriikan, 36, sekä Kasperin, 6, ja Vernerin, 3, kanssa Helsingissä.

Meidän Perhe 7/2015

Lue lisää:

Pikku Kakkosen Veera Degerholm: ”En pelkää lapsen kiukkua”

Juontaja Sami Kuronen: ”Eron jälkeen minusta ja lapsesta on tullut entistä läheisempiä”