Blondi tuli taloon

Elaisa näyttää syylliseltä. Keittiön ruokakaapin edessä on tuoli. Vaikuttaa siltä, että hän on käynyt varastamassa karkkia.

Elaisa näyttää syylliseltä. Keittiön ruokakaapin edessä on tuoli. Vaikuttaa siltä, että hän on käynyt varastamassa karkkia. Kysyn häneltä asiasta. Elaisa valahtaa punaiseksi ja sanoo, ettei halua kommentoida.

Hän on nelivuotias. Vuoden päästä valehtelu sujuu jo paremmin. Lapsi nimittäin oppii valkoiset valheet viimeistään viisivuotiaana. Sitä ennen lapset vielä luulevat, että vanhemmat pystyvät lukemaan heidän ajatuk­siaan. Siksi ne eivät tajua, että voisivat valehdella.

Lapsen elämä on kuitenkin yhtä petosta ja petoksen harjoittelua. Lapsi, joka liioittelee eniten nälkää, janoa ja kipuaan, saa todennäköisimmin vanhemmilta huomiota. Siksi lapset pettävät vähintään yhtä paljon kuin aikuiset. 

“Voi kun saisi vielä semmosen lapsen viattoman asenteen” -läpän kuulee usein, kun ihminen kauhistelee omaa kyynisyyttään. Tämä on tietysti ihannekuvamme lapsista. Oikeasti skidit oppivat petoksen kultaisen taidon täydellisesti jo pari–kolmevuotiaina.

Ensimmäiset merkit opportunismista ilmenevät noin kuuden kuukauden ikäisenä.

10-kuukautinen Uno-poikani on pitkällä petoksen tiellä, tosin hän ei osaa sitä ihan yhtä hyvin kuin siskonsa samanikäisenä. Tyttäreni oppi jo ihan pienenä lasten ensimmäisen petoksen. Se on tietysti tekoitku. Seurasin joskus huvikseni kuinka suoraa huutoa vetänyt Elaisa katseli koko ajan minua sivusilmällä. Kun hän huomasi, etten enää seuraa hänen itkuaan, hän lopetti heti. Itku paheni taas, kun katsoin tytärtäni. Lapset siis osaavat muokata petostaan uhrin, eli vanhemman, reaktion mukaan.

Poikani on enemmän periksiantaja. Hän ei jaksa loputtomasti huutaa, mikäli ei saa esimerkiksi safkaa. Tyttäreni taas olisi huutanut raivoissaan siihen saakka kunnes olisi pyörtynyt. Luulen, sillä en ikinä ehtinyt testata.

Suurin osa aikuisen naurusta on tekonaurua, mutta vielä enemmän tekonauravat lapset. Tätä voi testata millä tahansa vauvalla; vauva nauraa vaikka sille, että imitoit pierun ääntä. Vitsin ei tarvitse olla edes noin älykäs. Pelkkä silmiin katsominen hassusti riittää.

Ihminen ei ole ainoa eläin, joka osaa petoksen jo lapsena. Olemme väitelleet usein Elaisan kanssa siitä, ovatko simpanssit sukua ihmisille. Elaisa ottaa asiaan vähän kreationistisemman kannan: hän nauraa koko ajatukselle siitä, että simpanssi olisi serkkumme. Jos seuraisi edes hetken simpanssien käytöstä, huomaisi heti, että ne ovat samanlaisia pettäjiä kuin mekin. Itse asiassa jopa pelikaanit ovat pettureita jo vauvana. Pelikaaninpoikaset jaksavat pyöriä hysteerisinä vanhempiensa edessä niin kauan, että saavat näiden huomion.

Entä minkälaiset leikit kiinnostavat lasta? Suurin osa niistä perustuu petokseen ja sen harjoitteluun. Esimerkiksi piiloleikin tarkoitus on opetella huijaamaan.

Niille, jotka ovat vasta vauvan odotusvaiheessa, on pakko kertoa myös surullisia uutisia. Itse asiassa lapset alkavat huijata jo ennen syntymäänsä. Sikiö nostaa äidin pulssia korkeammalle ja äidille tulee hengästynyt olo. Sikiö huijaa näin äitiä antamaan enemmän safkaa kuin äiti oli napanuoran kautta antamassa.

Teini-ikään mennessä lapsi oppii valehtelemaan täysin sujuvasti. Kysypä keneltä tahansa kaveriltasi valehteliko tämä jotain vanhemmilleen murrosiässä. Totta kai valehteli!

Murrosiässä valehtelu liittyy seksuaaliseksi olennoksi kasvamiseen. Esimerkiksi teinipojat vaikuttavat usein niin vaivaantuneilta lähinnä siksi, että yrittävät peitellä seksuaalisia tunteitaan. He siis tietävät niin paljon omista ajatuksistaan, että pelkäävät jäävänsä koko ajan kiinni.

Koko lapsuus on siis yhtä valhetta ja treenaamista aikuisuuden valheita varten.

Suurinta valhetta on tietysti vanhemmuus. Kaikki vanhemmat esittävät erityisen hyviä, toruvia ja kasvattavia vanhempia juuri silloin, kun muita vanhempia on läsnä. Kun oma lapsi käyttäytyy huonosti ravintolassa, sitä toruu lähinnä siksi, että muut vanhemmat näkisivät minun olevan hyvä vanhempi.

Tuomas Enbuske on kahden lapsen isä, joka viettää usein viikonloput kolmistaan Elaisan ja Unon kanssa, mutta ei tiedä vieläkään mikä on ”body”.

Lue lisää Tuomas Enbusken kolumneja

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.