Kuva: Sami Lamberg
Kuva: Sami Lamberg

"Kun saa alusta asti puolustaa lapsensa oikeutta olla olemassa, syntyy leijonaemon asenne kuin itsestään."

Perheeseemme on juuri syntynyt kolmas lapsi. Jokaisen pienokaisen kohdalla on mieleeni noussut V.A.Koskenniemen lausuma: Kaikkeen todelliseen onneen liittyy tunne siitä, että se on ansaitsematon. Tämä tunne on jokaisen vastasyntyneeni kohdalla humpsahtanut minuun heti, kun olen saanut vauvan syliini.

Muuten olen saanut tulla kolme kertaa vanhemmaksi kovin erilaisissa elämäntilanteissa. Kun ensimmäinen lapsemme syntyi, opiskeluni olivat vielä kesken enkä ollut päässyt vielä naimisiinkaan. Koska elimme jo 2000-lukua, nämä seikat eivät toki olleet monellekaan ihmiselle mikään juttu. Oli silti niitäkin, joiden mielestä olin tietenkin oman ja lapsen elämän pilaamisen lisäksi tuhonnut myös sukuni maineen. Kun saa alusta asti puolustaa lapsensa oikeutta olla olemassa, syntyy leijonaemon asenne kuin itsestään.

Eräs raskaudestani kerta kaikkiaan suivaantunut argumentoi niin nerokkaasti, että päätin koskaan olla unohtamatta hänen kommenttiaan: olin kuulemma hankkiutunut raskaaksi ihan vain häntä provosoidakseni.

Yllättävän moni vanhempi nainen kommentoi parikymppiselle odottajalle, että on hienoa saada lapsi niin nuorena, koska sitten kun muut ovat kolmekymppisinä hoitamassa vauvojaan kotona, minä ”pääsisin menemään”. En ymmärtänyt, minne minun tulisi mennä, mutta ajattelin asian selviävän minulle sitten, kun sen aika on.

Ei selvinnyt. Sillä seuraava lapsemme syntyi juuri siihen vauvabuumiin, jonka jaoin ystävättärieni kanssa. On haastavaa muistaa, minä vuonna tarkalleen kenenkin lapset ovat syntyneet ja mikä infernaalinen synnytyskertomus kuului kenellekin, niin paljon vauvoja putkahteli tuttavapiiriimme siihen aikaan. Mutta kyllä kuulkaa kiersivät imetystyynyt, vaipparoskikset ja kantoliinat tehokkaasti lähipiirissä! Pojallemme taidettiin hankkia uutena vain kylpyamme, ja sekin vasta-avatun Prisman kunniaksi. Niin, tuossa vaiheessa sitä siirryttiin käyttämään perhemarketteja ja hankittiin tila-auto. Jossain vaiheessa tuli koirakin taloon.

Ihana normisetti! Ei sovi jättää mainitsematta sitäkään, miten hienoihin tyyppeihin olen saanut tutustua vain siksi, että lapsemme ovat pyörineet pihan pusikoissa samaan aikaan. Ihmisen ystäväpiirihän yleensä on aika suppea porukka entisiä ja nykyisiä opiskelu- ja työkavereita, mutta lähiön pihalta löytää mahtavia ihmisiä, joiden kautta pääsee tutustumaan jos jonkinlaisiin maailmoihin.

Näin utelias ihminen hankkii sisältöä kotielämäänsä! Kun nyt sitten hieman yli kolmekymppisenä kerroin odottavani vauvaa, siis iltatähteä, kuten moni asian ilmaisi, hämmennyin siitä, miten voimakkaasti ihmiset rohkenivat ottaa kantaa raskauteeni.
”No te vaan jaksatte”, tokaisi kannustavasti eräs vanhempi sukulainen. ”Päätitte sitten vielä tehdä yhden”, kommentoi työkaveri silmiään pyöritellen. ”Jaksatko vielä aloittaa sen vauvapyörityksen?” kyseli naapuri lähikaupassa. Oliko siis ihme, että tulin parahtaneeksi neuvolatädille olevani aivan liian vanha tähän touhuun? Kun sain järkeni takaisin, oivalsin olevani aivan erityisen etuoikeutetussa asemassa.

Vihdoinkin minulla, hätähousujen kuningattarella, lienee sen verran malttia ja tajua, että osaan nauttia näistä vauvahetkistä hötkyilemättä koko ajan sinne tulevaisuuteen. Kyllä ne kaikki ajallaan istuvat, puhuvat ja menevät kouluun.
Arki kolmen lapsen kanssa vähissä neliöissä – sotkussa, metelissä ja jatkuvissa organisointihaasteissa – on elämää, joka takuulla koulii minunkin äkkipikaista luonnettani leppoisampaan suuntaan. Ja siitä elämästä aion teille kolumneissani kirjoittaa.

Tervetuloa mukaan!

Tuulianna Tola on juontaja ja toimittaja, jonka perheeseen kuuluvat lapset vuosimallia –01, –08 ja –14. Tuulianna rakastaa järjestystä, mutta välttelee rutiineja.

Vauva 3/2014

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.