Blondi tuli taloon

Elaisa näyttää syylliseltä. Keittiön ruokakaapin edessä on tuoli. Vaikuttaa siltä, että hän on käynyt varastamassa karkkia.

Elaisa näyttää syylliseltä. Keittiön ruokakaapin edessä on tuoli. Vaikuttaa siltä, että hän on käynyt varastamassa karkkia. Kysyn häneltä asiasta. Elaisa valahtaa punaiseksi ja sanoo, ettei halua kommentoida.

Hän on nelivuotias. Vuoden päästä valehtelu sujuu jo paremmin. Lapsi nimittäin oppii valkoiset valheet viimeistään viisivuotiaana. Sitä ennen lapset vielä luulevat, että vanhemmat pystyvät lukemaan heidän ajatuk­siaan. Siksi ne eivät tajua, että voisivat valehdella.

Lapsen elämä on kuitenkin yhtä petosta ja petoksen harjoittelua. Lapsi, joka liioittelee eniten nälkää, janoa ja kipuaan, saa todennäköisimmin vanhemmilta huomiota. Siksi lapset pettävät vähintään yhtä paljon kuin aikuiset. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

“Voi kun saisi vielä semmosen lapsen viattoman asenteen” -läpän kuulee usein, kun ihminen kauhistelee omaa kyynisyyttään. Tämä on tietysti ihannekuvamme lapsista. Oikeasti skidit oppivat petoksen kultaisen taidon täydellisesti jo pari–kolmevuotiaina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäiset merkit opportunismista ilmenevät noin kuuden kuukauden ikäisenä.

10-kuukautinen Uno-poikani on pitkällä petoksen tiellä, tosin hän ei osaa sitä ihan yhtä hyvin kuin siskonsa samanikäisenä. Tyttäreni oppi jo ihan pienenä lasten ensimmäisen petoksen. Se on tietysti tekoitku. Seurasin joskus huvikseni kuinka suoraa huutoa vetänyt Elaisa katseli koko ajan minua sivusilmällä. Kun hän huomasi, etten enää seuraa hänen itkuaan, hän lopetti heti. Itku paheni taas, kun katsoin tytärtäni. Lapset siis osaavat muokata petostaan uhrin, eli vanhemman, reaktion mukaan.

Poikani on enemmän periksiantaja. Hän ei jaksa loputtomasti huutaa, mikäli ei saa esimerkiksi safkaa. Tyttäreni taas olisi huutanut raivoissaan siihen saakka kunnes olisi pyörtynyt. Luulen, sillä en ikinä ehtinyt testata.

Suurin osa aikuisen naurusta on tekonaurua, mutta vielä enemmän tekonauravat lapset. Tätä voi testata millä tahansa vauvalla; vauva nauraa vaikka sille, että imitoit pierun ääntä. Vitsin ei tarvitse olla edes noin älykäs. Pelkkä silmiin katsominen hassusti riittää.

Ihminen ei ole ainoa eläin, joka osaa petoksen jo lapsena. Olemme väitelleet usein Elaisan kanssa siitä, ovatko simpanssit sukua ihmisille. Elaisa ottaa asiaan vähän kreationistisemman kannan: hän nauraa koko ajatukselle siitä, että simpanssi olisi serkkumme. Jos seuraisi edes hetken simpanssien käytöstä, huomaisi heti, että ne ovat samanlaisia pettäjiä kuin mekin. Itse asiassa jopa pelikaanit ovat pettureita jo vauvana. Pelikaaninpoikaset jaksavat pyöriä hysteerisinä vanhempiensa edessä niin kauan, että saavat näiden huomion.

Entä minkälaiset leikit kiinnostavat lasta? Suurin osa niistä perustuu petokseen ja sen harjoitteluun. Esimerkiksi piiloleikin tarkoitus on opetella huijaamaan.

Niille, jotka ovat vasta vauvan odotusvaiheessa, on pakko kertoa myös surullisia uutisia. Itse asiassa lapset alkavat huijata jo ennen syntymäänsä. Sikiö nostaa äidin pulssia korkeammalle ja äidille tulee hengästynyt olo. Sikiö huijaa näin äitiä antamaan enemmän safkaa kuin äiti oli napanuoran kautta antamassa.

Teini-ikään mennessä lapsi oppii valehtelemaan täysin sujuvasti. Kysypä keneltä tahansa kaveriltasi valehteliko tämä jotain vanhemmilleen murrosiässä. Totta kai valehteli!

Murrosiässä valehtelu liittyy seksuaaliseksi olennoksi kasvamiseen. Esimerkiksi teinipojat vaikuttavat usein niin vaivaantuneilta lähinnä siksi, että yrittävät peitellä seksuaalisia tunteitaan. He siis tietävät niin paljon omista ajatuksistaan, että pelkäävät jäävänsä koko ajan kiinni.

Koko lapsuus on siis yhtä valhetta ja treenaamista aikuisuuden valheita varten.

Suurinta valhetta on tietysti vanhemmuus. Kaikki vanhemmat esittävät erityisen hyviä, toruvia ja kasvattavia vanhempia juuri silloin, kun muita vanhempia on läsnä. Kun oma lapsi käyttäytyy huonosti ravintolassa, sitä toruu lähinnä siksi, että muut vanhemmat näkisivät minun olevan hyvä vanhempi.

Tuomas Enbuske on kahden lapsen isä, joka viettää usein viikonloput kolmistaan Elaisan ja Unon kanssa, mutta ei tiedä vieläkään mikä on ”body”.

Lue lisää Tuomas Enbusken kolumneja

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla