Töihinpaluu pitkän kotivapaan jälkeen jännittää useimpia.

Töihinpaluu pitkän kotivapaa jälkeen jännittää useimpia, ja haikeus lasten jättämisestä hoitoon kaihertaa mieltä. Sopeutuminen uuteen päivärytmiin tapahtuu kuitenkin yllättävän nopeasti. Pian osaatte lasten kanssa jo nauttia siitä, että elämässä on uutta sisältöä.

Hiekkalaatikolla tyhmistymistä ei myöskään kannata pelätä. Kotivuosina saatu kokemus vuorovaikutuksesta, organisoinnista ja mielen hallinnasta ovat kaikki arvokasta ja tarpeellista osaamista myös työelämässä.

Uusi arki haltuun

Työn ja perheen yhteensovittaminen onnistuu, kun arjen aikataulut suunnitellaan yhdessä koko perheen voimin. Pitkämielisyys ja huumori auttavat jaksamaan myös silloin, kun kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan. Ylläreihin kannattaa varautua henkisesti jo etukäteen – ne ovat osa elämää.

  • Helpottakaa hoitoon menevien lasten sopeutumista pehmeällä laskulla. Tutustukaa hoitopaikkaan ja sen päivärytmiin yhdessä naperon kanssa, lapsen iän ja kehitystason mukaisesti.
  • Jakakaa vastuu kotitöistä koko perheelle sopivalla tavalla. Kerran muodostuneet rutiinit jäävät helposti pysyviksi. Olkaa siis tarkkana, että kotityöt jaetaan alusta alkaen tasapuolisesti. Voi olla hyvä merkata kalenteriin päivä parin kuukauden päähän, jolloin tarkastatte, miten kotihommat sujuvat.
  • Joustakaa siinä missä voitte, kuten esimerkiksi siivouksessa. Kenenkään henki ei ole pölyjen pyyhinnästä kiinni.
  • Ottakaa seuraavan aamun vaatteet esille jo illalla.
  • Pakatkaa tarvittavat tavarat illalla valmiiksi laukkuihinsa. Tarkista oma kännykkä, avaimet ja työpaperit sekä lasten kurahousut, sisätossut ja unilelut.

Vauva 9/2009