Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ovatko tapanne kasvattaa lapsia aivan eri maasta? Neuvotelkaa, niin homma sujuu.

Antaako puolisosi lasten valvoa vaikka maailman tappiin, jos sinä et ole kotona? Vai meneekö se niin päin, että sinä olet se lepsu vanhempi, joka antaa lapsen päättää, mitä hän syö päivälliseksi ja puolisosi taas perheen tiukkis, joka kasaa naperon lautaselle ison kasan vihanneksia ja vahtii, että lapsi myös syö ne kaikki?

Syntyykö teillä kiistaa siitä, että kasvatustyylinne ovat niin erilaiset ja oletteko huolissanne siitä, miten se vaikuttaa lapsiin?

Huoli pois, erilaiset kasvatustyylit eivät välttämättä aiheuta suurtakaan murhetta, mikäli vanhemmat säännöllisesti keskustelevat tavastaan kasvattaa, sanoo amerikkalainen lastenpsykiatri Kyle Pruett terveyssivusto WebMD:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä WebMD:n listaamina viisi neuvoa vanhemmille, joilla on erilainen kasvatustyyli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1.Näyttäkää lapsille, miten asioista sovitaan.

Lapsia ei vaurioita, jos olette eri mieltä pienistä asioista kuten siitä, saako keksejä ottaa kolme vai neljä. On itse asiassa vain hyvä, jos lapset kuulevat, miten selvitätte asian keskenänne, mikäli pysytte tyyninä ja puhutte faktoista ettekä syyttele toisianne. Lasten on tärkeä oppia, miten erimielisyyksiä ratkaistaan, ja parasta opetusta on kuulla vanhempien tekevän kompromisseja.

2. Siedä erimielisyys pikkuasioissa.

Hyväksy se, että et voi kontrolloida jokaista tilannetta. Asiat hoituvat vähän eri tavalla silloin, kun puolisosi on ruorissa, ja lapset kyllä sietävät sen, jos sinäkin siedät.

3. Vetäkää yhtä köyttä lasten edessä.

Päättäkää kahdestaan, mistä asioista pidetään aina kiinni, ja missä asioissa voidaan tarvittaessa joustaa. Esimerkiksi kotiintuloaika ja turvallisuuteen liittyvät asiat ovat yleensä niitä, joissa vanhempien on syytä vetää yhtä köyttä.

Jos puolisosi päättää yksinvaltaisesti jostakin mielestäsi isosta asiasta, kerro se hänelle kahden kesken. Ei ole fiksua käytöstä, jos toinen vanhemmista arvostelee ja moittii toista lasten kuullen. Lapsen tulee saada tuntea, että vanhemmat tukevat ja rakastavat toisiaan ja pelaavat samaan maaliin.

4. Ole rehellinen lapselle.

Jos lapsi ihmettelee sinulle, miksi teillä on asioista eri mielipiteitä, niin kerro lapselle rehellisesti, että se on ihan normaalia ja tavallista, ja että kaikesta ei aina voi olla samaa mieltä. Kerro myös, että asia on sinulle ja toiselle vanhemmalle ihan ok.

5. Eri koti, eri säännöt?

Jos sinulle tulee puolisosi kanssa ero, on hyvä ylläpitää joitakin yhteisiä sääntöjä kummassakin kodissa. Näitä voivat olla esimerkiksi läksy- ja nukkumaanmenorutiinit. Aina yhteisistä säännöistä sopiminen ei onnistu, silloin on hyvä muistuttaa itseään siitä, että toisen huushollin asioita ei voi kontrolloida. Voit silti pitää kiinni omista säännöistäsi ja pitää huolen siitä, että lapset tietävät, miten sinun luonasi toimitaan.

Lähde: WebMD

Lue lisää

Älä usko näitä vanhemmuutta koskevia myyttejä

Näin saat lapset tottelemaan – 10 vinkkiä

Sisältö jatkuu mainoksen alla