Ota talteen 23 hyväksi havaittua vinkkiä automatkoille.

Miten lapsen saa viihtymään automatkoilla? Ota talteen 23 hyväksi havaittua vinkkiä!

  

 • Kenellä on tarkimmat silmät -peli: Kuka näkee ensimmäisenä punaisen talon, koiran, poron, kuorma-auton, bensa-aseman... Jokainen saa keksiä vuorotellen, mitä pitää löytää seuraavaksi.
 • Arvaa, mikä lalu: Hyräillään vuorotellen jotakin kappaletta, ja katsotaan, kuka tunnistaa sen ensimmäisenä.
 • Autobingo: Jokainen autossa olija valitsee yhden numeron 0-9 ja sitten katsotaan vastaantulevien autojen rekkareiden viimeisiä numeroita. Se, joka saa ekana kolme osumaa, voittaa.
 • Väritystuokio: Tulostetut värityskuvat ja värityskirjat saavat ajan kulumaan melkein huomaamatta.
 • Bongaa liikennemerkki: Kuka huomaa ensimmäisenä uuden liikennemerkin? Ja kuka muistaa, mitä se tarkoittaa? 
 • Korvat tarkkana: Äänikirjat, lastenlaulu-cd:t, itse kerrotut tarinat... Niitä jaksaa kuunnella vaikka kuinka pitkään!
 • Aarrelatikko: Sinne voi pakata vaikkapa Akuja, tehtäväkirjoja, värikynät, pienen legopakkaukset ja jotain namia. Laatikon saa avata vasta, kun on ajaettu kolmasosa matkasta!
 • Arvaa, mitä ajattelen: Se on jotakin punaista, sen voi syödä, se on pyöreä... ensimmäisenä vihjeiden perusteella oikein arvannut saa seuraavaksi olla arvuuttaja.
 • Nauramattomuuskilpailu: Kuka pystyy pitämään pokan viimeisenä, vaikka toiset yrittävät naurattaa?
 • Lasketaan lipputankoja: Bongataanko kokonaista kolmekymmentä lipputankoa yhden matkan aikana?
 • Vanhat kunnon pelit: Laiva on lastattu + Kivi, paperi, sakset toimivat autossakin.
 • Kirjainleikki: Jokainen keksii vuorotellen A:lla alkavan asian. Jos omalla vuorollaan ei enää keksi mitään, putoaa pelistä pois.
 • Omat lelut autoon: Jos pienet suklaamunista saadut muoviotukset asuvat autossa ja niillä saa leikkiä vain automatkan aikana, saattaa matka tuntua jopa liian lyhyeltä!
 • Hep-peli: Se, joka bongaa ensimmäisenä kilometripylvään, huutaa "hep".
 • Avaruusleikki: Sadeilmalla voidaan kuvitella, ettei hurutetakaan tiellä vaan matkataan avaruussukkulassa. Mitähän seikkailussa seuraavaksi tapahtuu?
 • Kupla kop kop -peli: Kuka ehtii ensimmäisenä huutaa "kupla kop kop", kun vastaan ajaa kupla-auto?
 • Lippupeli: Liputuspäivänä nostetaan sormia pystyyn sitä mukaa, kun bongataan lippuja. Kun kaikki kymmenen sormea ovat ylhäällä, aloitetaan jälleen nollasta. Perille tullessa se, jolla on eniten sormia pystyssä, voittaa: voi siis olla huonokin asia nähdä lippu juuri ennen perilletuloa, jos on kerännyt niitä jo 10!
 • Digikamera käyttöön: Antaa lapsen napsia takapenkillä "matkakuvia" vanhempien takaraivoista ja ohi kiitävistä maisemista. 
 • Kunnon keskustelu, kerrankin: Jutellaan, kun siihen on aikaa. Muistellaan menneitä matkoja, puhutaan autojen tuunaamisesta, suunnitellaan unelmamatkaa.
 • Kuka pystyy olemaan hiljaa pisimpään -kilpailu: Äidin suosikki.
 • ABC: Lasketaan vastaan tulevia ABC-myymälöitä ja sovitaan, että pysähdytään viidenteen ostamaan jätskit.
 • Yhteinen tarina: Kun jokainen sanoo vuorotellen yhden sanan, siitä muodostuu tarina. Useimmiten aika hauska. 
 • Elävä jukeboksi: Jokainen halukas saa vuorollaan toimia jukeboksina, joka laulaa muiden toivelauluja. Boksi toimii, kun sen suuhun sujautetaan rusina/karkki/porkkanapala.

Meidän Perhe 4/2009

Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen
Eläinhahmojen yhdisteleminen on hauskaa puuhaa! Kuva: Juha Salminen

Kivojen eläinhahmojen yhdistely kehittää taaperon silmän ja käden yhteistyötä.

Tarvitset:

Tukevaa kartonkia tai pahvia, valmiiksi tulostetut eläinhahmot, paperiliimaa, kontaktimuovia,sakset tai mattoveitsen.

Tee näin:

 1. Tulosta valmiit eläinhahmot ja liimaa ne tukevalle kartongille tai ohuelle pahville. Eläinhahmoja on kuusi kappaletta: kettu, kissa, norppa, pingviini, pupu, sammakko.
 2. Päällystä kartonki kontaktimuovilla molemmin puolin.
 3. Leikkaa eläimet irti ääriviivoja pitkin joko saksilla tai mattoveitsellä materiaalista riippuen.
 4. Puolita eläimet vielä keskeltä kahteen osaan.

Vinkki! Paloja voi ja saa yhdistellä ennakkoluulottomasti. Pupu, jolla on ketunhäntä, miksipä ei!

Tulosta valmiit eläinhahmot A4-kokoiselle paperille alla olevasta linkistä. Tallenna tiedosto ensin työpöydällesi ja printtaa vasta sen jälkeen, niin se tulostuu oikein.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yksi vauvan vilpittömimmistä ihailijoista saattaa olla hänen isosisaruksensa.

Yhtä vauvakuvaa en koskaan väsy katselemaan: Muutaman viikon ikäinen kuopuksemme pötköttää piirua vaille kolmevuotiaan esikoisemme sylissä. Vauva pitää isosiskoa tiukasti pikkusormesta kiinni. Siinä on hyvä.

Kun itse vielä ihmettelin, kuka tämä pieni ja uusi oikein on, esikoinen otti vauvan saman tien omakseen. Hänestä kuoriutui isosisko ennen kuin minusta kahden äiti. Hän kylvetti, hoivasi ja lohdutti, esitteli vauvaa polleana tutuille ja tuntemattomille.

Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Itsehän unohdin kirjoittaa vauvan nimen onnittelukorttiin, kun lähdimme koko perhe syntymäpäiväjuhliin. Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Sydämeeni oli ryöpsähtänyt kertaheitolla hurjasti lisää rakkautta, mutta samalla sydän hieman nyrjähti. Esikoisen puolesta kirpaisi, sillä syliin ei joka hetki mahtunut yhtä paljon kuin sydämeen.

Onneksi oli myös isän ja isovanhempien syli. Isompikin sai vielä olla pieni.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle. Ehkä niinkin. Kieltämättä toivoin, että lapsillani olisi kasvussaan kaveri. Se rakkain ja raivostuttavin, jonka kanssa otetaan yhteen mutta jonka edestä ei ikinä paiskaisi ovea kiinni iäksi.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle.

Pikku hiljaa kädet alkavat riittää kahdenkin äitinä. Sitä huomaa kasvavansa lahjomattomaksi erotuomariksi, muistaa tuoda reissusta kaksi täsmälleen samanlaista tuliaista. Mittaa automaattisesti jälkkärit grammalleen yhtä suuriksi. Sylissäkin pysyy kaksi yhtä aikaa.

Kun siskokset kikattavat omille jutuilleen ja pusuttelevat toisilleen hyvän yön halit, sydämessä ei voisi enempää lämpöä tunteakaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 12/17

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.