Kuva: Päivi Anita Ristell
Kuva: Päivi Anita Ristell

Kokki Teresa Välimäki koki lapsena vanhempiensa eron. Myöhemmin hän erosi itse lastensa isästä.

"Olin reipas lapsi. Sitä korostettiin meillä kotona niin paljon, että vastuun ottamisesta tuli luonteva tapa. – Totta kai sä osaat, äiti sanoi aina.

Kokemus kahdesta erosta

Vanhempani erosivat, kun olin yläasteella. Suhteeni isään oli etäinen, ja katkesi kirjoitusten jälkeen kokonaan.

Lapsuuteni jätti minuun kyvyn suoriutua.

Kun valmistuin kokiksi, pääsin töihin Chez Dominique -ravintolaan ja tapasin Hans Välimäen. Rakastuimme, menimme naimisiin ja saimme lapset aika nopeasti.

Ero tuli, kun Vilma oli kolmevuotias ja Aku vuoden. Murehdin sitä, etten voinut tarjota lapsilleni ehjää kotia ja että jouduimme muuttamaan usein.

Ensimmäiset vuodet yksin lasten kanssa olivat raskaita.

Elämä kyllä kantaa

Jos voisin kohdata kymmenen vuoden takaisen, erosta toipuvan Teresan tässä ja nyt, tsemppaisin häntä. Sanoisin, että usko pois, vielä tulee parempi päivä.

Hyvin sä vedät, älä stressaa äläkä ole koko ajan niin pahoillasi lastesi puolesta. Heillä on kelpo vanhemmat, he saavat huolenpitoa ja paljon rakkautta. Te pärjäätte kyllä."

Lue lisää Teresa Välimäestä ja hänen uusperheestään Meidän Perhe -lehdestä, joka ilmestyi 4. helmikuuta!

Lue lisää

Tomi Björck: "Perheeni on paras saavutukseni"

Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

  1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
  2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
  3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
  4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yksi vauvan vilpittömimmistä ihailijoista saattaa olla hänen isosisaruksensa.

Yhtä vauvakuvaa en koskaan väsy katselemaan: Muutaman viikon ikäinen kuopuksemme pötköttää piirua vaille kolmevuotiaan esikoisemme sylissä. Vauva pitää isosiskoa tiukasti pikkusormesta kiinni. Siinä on hyvä.

Kun itse vielä ihmettelin, kuka tämä pieni ja uusi oikein on, esikoinen otti vauvan saman tien omakseen. Hänestä kuoriutui isosisko ennen kuin minusta kahden äiti. Hän kylvetti, hoivasi ja lohdutti, esitteli vauvaa polleana tutuille ja tuntemattomille.

Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Itsehän unohdin kirjoittaa vauvan nimen onnittelukorttiin, kun lähdimme koko perhe syntymäpäiväjuhliin. Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Sydämeeni oli ryöpsähtänyt kertaheitolla hurjasti lisää rakkautta, mutta samalla sydän hieman nyrjähti. Esikoisen puolesta kirpaisi, sillä syliin ei joka hetki mahtunut yhtä paljon kuin sydämeen.

Onneksi oli myös isän ja isovanhempien syli. Isompikin sai vielä olla pieni.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle. Ehkä niinkin. Kieltämättä toivoin, että lapsillani olisi kasvussaan kaveri. Se rakkain ja raivostuttavin, jonka kanssa otetaan yhteen mutta jonka edestä ei ikinä paiskaisi ovea kiinni iäksi.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle.

Pikku hiljaa kädet alkavat riittää kahdenkin äitinä. Sitä huomaa kasvavansa lahjomattomaksi erotuomariksi, muistaa tuoda reissusta kaksi täsmälleen samanlaista tuliaista. Mittaa automaattisesti jälkkärit grammalleen yhtä suuriksi. Sylissäkin pysyy kaksi yhtä aikaa.

Kun siskokset kikattavat omille jutuilleen ja pusuttelevat toisilleen hyvän yön halit, sydämessä ei voisi enempää lämpöä tunteakaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 12/17

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.