Blondi tuli taloon

Elaisa näyttää syylliseltä. Keittiön ruokakaapin edessä on tuoli. Vaikuttaa siltä, että hän on käynyt varastamassa karkkia.

Elaisa näyttää syylliseltä. Keittiön ruokakaapin edessä on tuoli. Vaikuttaa siltä, että hän on käynyt varastamassa karkkia. Kysyn häneltä asiasta. Elaisa valahtaa punaiseksi ja sanoo, ettei halua kommentoida.

Hän on nelivuotias. Vuoden päästä valehtelu sujuu jo paremmin. Lapsi nimittäin oppii valkoiset valheet viimeistään viisivuotiaana. Sitä ennen lapset vielä luulevat, että vanhemmat pystyvät lukemaan heidän ajatuk­siaan. Siksi ne eivät tajua, että voisivat valehdella.

Lapsen elämä on kuitenkin yhtä petosta ja petoksen harjoittelua. Lapsi, joka liioittelee eniten nälkää, janoa ja kipuaan, saa todennäköisimmin vanhemmilta huomiota. Siksi lapset pettävät vähintään yhtä paljon kuin aikuiset. 

“Voi kun saisi vielä semmosen lapsen viattoman asenteen” -läpän kuulee usein, kun ihminen kauhistelee omaa kyynisyyttään. Tämä on tietysti ihannekuvamme lapsista. Oikeasti skidit oppivat petoksen kultaisen taidon täydellisesti jo pari–kolmevuotiaina.

Ensimmäiset merkit opportunismista ilmenevät noin kuuden kuukauden ikäisenä.

10-kuukautinen Uno-poikani on pitkällä petoksen tiellä, tosin hän ei osaa sitä ihan yhtä hyvin kuin siskonsa samanikäisenä. Tyttäreni oppi jo ihan pienenä lasten ensimmäisen petoksen. Se on tietysti tekoitku. Seurasin joskus huvikseni kuinka suoraa huutoa vetänyt Elaisa katseli koko ajan minua sivusilmällä. Kun hän huomasi, etten enää seuraa hänen itkuaan, hän lopetti heti. Itku paheni taas, kun katsoin tytärtäni. Lapset siis osaavat muokata petostaan uhrin, eli vanhemman, reaktion mukaan.

Poikani on enemmän periksiantaja. Hän ei jaksa loputtomasti huutaa, mikäli ei saa esimerkiksi safkaa. Tyttäreni taas olisi huutanut raivoissaan siihen saakka kunnes olisi pyörtynyt. Luulen, sillä en ikinä ehtinyt testata.

Suurin osa aikuisen naurusta on tekonaurua, mutta vielä enemmän tekonauravat lapset. Tätä voi testata millä tahansa vauvalla; vauva nauraa vaikka sille, että imitoit pierun ääntä. Vitsin ei tarvitse olla edes noin älykäs. Pelkkä silmiin katsominen hassusti riittää.

Ihminen ei ole ainoa eläin, joka osaa petoksen jo lapsena. Olemme väitelleet usein Elaisan kanssa siitä, ovatko simpanssit sukua ihmisille. Elaisa ottaa asiaan vähän kreationistisemman kannan: hän nauraa koko ajatukselle siitä, että simpanssi olisi serkkumme. Jos seuraisi edes hetken simpanssien käytöstä, huomaisi heti, että ne ovat samanlaisia pettäjiä kuin mekin. Itse asiassa jopa pelikaanit ovat pettureita jo vauvana. Pelikaaninpoikaset jaksavat pyöriä hysteerisinä vanhempiensa edessä niin kauan, että saavat näiden huomion.

Entä minkälaiset leikit kiinnostavat lasta? Suurin osa niistä perustuu petokseen ja sen harjoitteluun. Esimerkiksi piiloleikin tarkoitus on opetella huijaamaan.

Niille, jotka ovat vasta vauvan odotusvaiheessa, on pakko kertoa myös surullisia uutisia. Itse asiassa lapset alkavat huijata jo ennen syntymäänsä. Sikiö nostaa äidin pulssia korkeammalle ja äidille tulee hengästynyt olo. Sikiö huijaa näin äitiä antamaan enemmän safkaa kuin äiti oli napanuoran kautta antamassa.

Teini-ikään mennessä lapsi oppii valehtelemaan täysin sujuvasti. Kysypä keneltä tahansa kaveriltasi valehteliko tämä jotain vanhemmilleen murrosiässä. Totta kai valehteli!

Murrosiässä valehtelu liittyy seksuaaliseksi olennoksi kasvamiseen. Esimerkiksi teinipojat vaikuttavat usein niin vaivaantuneilta lähinnä siksi, että yrittävät peitellä seksuaalisia tunteitaan. He siis tietävät niin paljon omista ajatuksistaan, että pelkäävät jäävänsä koko ajan kiinni.

Koko lapsuus on siis yhtä valhetta ja treenaamista aikuisuuden valheita varten.

Suurinta valhetta on tietysti vanhemmuus. Kaikki vanhemmat esittävät erityisen hyviä, toruvia ja kasvattavia vanhempia juuri silloin, kun muita vanhempia on läsnä. Kun oma lapsi käyttäytyy huonosti ravintolassa, sitä toruu lähinnä siksi, että muut vanhemmat näkisivät minun olevan hyvä vanhempi.

Tuomas Enbuske on kahden lapsen isä, joka viettää usein viikonloput kolmistaan Elaisan ja Unon kanssa, mutta ei tiedä vieläkään mikä on ”body”.

Lue lisää Tuomas Enbusken kolumneja

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen
Emme halua arkea, jossa pitäisi esittää jotain, mitä ei ole. Meitä varten ei ole se, että kävisimme kaupungilla ottamassa kahviloissa Instagram-kuvia, sanoo amerikkalaista jalkapalloa harrastava Pilvi. Kuva: Milka Alanen

Pienten kaksosten vanhemmat Pilvi ja Jimi harrastavat amerikkalaista jalkapalloa vuorovedoin yhteensä 20 tuntia viikossa. 

Illalla puoli kahdeksalta Pilvi ja Jimi tekevät eteisessä nopean vaihdon. Pilvi saapuu kotiin uimaopettajan töistään, Jimi lähtee kohti iltatreenejä.

Aikataulu on tarkka. Pari kertaa Pilvi on tullut kotiin kymmenen minuttia aikaisemmin, jolloin yksivuotiaat Peetu ja Iivo olivat vielä hereillä. Se oli vikatikki. Kiukku ja huuto alkoivat heti.

Jimin ja Pilvin perheessä omaa aikaa järjestetään vuoroilloin. Usein se tarkoittaa yhtä asiaa: amerikkalaista jalkapalloa.

Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

Jimi valmentaa koulunkäynninohjaajan työnsä ohella Porvoo Butchersin miesten joukkuetta, Pilvi on ohjissa saman seuran naisten joukkueessa.

Jimin joukkue treenaa kolmesta neljään kertaa viikossa, Pilvillä harjoituksia on kahdet. Kun toinen lähtee kentälle, toinen jää lasten kanssa kotiin.

– Olen harrastanut jenkkifudista 13-vuotiaasta asti, ja se on aina ollut minulle omaa aikaa. Saan siitä edelleen virtaa, Pilvi sanoo.

Vakiotreeniajat Pilvi ja Jimi ovat saaneet sovittua eri päiville. Etenkin kesällä päällekkäisyyksiä kuitenkin tulee. Silloin Jimi ja Pilvi tekstaavat isovanhempien Whatsapp-ryhmään tai soittavat sisaruksille ja kummeille. Jos kukaan ei pääse hoitoapuun, Pilvi jää kotiin. Miesten sarjataso kiilaa naisten ykkösdivarin edelle.

– Ei tämä toimisi, jos emme molemmat olisi lajissa mukana ja ymmärtäisi, miten paljon aikaa laji vaatii. Jos toisella olisi täysin eri harrastukset, arkea olisi vaikeampi sumplia, Jimi sanoo.

”Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja.”

Laji on opettanut parille myös sen, miten tärkeää oma aika on. Kun Pilvi ja Jimi muutama vuosi sitten valmensivat samaa joukkuetta, syntyi parisuhteen isoin riita. Ajatukset pelistä erosivat niin paljon, että lusikoiden jako kävi jo mielessä.

– Tajusimme, ettei kaikkea voi tehdä yhdessä. Pitää olla myös täysin omia juttuja, muuten yhdessäolostakaan ei tule yhtään mitään, Pilvi sanoo.

Parilla kuluu lajiin yhteensä vähintään parikymmentä tuntia viikossa. Silti Pilvistä ja Jimistä ei tunnu, etteivät he ehtisi nähdä toisiaan. Aamut ja sunnuntait ovat perheen yhteistä aikaa, ja silloin ollaan kaikki yhdessä ilman tarkkoja aikatauluja.

Meidän Perhe 5/2018

Mietitkö vielä tarjottavaa juhliin, myyjäisiin tai nyyttäreille? Kokosimme helpot ja ihanat reseptit.

1. Pannukakkurulla

Helppo pannukakkurulla täytetään hillolla tai tuoreilla marjoilla sekä kermaisella rahkalla.

Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

2. Kakkaemojimarengit

Höpsöt kaakaopikkuleivät sopivat synttäreille, nyyttikesteille tai vaikka huumorintajuisen open lahjaksi. Ne syntyvät äkkiä vain muutamasta raaka-aineesta. Kun käsittelet marenkivaahtoa hellästi, se ei lätsähdä.  

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

3. Minecraft-mokkapalat

Perinteisiin mokkapaloihin tulee uutta kierrettä, kun niiden kuorrute värjätään vihreäksi. Bonus: kuorrute voi värjätä huulet!

Kuva: Juha Salminen
Kuva: Juha Salminen

4. Omar-palat

Vaihda mokkapalojen kuorrute toffeiseen, ja tarjoa vaikka tuoreiden marjojen kanssa. Vastustamattoman hyvää!

Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

5. Pinkit donitsit uunissa

Näitä donitseja ei tarvitse uppopaistaa, ja kuorrutteet voi tehdä vaikka kauden marjoista. Pinoa valmiit donitsit vuoreksi, ja juhlakattaus on valmis. Huippuresepti löytyy Soppa365:stä.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

6. Keksitikkarit

Hätäisen keksitikkarit syntyvät valmiista kekseistä, jotka tarvitsevat vain kuorrutteen. Jos aikaa on, tee keksit alusta asti. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.