Vauvan isäkyselyyn vastanneet kokevat roolinsa perheessä korostuneen vauva-aikana.

Lapsen saaminen saa isän tuntemaan itsensä aiempaa tärkeämmäksi. Vauva-lehden isäkyselyyn vastanneista isistä yli puolet kokee oman roolinsa kotona korostuneen vauvan syntymän myötä. Noin 40 prosenttia kokee myös lähentyneensä puolison kanssa.

7 prosenttia kokee jääneensä muusta perheestä ulkopuoliseksi, ja noin 16 prosenttia kertoo, että suhde puolisoon on muuttunut etäisemmäksi vauvan synnyttyä.

Isäksi tuleminen on ollut kyselyyn vastanneille enimmäkseen palkitseva ja positiivinen kokemus. Yli 40 prosenttia kokee mielialansa olleen vauva-aikana keskimäärin parempi kuin aiemmin, ja miltei yhtä moni kertoo, ettei ole havainnut mielialassaan muutosta aiempaan. Harvempi kuin joka viides on kokenut vauva-aikana edes lievää alakuloa tai ahdistusta.

Raskainta on väsymys

Väsymys ja unenpuute tuntuvat tuoreista isistä raskailta. Isät potevat myös oman ajan puutetta ja sitä, että arjen aikatauluttaminen työn ja perheen kesken on hankalaa. Isät vastasivat muun muassa näin kun kysyttiin, mikä on ollut perhe-elämässä raskainta vauvan synnyttyä:

"Oman elämän rajoittuminen tai joissain asioissa jopa sen loppuminen. Se, ettei ole enää 'vapaa'".

"Se, että minulla on kaikki vastuu kaikesta ja kaikki päätökset tekee vaimo."

"Tuntuu, että en saa olla väsynyt. Välillä tuntuu kuin olisin näkymätön ja minua ei huomioida."

Moni isä kokee raskaaksi myös vauvan itkun ja huolen vauvan terveydestä. Myös vaimon jaksaminen mietityttää.

"Vaikeus luottaa siihen, että vauvalla on kaikki hyvin."

"Yleinen härdelli ja äidin kokemat kivut."

Vauvan isäkyselyyn tuli Vauva.fi:ssä 752 vastausta. Kysely tehtiin loka–marraskuussa 2012.

Katso isäkyselyn tulokset isien kokemuksista raskausaikana

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.