iStockphoto
iStockphoto

Miten saat aamuista vähemmän hektisiä ja koko perheen ajoissa ulos ovesta?

Onko olosi aamuisin kuin maratoonarilla? Ei ihme. Aamut ovat kotona usein täyttä hullunmyllyä.

Parenting.com kokosi 12 vinkkiä, joiden avulla vedät mutkat suoriksi arkiaamuisin ja saat koko perheen ulos ovesta oikealla kellonlyömällä – ja ehdit ehkä nauttia ohessa jopa aamukahvit.

1. Hyödynnä ilta

Hyvä nyrkkisääntö on: kaiken mikä ei vaadi valmistelua aamulla, voi tehdä edeltävänä iltana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varaa joka ilta pieni tovi seuraavan aamun askareille: repun pakkaaminen, vaatteiden valitseminen, herätyksen asettaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Varaa koulutavaroille oma paikka

Kokoa “komentokeskus”, jossa lapsi säilyttää kaikkia koulutavaroitaan: reppua, kirjoja, vihkoa ja taskurahoja.

Paikan ei tarvitse olla laatikkoa tai koria kummempi, kunhan se on tarpeeksi iso.

Sijoita säilytyspaikka oven lähelle.

3. Tee tehtävälista

“Pue, harjaa hiukset, petaa peti, syö aamiainen, harjaa hampaat, nappaa reppu, ota avain!”

Lista aamurutiineista – mieluiten kuvien kera – auttaa lasta keskittymään olennaiseen. Jos et ole taiteilijatyyppiä, osta tai tulosta valmis pohja ja korista sitä tarroilla. Tai ripottele tehtävät leikkikellon ympärille.

4. Muodosta yhteys

Lapsi on erityisen huomionkipeä aamuisin, mikä ei välttämättä istu perheen aamuaikatauluun. Varaa heti lapsen herättyä hieman aikaa haleihin ja juttutuokioon. Se saattaa ainakin tilapäisesti taltuttaa huomiohakuisen käytöksen.

Jos kello tikittää ja lapsi kiukuttelee, pyri luoman yhteys lapseen uudelleen. Ehkä pukeutuminen vanhempien makuuhuoneessa helpottaa lapsen oloa?

5. Ensin vaatteet, sitten muut

Pukeutuminen on yleensä aamun pahin hidaste. Muuta rutiineja niin, että pukeutuminen on agendalla ensimmäisenä ennen aamiaista. Valitse vaatteet edellisenä iltana, ja levitä päivän asukokonaisuus lattialle tai tuolille odottamaan aamua.

Suosi helposti puettavia ja riisuttavia vaatteita, venyviä vyötäröitä ja isoja nappeja. Lapsen ei tarvitse näyttää katalogimallilta. Itsenäisyys on värikoodausta tärkeämpää.

6. Tee-se-itse aamiainen

Anna lapsen laittaa aamupala itse – saat samalla itsellesi hieman lisäaikaa.

Säästä lämpimät aamiaiset viikonloppuun ja tyydy arkena nopeisiin vaihtoehtoihin. Pidä murot ja kulhot lapsen ulottuvilla ja maito, jugurtti ja leivänpäälliset jääkaapin alahyllyllä.

7. Seuraa johtajaa

Jos paimennat aamuisin sisarusparvea, anna jokaisen olla vuorollaan aamun pomo, joka vastaa muiden motivoinnista ja aikatauluttamisesta.

Johtajan voi palkita bonuksella – hän saa vaikkapa valita musiikin mahdollisen automatkan ajaksi.

8. Motivoi musiikilla

Musiikki voi antaa sopivaa lisäpotkua aamuaskareille. Luo vartin mittainen soittolista, jota voit käyttää ajastimena. One Directionin soidessa kenkien pitäisi olla jo jalassa.

9. Nouse aiemmin

Kammottava ajatus, mutta ero voi olla merkittävä. Jos olet toistuvasti vartin myöhässä, nouse ylös varttia aiemmin.

Sama koskee lasta: jos aamuaskareet kestävät aina puoli tuntia, älä luule, että hän suoriutuu niistä maagisesti 20 minuutissa.

10.  Noudata omia ohjeitasi

Näytä itse esimerkkiä: valmista eväät, pakkaa käsilaukku, valitse vaatteet ja kata pöytä aamiaista varten edellisenä iltana.

Ethän siis jätä aamiaista väliin?

11. Pysy rauhallisena

Oletko huomannut, että levottomuus aiheuttaa hidastumista? Mitä enemmän kiirehdit aamulla, sitä enemmän lapsi hidastelee.

Pysähdy hetkeksi ja kokeile, edistäisikö kosketus ja katsekontakti tottelevaisuutta.

12. Anna asioiden tapahtua

Kuten päivällä ja illallakin, anna lapsen kantaa vastuu teoistaan, vaikka se tarkoittaisikin ylimääräistä marinaa koulumatkalla.

Jos lapsi ei suostu laittamaan kenkiä jalkaan, anna hänen mennä kengittä kouluun ja ottaa palaute vastaan (pakkaa tietysti kengät reppuun). Käytä aikaa siihen, että lapsi oppii tottelemattomuudestaan – näin aikaa säästyy tulevina aamuina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla